Plutarh: This is Sparta!

Cine n-a văzut filmul 300 și cine n-are în minte răspunsul “This is Sparta”, acompaniat de o lovitură de picior, dat de regele Leonidas solului persan? Mitul spartan supraviețuiește astfel și în filme foarte proaste. Noi ne vom concentra pe biografiile spartane din Viețile paralele de Plutarh: Licurg, Lysandros, Agesilaos, Agis și Cleomene. Ele marchează trei mari perioade din istoria Spartei. Totodată, ele sînt pline de învățăminte de ordin moral, politic și filozofic pentru oricine vrea să știe ce înseamnă un bun conducător și cum se formează un followership pe măsură. 

Oaspeții de la acest curs pot achiziționa cartea „Leadership à la grecque de la Plutarh citire” la prețul de 60 de lei cu autograf din partea lui Theodor Paleologu.

  • Cursul se va desfășura în zilele de 6 și 13 octombrie, de la ora 19:00. Fiecare întâlnire durează două ore.
  • La acest curs oferim o bursă pentru elevi, studenți sau cadre didactice din învățământul preuniversitar.

282 Cartolină  Plutarh „this Is Sparta!” Instagram

Lecții de leadership de la Plutarh

Teza mea este că pentru a găsi un fir conducător în luxurianta pădure tropicală a studiilor de leadership trebuie să ne întoarcem la clasici. Ca și alte discipline ale spiritului, studiile de leadership sînt o invenție grecească.

De ce este Plutarh „number one in leadership studies“?

Pentru că ne oferă nu mai puțin de 46 de studii de caz, aducînd o perspectivă filozofică și aplicînd o metodă comparativă. Așa ceva este unic în istoria gîndirii umane și nu degeaba au fost Viețile paralele cartea cea mai citită după Biblie, din Renaștere pînă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Ce lecții de leadership de la Plutarh mai sunt valabile azi?

  • Ne vom întâlni în salonul Casei Paleologu la ora 18:00.
  • Participanții la acest curs vor primi cadou cartea „Leadership a la grecque: de la Plutarh citire” cu autograf de la Theodor Paleologu. 

Cartoline Cu Citate Din Leadership Plutarh 08

Școala superioară de cadre: gândire strategică

Programul format din întâlniri online este dedicat liderilor din organizații, antreprenorilor și managerilor, celor care sunt la cârma unor grupuri numeroase de oameni care lucrează împreună. 

În urma înscrierii pe site, vă rugăm să ne transmiteți CV-ul dumneavoastră la adresa [email protected]

  • Plata onorariului early bird se poate face cu taxa de înscriere de 4050 de lei, apoi plățile pot fi făcute lunar, câte 2975 lei. Sumele sunt exprimate în lei și conțin TVA 19%.
  • Onorariul actual este disponibil până la data de 10 ianuarie, apoi va fi de 16000 lei cu TVA inclus.

Scopul principal al strategiei este să ne ajute să construim un plan, ceea ce înseamnă să identificăm scopurile pe care dorim să le atingem, să înțelegem resursele pe care la avem la dispoziție, și, nu în ultimul rând, să adaptăm acel plan la resurse disponibile. Pentru aceasta, de-a lungul cursului, vom detalia elementele fundamentale ale gândirii strategice: stabilirea obiectivelor, inventarierea resurselor, analiza situației, profilaxia, managementul riscului și pregătirea.

O strategie de succes necesită o abordare dinamică, cu o constantă reevaluare a situației și a componentelor planului. De aceea, demersul nostru va avea două aspecte. Întâi, vom studia elemente teoretice esențiale în conceperea strategiilor, de la teoria jocurilor la studiul relațiilor internaționale. În paralel, vom ilustra discuția cu numeroase exemple reale, din istoria foarte recentă, din antichitate, dar și din lumea business. Fiecare participant va avea ocazia să prezinte analize ale unor studii de caz și, împreună, le vom dezbate astfel încât să distilăm atuurile și dezavantajele fiecărei abordări. 

La ce ajută cele de mai sus? Capacitatea de sinteză a informațiilor, gândire logică, raționament, analiză simultană de elemente multiple, în multiple medii, cu actori imprevizibili, abilitate decizională, alegeri asumate, abilități din lumea reală care contribuie la o viață echilibrată în business.

Vom începe în data de 19 februarie și ne vom vedea online aproape în fiecare săptămână, câte două ore, în serile de miercuri, de la ora 19. Am inclus trei ateliere de weekend de câte o zi pentru retorică și gândire critică, tutoriale față în față cu lectorii cel puțin o dată cu fiecare participant sau la cerere - le vom stabili pe parcurs. Programul se încheie pe 16 aprilie 2025.

Lectorii vor avea invitați pe care îi vom anunța pe parcursul perioade de înscrieri.

Numărul maxim de oaspeți în acest program este de 20 persoane. 

Descrierea pe larg se găsește aici. 

Colega noastră care se ocupă de acest program este Ioana Prândurel, [email protected].

Leadership, followership și patologia puterii, webinar live

Webinar live cu 4 întâlniri, din data de 14 iulie, de la ora 19.00

Ce aduce acest curs în plus față de imensa cantitate de ateliere și seminarii, coachinguri și traininguri, cărți și studii, conferințe și discursuri motivaționale despre leadership?

În primul rînd, oferă o solidă bază filozofică, istorică și literară pentru o reflecție serioasă asupra noțiunii de leadership. Se vorbește atît de mult despre leadership, se spun atît de multe baliverne pe această temă, există atîtea sute de mii de referințe la acest subiect, încît riști să te pierzi ca într-o junglă în absența unui fir conducător. Or, acest fir conducător la clasici îl vom găsi, la filozofi precum Aristotel și Cicero, la istorici precum Tucidide și Plutarh, la scriitori precum Homer și Shakespeare. Cursul pe care vi-l propun este, așadar, mai mult decît încă un curs de leadership: este în același timp o incursiune în mare cultură clasică și o lecție despre cum să-i valorificăm învățămintele în viețile noastre.

În al doilea rînd, oferă o reflecție asupra părții întunecate a leadershipului. Prea mulți autori și vorbitori prezintă o imagine idilică, de parcă liderii ar mînca mereu ultimii și ar fi adesea înzestrați cu frumoase calități precum "humor, humanity and humility”. Realitatea observabilă contrazice însă aceste frumoase predici laice. E mult prea simplu să eviți problema, spunînd că liderii răi nu sînt, de fapt, lideri adevărați.  Vom vorbi, așadar, despre patologia puterii, despre mecanismele și factorii săi favorizanți. Vom vedea astfel cum puterea reprezintă deopotrivă o șansă și un risc.

În al treilea rînd, oferă o perspectivă asupra unui alt aspect neglijat: noțiunea de followership, pentru care nici nu există echivalent în română și în celelalte limbi romanice. A vorbi despre leadership uitînd de followership înseamnă a pune carul înaintea boilor, pentru că nu pot exista conducători în absența unui followership. Mai mult, calitatea conducătorilor depinde în mare măsură de calitatea celor conduși. Vom vedea cum și în ce condiții poate fi format un followership responsabil și implicat.

Fiecare dintre noi este rînd pe rînd lider și follower, expus riscului de a o lua razna în exercițiul puterii sau de a suporta derapajele unui șef deraiat.

  • Webinarul live va avea 4 întâlniri: 14, 21, 28 iulie și 4 august, toate de la ora 19.00.
  • La acest curs oferim locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

Cum ar arăta o lume condusă de femei?

„Dacă femeile ar ajunge la putere, totul ar fi anapoda” - gândea cetățeanul atenian de rând din secolul V î.Hr., așa cum gândesc și astăzi mulți americani și români. Ce nu știu acești oameni este că lumea condusă de femei, imaginată acum 2500 de ani la Atena, în comedia Adunarea femeilor de Aristofan, e chiar lumea dominată de business, în care noi trăim astăzi. Ca să le dea o lecție cu zâmbetul pe buze compatrioților săi, Aristofan a imaginat o mare adunare ateniană în care femeile pălăvrăgesc, dar, spre deosebire de bărbați, ajung la un rezultat: inventează o nouă societate.

Această orânduire poate fi privită de unii dintre noi ca un vis frumos, de alții ca un coșmar: regimul femeilor are elemente ce se regăsesc în comunism, în ideologia hippie și în wokismul actual. Sub conducerea femeilor, totul, de la proprietate la sex, ar fi pus în comun; bărbații, neputincioși, ar fi trimiși la cratiță și obligați să suporte compania babelor urâte ce le-ar face avansuri fără să le ceară părerea. 

Fără a fi feminist sau socialist, Aristofan are un ideal de societate democratică, pacifistă, justă, care merită să fie cunoscut și astăzi. După o prezentare scurtă a situației de la Atena la începutul secolului al IV-lea î.Hr., vom descifra împreună pasajele esențiale ale acestei piese extrem de importante în istoria literaturii universale. Vom explica poziția politică a lui Aristofan, sensurile comicului și vom dezbate împreună despre ce putem învăța noi astăzi din clasicism, în contextul conflictelor dintre conservatori și progresiști.

  • Webinarul live are o întâlnire, în data de 22 februarie, de la ora 17:00 (ora României).
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

Homer și Virgiliu ca profesori de leadership și followership

Dacă Homer a fost considerat educatorul Greciei, asta se datorează în mare măsură modelelor de leadership militar și politic pe care le-a prezentat în poemele sale. Iliada prezintă o vastă galerie de portrete de comandanți în acțiune, iar Odiseea ne arată cum trebuie să-ți alegi susținătorii și colaboratorii, cum să te comporți cu ei și cum să nu te dai niciodată bătut.

Ambiția lui Virgiliu a fost de a reuni în Eneida o odisee în prima jumătate și o iliadă în a doua jumătate. De asemenea, el a făcut din Aeneas un prototip al eroului roman, diferit de cel homeric, adică un erou care nu acționează doar de dragul gloriei, ci în virtutea pietății și a unei misiuni civilizatorii sancționate de zei.

Iliada era, se pare, cartea de căpătîi a lui Alexandru cel Mare, iar Octavian Augustus, se spune, asculta cu nesaț lecturile lui Virgiliu din Eneida. Aceste imagini convenționale ale memoriei noastre culturale spun multe despre statutul celor doi poeți în lumea greco-romană. Ei reprezintă întrucîtva vechiul și noul testament al unei biblii comune.

  • Cursul va avea trei întâlniri a câte două ore fiecare, pe 15, 22 și 29 iunie, de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

126 Cartolina  Homer Și Virgiliu Ca Profesori De Leadership Și Followership Instagram

Întâlnire Divan

Dezvăluirea proiectului Casei Paleologu. 

Patologiile puterii la Shakespeare

Patologia puterii constituie una din marile teme ale literaturii universale, în special pentru teatrul tragic, începînd cu Eschil și Sofocle. Campionul absolut în materie îmi pare a fi însă Shakespeare. Nici nu vom reuși să abordăm într-un singur curs toate piesele sale, în care este vorba despre această imensă chestiune. Le vom clasa, așadar, tematic în șase întîlniri: tirania, uzurparea, abulia, ambiția, melancolia, delirul. Și vom discuta doar cîteva dintre ele: Macbeth, Richard III, Henry VI, Richard II, Henry IV, Julius Caesar, Hamlet, King Lear.

  • Webinarul live are șase întâlniri, pe 14, 21, 28 ianuarie, 4, 11 și 18 februarie, de la ora 19:00 (ora României). Fiecare întâlnire durează două ore. 
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

482 Cartolina Patologiile Puterii La Shakespeare Instagram

Business și arte liberale

Lunea viitoare, pe 6 iunie, de la ora 14, vom discuta despre legătura necesară dintre business și arte liberale cu Ramona Jurubiță, veritabil stîlp de rezistență al Casei Paleologu.
 
Discuția este ocazionată de publicarea cărții "Povestea Casei Paleologu", eseu despre educație și, totodată, autobiografie intelectuală a autorului, Theodor Paleologu.
 
Am ales să ne vedem live și online. Vă invit să vă înscrieți pentru a participa.
 
Afis Kpmg Instagram (1)

Leadership la masculin și feminin în ''Eneida'' lui Virgiliu, curs online

Curs online video disponibil până pe 15 aprilie

Theodor Paleologu și Răzvan Ioan analizează din două perspective diferite poemul "Eneida" de Virgiliu.

"Zeițe și femei în Eneida" (Răzvan Ioan): "Eneida" este poemul fondator al înțelegerii de sine a romanilor, în care Virgiliu formulează mitul descinderii acestora din războinicii troieni conduși de Enea. Aici, Virgiliu ne arată transformarea lui Enea dintr-un războinic homeric într-un întemeietor de oraș. Totuși, cea care reușește să depășească cadrul literaturii romane pentru a intra în canonul literaturii universale este Didona, regina Cartaginei. Aceasta este doar cea dintâi dintr-o remarcabilă serie de personaje feminine, umane sau divine, pe care Virgiliu le creionează și pe care le vom studia in cursul nostru.

"Eneida ca manual de leadership" (Theodor Paleologu): În “Eneida” Virgiliu oferă imaginea unui alt tip de lider, diferit de cei descriși de Homer în “Iliada” și “Odiseea”: un lider caracterizat în primul rind prin pietate, dedicat unei misiuni divine, arhetip al leadership-ului roman. Epopeea lui Virgiliu vorbește despre ethos-ul comun care-i animă pe Cato, Fabius, Fabricius, pe toții marii conducători romani, culminînd, evident, cu Caesar și Octavian August. În ei lucrează spiritul lui Aeneas.

Cursul are două video-uri separate. Veți primi două email-uri de înscriere.

  • După înscriere și plată confirmată, veți putea accesa cursul oricând, până pe 15 aprilie 2020, de ori câte ori doriți. De asemenea, îl puteți opri si începe oricând. Ignorați data limită regăsită la înscriere.
  • Acest curs poate fi vizionat exclusiv online. După înscriere și plată, în maximum 48 de ore, veți primi calea de acces către video. Folosim această formulă de lucru numai la început, în formula temporară, până ce vom avea dezvoltată suita de funcționare completă.
  • Plata se poate face numai prin card sau OP. În cazul OP, vă rugăm să ne trimiteți dovada de plată pe adresa de email [email protected]. Numai după ce vom înregistra efectuarea plății veți avea acces la cursul online.
  • Menționăm că suntem abia la început, ne va fi de mare folos feedback-ul Dumneavoastră prietenesc - îl așteptăm tot pe adresa [email protected].
  • Vă rugăm să nu împărtășiți URL-ul cursului și altor persoane, acesta vă este rezervat numai Dumneavoastră. În cazul în care totuși veți împărtăși acest URL, nu veți mai putea accesa cursul până la o viitoare plată.
  • Îi puteți adresa întrebari lectorului folosind tab-ul de întrebări de pe pagina cursului, în partea dreaptă a ferestrei acestuia.Dacă se acumulează destul de multe întrebări, lectorul va răspunde printr-un alt videoclip, la care veți primi acces gratuit.
  • Și la aceste cursuri oferim burse pentru studenți, elevi și pensionari, iar modul în care puteți deveni bursier este același ca la cursurile organizate la casă. Mai multe detalii găsiți aici.

Megalomania și megalopsychia: Plutarh despre Artaxerxes și Alexandru Macedon

În “Viețile paralele” Alexandru Macedon este comparat, după cum se știe, cu Caesar. Artaxerxes al II-lea, regele Persiei între 404 și 358 î.Hr., face însă obiectul unei biografii lipsite de o paralelă, menită să scoată în evidență sălbăticia moravurilor persane și lipsa oricărei similitudini cu civilizația greco-romană. Or, tocmai de aceea contrastul dintre cei doi monarhi este cît se poate de relevant, cu atît mai mult cu cît Artaxerxes s-a implicat în politica Greciei, iar Alexandru a cucerit imperiul persan.
Interesantă din acest punct de vedere este reflecția lui Plutarh asupra efectelor puterii la scară mare, adică la scara unor imense imperii. În cazul lui Artaxerxes avem clar de-a face cu forme perverse de megalomanie. În ce măsură a reușit însă aleasa educație greacă primită de Alexandru să țină în frîu patologiile inerente exercitării puterii într-un imperiu atît de vast? A rămas dominantă trăsătura megalopsychiei, adică a măreției sufletești?

Cursul va avea loc în două seri succesive, pe 26 și 27 septembrie.

Titus Livius: povețe antice pentru leadership contemporan, webinar live

Webinar live în data de 24 aprilie, ora 19.

Titus Livius prezintă o galerie de mari figuri ale istoriei romane, astfel încât să învățăm pe cine e bine să imităm și pe cine nu. Acestea sunt formidabile studii de caz pentru înțelegerea virtuților și viciilor conducătorilor. Totodată, vom descoperi metoda necesară pentru studiul virtuților deoarece lectura atentă ne va dezvălui că nu doar conținutul istoriilor contează, ci și felul în care Titus Livius crede că trebuie să le citim. Pentru a înțelege metoda corectă de învățare, ne vom apleca asupra câtorva episoade deosebit de semnificative: Furcile Caudine și Războiul cu Hannibal, mai ales victoria zdrobitoare a acestuia la Cannae.

  • La acest curs oferim două locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

Leadership roman: Plutarh și războaiele civile

Repere de leadership la anticii romani

Nici o altă perioadă a istoriei romane nu e poate la fel de bine documentată ca epoca războaielor civile din secolul I î.e.n. Viețile paralele ale lui Plutarh au însă ca scop să extragă lecții de leadership din biografiile marilor actori politici ai vremii. Ne vom concentra pe șase vieți semnificative pentru cele trei războaie civile: Marius și Sylla, Pompei și Caesar, Brutus și Marcus Antonius. Vom citi, de asemenea, magistrala piesă de teatru „Războiul civil” de Montherlant.

Casa Paleologu la Cluj: Retorică și leadership

Retorică și leadership conține ambele cursuri pe care le vom avea la Cluj pe data de 28 ianuarie. 

Dacă doriți să participați la ambele cursuri, vă rugăm să folosiți această metodă de înscriere. 

Link-urile către descrierile cursurilor:

- Cum să ținem un discurs, de la ora 10:00.

- Studii clasice de leadership: Homer, Xenofon, Plutarh, de la ora 14:00.

Plutarh: leadership în democrația ateniană

Dintre cele 46 de biografii din Viețile paralele ale lui Plutarh opt relatează destinele cîtorva dintre cei mai importanți conducători atenieni: Aristide și Temistocle, Cimon și Pericle, Nicias și Alcibiade, Phocion și Demostene, cîte doi -unul mai conservator, altul mai radical- pentru fiecare epocă din istoria democrației ateniene. Aristocrat grec perfect integrat în imperiul roman, Plutarh ne propune astfel propria lui viziune, destul de critică, asupra experimentului democratic din secolele V și IV î.e.n. El reflectează totodată asupra posibiltăților de afirmare ale unor mari lideri în context democratic, abordînd probleme precum demagogia, corupția, invidia, spiritul partizan, rolul pasiunilor și prostiei.

  • La acest curs oferim două locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
  • Dacă doriți să susțineți locuri în plus pentru bursieri, puteți face o donație în contul fundației, specificînd scopul acesteia.

Shakespeare și patologia puterii

Patologia puterii este una dintre marile teme shakespeariene. Ne vom concentra asupra acelor piese în care aceasta constituie tema principală -Richard III, Macbeth și Winter’s Tale-, luînd ocazional în discuție și piese în care tema joacă un rol secundar (King Lear, Richard II, Coriolanus etc.).  Richard al III-lea este din start un ticălos ahtiat de putere, demn continuator al unui tată fără scrupule (ducele de York din Henry VI), pe care îl și depășește în rele. Macbeth trece, dimpotrivă, printr-o schimbare a modului de comportament și te întrebi, firește, dacă puterea l-a schimbat atît de mult sau dacă a scos la iveală pulsiuni inconștiente. Spre deosebire de Richard al III-lea și Macbeth, amîndoi uzurpatori și regicizi, Leontes din Winter’s Tale e regele legitim al Siciliei și o ia razna căzînd pradă unei forme acute de paranoia, de care doar o catastrofă îl mai poate lecui.  Pe lîngă aceste trei piese vom evoca, așa cum spuneam, asemănări și paralele cu alte opere shakespeariene. Vom discuta însă mai în detaliu trilogia Henry VI, pentru că ea constituie cea mai bună analiză a modului în care o societate alunecă spre tiranie. De fapt, Richard al III-lea a ajuns să ia putere din cauza unui întreg șir de evenimente reprezentate în Henry VI. Trilogia aceasta ar putea purta subtitlul "the road to tyranny”.  

Important: data limită de înscriere este 10 octombrie. 

Acest curs va avea loc la Cincşor. Ne vedem direct acolo, la Casele de oaspeţi, unde vom fi cazaţi cu toţii. Participanţii rezolvă chestiunea transportului pe cont propriu. Începem pe data de 26 octombrie, vineri seara, la cină şi continuăm întreaga zi de sîmbătă, pe 27 octombrie, după micul dejun şi duminica dimineaţa, pe 28 octombrie. Luăm prânzul împreună şi apoi plecăm fiecare înspre casă.

* Cursul se achită separat de alte cheltuieli, în avans, cu cel puţin 5 zile înainte de începere, iar factura este emisă de Fundaţia Paleologu. Onorariul cursului este de 650 lei (TVA inclus) de persoană. Pentru participarea la curs este necesar să vă înscrieți la noi pe site.

** Celelalte costuri sunt trecute mai jos și nu revin Fundației Paleologu.

*** Fundaţia PALEOLOGU în parteneriat cu KULTUR ROJECT/CASELE DE OASPEŢI CINCŞOR/Transilvania susțin împreună învățarea și dezvoltarea pe baze reale și solide. Vă invităm într-un un weekend de dezvoltare, învăţare şi de relaxare. Împreună  ne vom bucura de subiecte pasionante, de cunoaştere, de dezbatere şi dialog într-un loc inedit – fosta şcoală evanghelică (stil Art Nouveau, 1912) şi fosta parohie evanghelică (1624) lîngă Biserica fortificată din Cincşor/Transilvania. 

Preţul pentru cazare pentru 1 persoană pe noapte este următorul:

  • în cameră dublă mare inclusiv mic dejun: 40,- EURO (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră dublă mică inclusiv mic dejun: 35,- EURO (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră single mare inclusiv mic dejun: 65,- EURO
  • în cameră single mică inclusiv mic dejun: 60,- EURO

Aceste tarife sunt disponibile numai pentru minim 2 nopţi, în weekendul de curs, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Prânzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul total pentru masă pentru ambele (!) zile este de 58,- EURO (cina de vineri și sâmbătă seara, prânzul de sâmbătă și duminică, cafea și băuturi naturale în pauze. Preţurile nu includ băuturi alcoolice). 

Casa de oaspeţi Cincşor, Cincşor nr. 212, jud. Braşov/Transilvania/România, e-mail: [email protected], Tel. 0744373090

Școala superioară de cadre: leadership, followership și virtuți esențiale

Programul format din întâlniri online este dedicat liderilor din organizații, antreprenorilor și managerilor, celor care sunt la cârma unor grupuri numeroase de oameni care lucrează împreună. 

În urma înscrierii pe site, vă rugăm să ne transmiteți CV-ul dumneavoastră la adresa [email protected]

  • Plata onorariului early bird se poate face cu taxa de înscriere de 4875 de lei, apoi plățile pot fi făcute lunar, câte 3333 lei. Sumele sunt exprimate în lei și conțin TVA 19%.
  • Onorariul actual este disponibil până la data de 31 iulie, apoi va fi de 19000 lei cu TVA inclus.

Ca să avem organizații funcționale, care se mișcă în direcțiile dorite și care se adaptează la condițiile actuale, avem nevoie de leadership și de followership. Orice manager sau antreprenor are nevoie de echipă, adică de followeri, deci are nevoie de modele, de lecții de management și de followership. Are nevoie și să știe să se exprime, să vorbească, să motiveze, să explice, să mobilizeze. Ca să putem conduce avem nevoie să gândim logic și să luăm rapid decizii care îi afectează pe ceilalți.

Programul include pregătire în:

  • Retorică (în corporateză, public speaking) - exemple, exerciții, teorie
  • Dialectică (foarte des am auzit-o numită critical thinking) - exemple, teorie, exerciții
  • Modele de leadership aplicat, studii de caz
  • Followership 

Adaptat mentalității românești, dar și feluritelor particularități ale națiilor occidentale, programul Casei Paleologu propune în același timp o abordare relaxată și bine documentată, presărată cu discuții din experiența proprie a lectorului și oaspeților cursului. Abordare relaxată pentru că programul nu este strict, însă are ca borne principale leadership-ul, văzut în mod critic și foarte sincer, followership-ul, ca o condiție sine qua non a leadership-ului, precum și virtuțile esențiale, alese pe sprânceană pentru a fi analizate.

La ce ajută cele de mai sus? Capacitatea de sinteză a informațiilor, gândire logică, raționament, analiză simultană de elemente multiple, în multiple medii, cu actori imprevizibili, abilitate decizională, alegeri asumate, abilități din lumea reală care contribuie la o viață echilibrată în business.

Vom începe în data de 18 septembrie și ne vom vedea online aproape în fiecare săptămână, câte două ore, în serile de miercuri, de la ora 19. Am inclus patru ateliere de weekend de câte o zi pentru retorică și gândire critică, tutoriale față în față cu lectorii cel puțin o dată cu fiecare participant sau la cerere - le vom stabili pe parcurs. Programul se încheie pe 14 decembrie 2024. 

Lectorii vor avea invitați pe care îi vom anunța pe parcursul perioade de înscrieri.

Numărul maxim de oaspeți în acest program este de 20 persoane. 

Descrierea pe larg se găsește aici. 

Colega noastră care se ocupă de acest program este Ioana Prândurel, [email protected].

Leadership roman: Plutarh despre apogeul republicii

Din Viețile paralele ale lui Plutarh s-au păstrat cinci biografii din vremea apogeului republicii romane: Marcellus, Fabius Maximus, Cato cel Bătrîn, Flamininus și Aemilius Paulus -a șasea fiind cea a lui Scipio și nici nu putem ști dacă e vorba de Scipio Africanus sau Scipio Aemilianus. Îi vom regrupa doi cîte doi pentru a scoate în evidență asemănările și diferențele dintre Marcellus și Fabius, Cato și Scipio Africanus, Flamininus și Aemilius Paulus. Este o manieră de a scoate în evidență paralele din interiorul lumii romane -precum și al celei grecești-, așa cum apar în opera marelui istoric și filozof.

* La acest curs primim doi bursieri pe ediţie. Onorariile sunt subvenţionate din fondurile colectate de Fundaţia Paleologu de la sponsori şi donatori.

Casa Paleologu la Cluj - Studii clasice de leadership: Homer, Xenofon, Plutarh

În data de 28 ianuarie ne vom afla la Cluj, unde Theodor Paleologu va ține 2 cursuri: unul despre leadership (cel de față) și unul despre retorică (apăsați aici pentru a merge către pagina cursului). Dacă doriți să participați la ambele cursuri, folosiți următorul link

Lumea noastră pare obsedată de leadership: o simplă căutare pe Google indică în jur de patru miliarde jumate de referințe. Evident, cea mai mare parte e ”bullshit”. De aceea vă propun să recurgem la marii clasici ai antichității, dintre care i-am ales pe Homer, Xenofon și Plutarh.

Pe Homer, pentru că “Iliada” și “Odiseea” reprezintă adevărate manuale de leadership, oferind o galerie extraordinară de portrete de conducători. Pe Xenofon, pentru că a abordat tema leadership-ului din mai multe puncte de vedere (ca istoric și continuator al lui Tucidide, ca filozof și discipol al lui Socrate, ca om de acțiune și prieten al regelui Agesilaos). Pe Plutarh, în sfîrșit, pentru că “Viețile paralele” constituie cel mai amplu proiect de studii de caz într-o perspectivă filozofică și comparatistă.

Cursul va avea loc la Cluj, la Turnul Croitorilor, în data de 28 ianuarie, de la ora 14:00.

Data limită de înscriere este 20 ianuarie.

“Iliada” ca manual de leadership

“Iliada” lui Homer oferă o galerie unică de portrete ale unor lideri exemplari. Îi vedem în acțiune, pe cîmpul de luptă sau în adunări deliberative, îi vedem în interacțiune și în competiție unii cu alții, le vedem calitățile, dar și defectele, greșelile, nesăbuințele. Dacă anticii îl considerau pe Homer dascălul Greciei, asta se datorează și faptului că poemele sale erau văzute ca veritabile manuale pentru cei destinați să-i conducă pe ceilalți. Alexandru cel Mare, de pildă, avea un adevărat cult pentru “Iliada”, pe care o ținea mereu la îndemînă. A ști pe dinafară poemele homerice era considerat un fel de “nec plus ultra” în materie de educație nobilă. Ne vom concentra asupra principalelor lecții de leadership conținute în “Iliada” și vom evoca tipurile variate de lideri pe care ni le prezintă marele poem homeric.  

  • Întâlnirea va avea loc față-n față, în grădina situată vizavi de Casa Paleologu, pe 18 septembrie, de la ora 10:30.
  • Ne vom întâlni inițial la Casa Paleologu cu 10 minute înainte, de unde vom porni spre grădină.
  • La acest curs oferim o bursă pentru elevi și studenți și o altă bursă pentru cadre didactice din învățămîntul preuniversitar. Detalii aici.

 

De clementia: Seneca despre leadership

Seneca are o sarcină ingrată: este sfătuitorul împăratului Nero. Cunoaștem toți reputația celui din urmă, dar faptul că natura sa bestială nu s-a manifestat pe deplin de la începutul domniei se datorează, în bună măsura, influenței filozofului. Început în 55 sau 56 d.Hr., tratatul despre clemență este ghidul lui Seneca pentru cum ar trebui un bun conducător să guverneze corpul politic. Îmbinând exemple istorice cu o discuție teoretică despre virtutea principelui, Seneca ne oferă ocazia să medităm la ce înseamnă un bun lider. Din păcate, Nero n-a vrut să-i asculte sfaturile: să nu facem și noi aceeași greșeală!

  • Cursul va avea o întâlnire, pe 4 aprilie, de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

Business și arte liberale

Lunea viitoare, pe 6 iunie, de la ora 14, voi discuta despre legătura necesară dintre business și arte liberale cu Ramona Jurubiță, veritabil stîlp de rezistență al Casei Paleologu.

Discuția este ocazionată de publicarea cărții mele "Povestea Casei Paleologu", eseu despre educație și, totodată, autobiografie intelectuală.

Am ales să ne vedem live și online. Vă invit să vă înscrieți pentru a particip.

  • ce sunt artele liberale și ce parte a lor se aplică în viața profesională?
  • în ce mă sură viața profesională are de a face cu viața personală?
  • cu ce ne ajută artele liberale în viața profesională?
  • ne putem concentra doar pe business fără să luăm alte părți în considerare? cunoaștem astfel de situații - mic studiu de caz dacă e nevoie
  • cum poate business-ul să ajute artele liberale? de ce ar face-o?

Leadership, followership și patologia puterii la Cluj

Ce aduce acest curs în plus față de imensa cantitate de ateliere și seminarii, coaching-uri și traing-uri, cărți și studii, conferințe și discursuri motivaționale despre leadership?

În primul rînd, oferă o solidă bază filozofică, istorică și literară pentru o reflecție serioasă asupra noțiunii de leadership. Se vorbește atît de mult despre leadership, se spun atît de multe baliverne pe această temă, există atîtea sute de mii de referințe la acest subiect, încît riști să te pierzi ca într-o junglă în absența unui fir conducător. Or, acest fir conducător la clasici îl vom găsi, la filozofi precum Aristotel și Cicero, la istorici precum Tucidide și Plutarh, la scriitori precum Homer și Shakespeare. Cursul pe care vi-l propun este, așadar, mai mult decît încă un curs de leadership: este în același timp o incursiune în mare cultură clasică și o lecție despre cum să-i valorificăm învățămintele în viețile noastre.

În al doilea rînd, oferă o reflecție asupra părții întunecate a leadership-ului. Prea mulți autori și vorbitori prezintă o imagine idilică, de parcă liderii ar mînca mereu ultimii și ar fi adesea înzestrați cu frumoase calități precum „humor, humanity and humility”. Realitatea observabilă contrazice însă aceste frumoase predici laice. E mult prea simplu să eviți problema, spunînd că liderii răi nu sînt, de fapt, lideri adevărați.  Vom vorbi, așadar, despre patologia puterii, despre mecanismele și factorii săi favorizanți. Vom vedea astfel cum puterea reprezintă deopotrivă o șansă și un risc.

În al treilea rînd, oferă o perspectivă asupra unui alt aspect neglijat: noțiunea de followership, pentru care nici nu există echivalent în română și în celelalte limbi romanice. A vorbi despre leadership uitînd de followership înseamnă a pune carul înaintea boilor, pentru că nu pot exista conducători în absența unui follwership. Mai mult, calitatea conducătorilor depinde în mare măsură de calitatea celor conduși. Vom vedea cum și în ce condiții poate fi format un followership responsabil și implicat.

Fiecare dintre noi este rînd pe rînd lider și follower, expus riscului de a o lua razna în exercițiul puterii sau de a suporta derapajele unui șef deraiat.

  • La acest curs primim doi bursieri, elevi, studenți sau pensionari.
  • Pentru cei care doresc să participe la ambele cursuri de la Cluj, pe 9 și 10 februarie, onorariul total este de 975 de lei (reducere de 50% pentru al doilea curs). Pentru a beneficia de reducere este musai să fiți înscriși la ambele cursuri. Plata cu cardul se poate face folosind linkul de plată dedicat, https://mpy.ro/3f9ybhev

Plutarh: leadership democratic în Atena clasică, curs online

Curs online video disponibil până pe 15 mai.

Dintre cele 46 de biografii din Viețile paralele ale lui Plutarh opt relatează destinele cîtorva dintre cei mai importanți conducători atenieni: Aristide și Temistocle, Cimon și Pericle, Nicias și Alcibiade, Phocion și Demostene, cîte doi -unul mai conservator, altul mai radical- pentru fiecare epocă din istoria democrației ateniene. Aristocrat grec perfect integrat în imperiul roman, Plutarh ne propune astfel propria lui viziune, destul de critică, asupra experimentului democratic din secolele V și IV î.e.n. El reflectează totodată asupra posibiltăților de afirmare ale unor mari lideri în context democratic, abordînd probleme precum demagogia, corupția, invidia, spiritul partizan, rolul pasiunilor și prostiei.

  • După înscriere și plată confirmată, veți putea accesa cursul oricând, de ori câte ori doriți, până la data de 6 mai. De asemenea, îl puteți opri si începe oricând.
  • Cursanții care se înscrie în ultima săptămână de disponibilitate a cursului vor putea accesa cursul încă 10 zile după termenul limită menționat mai sus.
  • Acest curs poate fi vizionat exclusiv online. După înscriere și plată, în maximum 48 de ore, veți primi calea de acces către video. Folosim această formulă de lucru numai la început, în formula temporară, până ce vom avea dezvoltată suita de funcționare completă.
  • Plata se poate face numai prin card sau OP. În cazul OP, vă rugăm să ne trimiteți dovada de plată pe adresa de email [email protected]. Numai după ce vom înregistra efectuarea plății veți avea acces la cursul online.
  • Menționăm că suntem abia la început, ne va fi de mare folos feedback-ul Dumneavoastră prietenesc - îl așteptăm tot pe adresa [email protected].
  • Vă rugăm să nu împărtășiți URL-ul cursului și altor persoane, acesta vă este rezervat numai Dumneavoastră. În cazul în care totuși veți împărtăși acest URL, nu veți mai putea accesa cursul până la o viitoare plată.
  • Îi puteți adresa întrebari lectorului folosind tab-ul de întrebări de pe pagina cursului, în partea dreaptă a ferestrei acestuia.Dacă se acumulează destul de multe întrebări, lectorul va răspunde printr-un webinar live, la care veți primi acces gratuit, după data limită de disponibilitate a cursului.
  • Și la aceste cursuri oferim burse pentru studenți, elevi și pensionari, iar modul în care puteți deveni bursier este același ca la cursurile organizate la casă. Mai multe detalii găsiți aici.

Plutarh: studii de leadership comparat

Filozof, istoric, biograf și eseist, Plutarh (46-120) este unul dintre cei mai prolifici autori ai antichității, iar cele 44 de biografii de bărbați iluștri, grupate în 22 de vieți paralele, reprezintă nu numai o extraordinară mină de informații, ci și o profundă și subtilă reflecție asupra leadership-ului, la fel de actuală acum ca și pe vremea împăratului Traian. De atunci și pînă-n zilele noastre Plutarh a fost hrana sufletelor tari. Cursul nostru va lua doar „la crème de la crème”, adică trei paralele punînd laolaltă șase personaje cu totul excepționale, ilustrînd trei tipuri diferite de leadership : Alexandru Macedon și Julius Caesar, Demostene și Cicero, Phocion și Cato cel Tînăr, adică Ambiția, Verbul și Virtutea. În plus, Caesar, Cicero și Cato sînt contemporani (secolul I î.Hr.), după cum Alexandru, Demostene și Phocion au trăit în aceeași perioadă (secolul IV î.Hr.): în felul acesta putem studia interacțiunea dintre acești mari leaderi. Desigur, în materie de leadership comparat opera lui Plutarh este mult mai vastă decît cele trei paralele selectate, dar ele oferă o introducere optimă în ansamblul textelor sale biografice. Participanții la curs vor fi încurajați să pregătească prezentări care să includă și alte figuri importante din epocile studiate.

Bibliografie:

Plutarh, Vieți paralele, 5 volume, Editura Științifică, 1963.
Plutarch, The Age of Alexander, Penguin Classics, 2012.
Plutarch, Fall of the Roman Republic, Penguin Classics, 2006.

Leadership comparat: Atena și Sparta la Plutarh

Pe lîngă comparațiile dintre greci și romani, Viețile paralele ale lui Plutarh prezintă în filigran polaritatea dintre Atena și Sparta, cele două cetăți emblematice ale civilizației grecești. Atena reprezintă democrația, cultura și comerțul, Sparta încarnează aristocrația militară, austeră, tradițională. Vom parcurge nu mai puțin de paisprezece biografii de leaderi atenieni și spartani, acoperind mai multe secole de istorie, de la părinții fondatori Solon și Licurg pînă la rezistența împotriva dominației macedonene în secolul al IV-lea î.e.n.
Cursul va fi structurat în felul următor: 1) părinții fondatori: Solon și Licurg (o întîlnire); 2) gloria Atenei: Temistocle și Aristide, Cimon și Pericle (două întîlniri); 3) războiul peloponesiac: Nicias și Alcibiade, Lysandros și Agesilaos (două întîlniri); 4) sfîrșitul independenței: Demostene și Phocion, Agis și Cleomene (o întîlnire).
Așa cum se poate vedea din enumerarea personalităților evocate de Plutarh, există o polaritate în cadrul fiecărei epoci, în interiorul celor două cetăți grecești. Astfel, la Plutarh nu e vorba doar de vieți paralele, ci și de vieți în contrast. Paralelismul și polaritatea sînt la fel de importante pentru aprofundarea leadershipului comparat.

Leadership comparat: Al Doilea Război Mondial

Vorbim despre leadership în istorie. Cei care au venit deja la cele două cursuri despre Plutarh vor recunoaște imediat sursa de inspirație a acestei variațiuni moderne pe tema vieților paralele. Ne-a luat-o înainte marele istoric britanic Alan Bullock cu a sa monumentală Hitler and Stalin: Parallel Lives (1993). Seria vieților paralele, care ne va permite această inedită incursiune în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, este următoarea: 1) Hitler și Churchill, 2) Hitler și Stalin, 3) Churchill și Roosevelt, 4) de Gaulle și Pétain, 5) Horthy și Antonescu, 6) Ciang Kai-Shek și Hiro Hito. Hitler și Churchill figurează, după cum se poate observa, în două dintre aceste paralele pentru a putea aprofunda rolul lor absolut central.

Xenofon: filozofie, istorie și studii de leadership

Discipol al lui Socrate, participant la o aventuroasă expediție militară în teritoriu persan, Xenofon este una dintre marile figuri ale istoriografiei, filozofiei și literaturii grecești. Vom discuta pe rînd “Amintirile despre Socrate” și celelalte trei scrieri socratice -“Banchetul”, “Apologia lui Socrate” și “Despre economie”-, urmate de dialogul “Despre tiranie” dintre poetul Simonide și tiranul Hieron (cu faimoasele comentarii ale lui Leo Strauss și Alexandre Kojève). “Educația lui Cirus cel Mare” este primul studiu de leadership de sine stătător, iar “Anabasis” relatează dificila întoarcere din inima Imperiului Persan a armatei de mercenari greci care-l susținuse pe Cirus cel Tînăr împotriva fratelui său Artaxerxes al II-lea. Vom încheia cu “Helenicele”, care continuă “Războiul peloponesiac” al lui Tucidide pînă la eșecul hegemoniei spartane (Xenofon fiind un admirator al instituțiilor spartane și al regelui Agesilaos).

Plutarh: lideri fondatori, lideri legendari, lideri ideali

Trei dintre paralele lui Plutarh relatează viețile unor lideri legendari sau semi-legendari care prin acțiunea lor au pus bazele unei noi comunități sau ale unui nou început: Tezeu și Romulus, Licurg și Numa, Solon și Publicola. Desigur, gradul de istoricitate a celor șase eroi nu este același: unii sînt personaje de legendă, alții sînt figuri reale investite cu o aură legendară. În orice caz, incertitudinea în privința acțiunilor lor îi permite lui Plutarh să schițeze portrete ideale de lideri. Cu alte cuvinte, ei încarnează idealuri ale leadership-ului și inspirația filozofică -platoniciană- a lui Plutarh este cel mai pregnant prezentă tocmai în aceste biografii incerte. Iar mitul, epurat în urma analizei raționale, se dovedește un instrument puternic în slujba raționalității filozofice.

Megalomania și megalopsychia: Plutarh despre Artaxerxes și Alexandru Macedon

În “Viețile paralele” Alexandru Macedon este comparat, după cum se știe, cu Caesar. Artaxerxes al II-lea, regele Persiei între 404 și 358 î.Hr., face însă obiectul unei biografii lipsite de o paralelă, menită să scoată în evidență sălbăticia moravurilor persane și lipsa oricărei similitudini cu civilizația greco-romană. Or, tocmai de aceea contrastul dintre cei doi monarhi este cît se poate de relevant, cu atît mai mult cu cît Artaxerxes s-a implicat în politica Greciei, iar Alexandru a cucerit imperiul persan.
Interesantă din acest punct de vedere este reflecția lui Plutarh asupra efectelor puterii la scară mare, adică la scara unor imense imperii. În cazul lui Artaxerxes avem clar de-a face cu forme perverse de megalomanie. În ce măsură a reușit însă aleasa educație greacă primită de Alexandru să țină în frîu patologiile inerente exercitării puterii într-un imperiu atît de vast? A rămas dominantă trăsătura megalopsychiei, adică a măreției sufletești?

Cursul va avea loc în două seri succesive, pe 26 și 27 septembrie.

Tucidide: lecții de strategie, leadership și oratorie

Tucidide era perfect conștient că opera sa era nici mai mult nici mai puțin decît “o achiziție pentru eternitate” și că toți conducătorii și comandanții generațiilor viitoare vor avea de învățat de la el. În primul rînd, Tucidide ne învață să privim realitatea așa cum e, fără speranțe și iluzii. El este un magistral profesor de realism în privința naturii umane, a societății, a mecanismelor puterii, a relațiilor dintre indivizi, grupuri și state. În al doilea rînd, el pune bazele gîndirii strategice, răspunzînd la întrebarea, fundamentală pentru orice lider, cum putem prevedea sau măcar aproxima viitorul. Dacă Aristotel ne oferă în “Etica nicomahică” o teorie a prudenței (phronesis), Tucidide ne-o arată în acțiune, așa cum ne arată și absența ei. Din lectura “Războiului peloponesiac” putem deduce o teorie cuprinzătoare a calităților necesare unui lider adevărat. Și, nu în ultimul rînd, cartea lui Tucidide conține numeroase exemple de discursuri -deliberative, diplomatice, motivaționale și inspiraționale-, constituind astfel un curs complet de “retorică adaptată la context”. “Războiul peloponesiac” este, pe scurt, un foarte dens manual de leadership pentru cei care au curajul să vadă lucrurile așa cum sînt.

  • La acest curs oferim două locuri cu bursă integrală pentru elevi sau studenţi. 

Homer: lecții de leadership

Proclamat prin consens aproape unanim „educatorul Greciei”, Homer oferă un curs complet de leadership prin descrierea personalității și acțiunii eroilor săi. Timp de milenii „Iliada” și „Odiseea” au servit drept oglindă a principilor și îndreptar al conducătorilor de popoare. Ne vom concentra asupra cîtorva figuri precum Ulise (diplomatul, consilierul, oratorul prin excelență), Hector (protectorul, cel mai uman dintre eroii homerici), Ahile (războinicul fără pereche, om al pasiunilor extreme), Agamemnon (leaderul suprem, împovărat de responsabilități), Nestor și Priam (figurile paterne, care impun prin înțelepciune). Acești șase eroi homerici reprezintă tipuri bine configurate de leadership. Homer ni-i arată cu calități și slăbiciuni, acțiunile lor făcîndu-ne să învățăm din greșelile săvîrșite.

Paideia: leadership și retorică clasică

Paideia, program dedicat elevilor și studenților, îmbină teoria și practica, retorica fiind un instrument indispensabil al artei de a conduce, iar leadership-ul fiind, la rîndul său, condiționat de formarea caracterului și cultivarea virtuților morale și intelectuale. De la Aristotel citire, arta persuasiunii se bazează pe logos (argumentația), pathos (utlizarea emoțiilor) și ethos (caracterul și reputația). Paideia nu va neglija nici unul dintre cele trei aspecte și va îmbina studierea discursurilor și a modelelor de leadership, fără a neglija, desigur, fundamentele lor filozofice.

“Eneida”: originile Occidentului

Cursul se va concentra pe identitatea lumii noi create de Eneas și pe valorile încarnate de acesta ca prototip ideal al virilității romane, insistînd în mod special asupra episoadelor care anunță supremația Romei, realizată și consolidată în timpul vieții marelui poet.
Ca și Ulise în “Odiseea”, Eneas pribegește ani la rînd, se desparte de o iubită pasionată, coboară în infern, dar, spre deosebire de eroul homeric, el nu se întoarce acasă și nu-și regăsește nevasta, ci pune bazele unui viitor imperiu și unei descendențe menite să unească lumea întreagă. Faptele sale sînt semne ale viitorului: despărțirea de Didona și blestemele reginei cartagineze prefigurează războaiele punice, cucerirea Africii de Nord și a Mediteranei de Vest; luptele cu Turnus, rutulii și latinii anunță dominația asupra întregii Italii; coborîrea în infern ocazionează întîlnirea cu descendența și figurile ce vor ilustra creșterea Romei; iar scena centrală a scutului lui Eneas prevestește victoria lui Octavian August asupra lui Marcus Aurelius și Cleopatra la Actium, adică a Occidentului roman asupra Orientului elenistic.
Virgiliu nu doar rivalizează cu Homer -prima parte a “Eneidei” fiind un fel de “Odiseea” și cea de-a doua, un fel de “Iliada”-, ci explică de ce, peste secole, victoria aparține celor învinși în războiul troian. Supremația romană apare astfel ca un rezultat al justiției divine.  

Jos tirania: Plutarh despre Dion și Timoleon

Destinele lui Dion (408-354 î.e.n.) și Timoleon (411-337 î.e.n.) sînt strîns legate între ele, ambii combătînd tirania lui Dionisie al II-lea al Siracuzei. Atîta numai că primul a eșuat, iar al doilea a reușit în încercarea de a pune capăt îndelungatei tiranii transmise din tată în fiu. Confruntarea celor două biografii de lideri eliberatori pune problema, esențială pentru Plutarh, a norocului și ghinionului în acțiunea politică.
În plus, Dion fiind un discipol al lui Platon, biografia sa mai ridică încă o problemă, și anume cea a implicării filozofului în politică și a relației dintre tiranie și filozofie (a se vedea, de pildă, faimoasa discuție dintre Leo Strauss și Alexandre Kojève pe această temă). Rămîne de văzut dacă Timoleon încarnează de fapt idealul înțeleptului care asumă puterea pentru binele comunității.

Cum creștem lideri români?

“Comment peut-on être Persan?”, se întrebau parizienii ironizați de Montesquieu în Scrisorile persane.  Întrebarea de la care pornim în cursul nostru despre leadership în context românesc este mai strict circumscrisă: cum putem fi lideri români? Cu alte cuvinte: cum poate un român să conducă pe alți români? Care sînt calitățile pe care le poate pune în valoare? Și care sînt greșelile care trebuie evitate? Cursul nostru pornește, așadar, de la o reflecție asupra mentalității românești în comparație cu alte mentalități și culturi. Ne vom apleca asupra acelor “leadership derailers” care duc adesea la situații de eșec și asupra patologiilor puterii favorizate în mod special de contextul cultural românesc.
Cursul nu se oprește însă la astfel de constatări, ci propune patru piste pentru formarea sau perfecționarea liderilor români: modele, repere, reguli și exerciții. Modelele sînt clasice și moderne, literare și istorice (Homer, Plutarh, Biblia, Fénelon, biografii de lideri). Reperele sînt de ordin teoretic și includ referințe la autori precum Platon și Aristotel, Seneca și Marcus Aurelius, Machiavelli și Max Weber, Confucius și Kautylia. Regulile privesc aspecte precum politețea, protocolul, vestimentația, conversația, diplomația necesară relațiilor interumane. Exercițiile vizează îmbunătățirea capacităților de exprimare orală și scrisă; sînt, cu alte cuvinte, exerciții de retorică și compoziție, adaptate rolurilor de putere.

Cîteva detalii practice: acest program include opt întîlniri a cîte o zi de sîmbătă. Durata programului fiecărei întîlniri este de opt ore, plus pauzele de cafea și de masă. Începem la 9 și încheiem la 19.

Pentru acest curs onorariul poate fi achitat în două sau mai multe rate egale. Pentru acest mod de plată, contactaţi-ne - [email protected].

Plutarh: leadership roman

Din cele 25 de biografii romane ale lui Plutarh extragem pentru acest curs introductiv doar 5, concentrîndu-ne pe contrastul dintre Roma virtuților exemplare (Cato cel Bătrîn și Aemilius Paulus) și Roma războaielor civile (Sylla și Caesar), plus figura fondatorului legendar (Romulus). Figurile selectate sînt totodată mari învingători, lideri care într-un fel sau altul s-au impus pînă la capăt și nu au pierdut în confruntarea cu rivalii lor.
În același timp acest curs se dorește un complement la cursul despre “Eneida” lui Virgiliu, care propune la rîndul său o viziune despre originile și istoria Romei, cei doi autori împăcîndu-se cu instaurarea regimului imperial (Virgiliu în vremea lui Octavian August, Plutarh în cea a lui Traian). Va fi, așadar, extrem de instructiv să comparăm cele două viziuni despre originile Romei, despre virtuțile tradiționale ale romanilor, despre războaiele civile și pacificarea prin imperiu.
Participanții la cele două cursuri vor beneficia de o reducere de 50% la cel de-al doilea curs.

Tucidide: lecții de strategie, leadership și oratorie

Tucidide era perfect conștient că opera sa era nici mai mult nici mai puțin decît “o achiziție pentru eternitate” și că toți conducătorii și comandanții generațiilor viitoare vor avea de învățat de la el. În primul rînd, Tucidide ne învață să privim realitatea așa cum e, fără speranțe și iluzii. El este un magistral profesor de realism în privința naturii umane, a societății, a mecanismelor puterii, a relațiilor dintre indivizi, grupuri și state. În al doilea rînd, el pune bazele gîndirii strategice, răspunzînd la întrebarea, fundamentală pentru orice lider, cum putem prevedea sau măcar aproxima viitorul. Dacă Aristotel ne oferă în “Etica nicomahică” o teorie a prudenței (phronesis), Tucidide ne-o arată în acțiune, așa cum ne arată și absența ei. Din lectura “Războiului peloponesiac” putem deduce o teorie cuprinzătoare a calităților necesare unui lider adevărat. Și, nu în ultimul rînd, cartea lui Tucidide conține numeroase exemple de discursuri -deliberative, diplomatice, motivaționale și inspiraționale-, constituind astfel un curs complet de “retorică adaptată la context”. “Războiul peloponesiac” este, pe scurt, un foarte dens manual de leadership pentru cei care au curajul să vadă lucrurile așa cum sînt.

  • La acest curs oferim două locuri cu bursă integrală pentru elevi sau studenţi. 

Arhetipuri ale leadership-ului prin prisma lui Homer

Nimeni altul decît Alexandru Macedon considera că “Iliada” este prin excelență cartea regilor, a conducătorilor de armate și popoare, adică, așa cum am spune noi astăzi, un desăvîrșit manual de leadership. Noțiunea jungiană de arhetip este, fără îndoială, un instrument foarte bun de autocunoaștere și permite identificarea liderului dinlăuntrul nostru. Or, toate arhetipurile de lideri se găsesc în opera lui Homer într-o formă perfectă. Cursul nostru nu se limitează, așadar, la o exegeză savantă a poemelor homerice, ci ne arată cum ele pot ajuta un lider “să devină cel care este” cu adevărat. Iar cursanții vor pleca acasă, sperăm noi, cu un plus de autocunoaștere, necesară rolurilor de conducere, și cu modele adaptate tipurilor lor de personalitate.

Detalii organizatorice: cursul începe la 9.00 cu o cafea din partea Casei. Vom lua pauze după fiecare o oră jumătate sau două din curs. Durata totală este de nouă ore, cu pauzele incluse. Încheiem la 18.30.

Pentru cei care doresc, putem lua prânzul împreună. Onorariu pentru curs nu acoperă costurile de consumație.

Acest atelier face parte din seria "Cum creștem lideri români?"

Gloria Atenei la Plutarh

Vom citi și discuta cele patru biografii ale lui Plutarh dedicate epocii de glorie a Atenei clasice: Aristide și Temistocle, Kimon și Pericle. În cele două generații succesive regăsim antagonismul între conservatori și democrați. E vorba însă totodată de tipuri diferite de personalitate: Aristide este un parangon de virtute, mărinimos și dezinteresat, Temistocle un politician și un militar de geniu obsedat de glorie și putere, Kimon o întruchipare desăvîrșită a gentleman-ului “bun și frumos”, Pericle o fire eminamente aristocratică care face o politică consecvent democratică.

Cursul se va desfășura în doar două întîlniri , pe 25 şi pe 27 iulie. În prima vom vorbi despre Aristide și Temistocle, în cea de-a doua, despre Kimon și Pericle.



Leadership și aventură: Marele Alexandru și epigonii săi

Pus în paralelă cu Caesar, Alexandru Macedon depășește totuși orice măsură umană prin amploarea cuceririlor și isprăvilor sale. Orice urmaș -“epigonos” înseamnă “născut după”- nu putea fi decît mai puțin grozav, chiar și cei mai capabili dintre Ptolemei, Seleucizi sau Antigonizi. Un duh al aventurii a continuat însă să-i bîntuie pe toți aceștia, iar Plutarh vorbește de trei dintre ei: Eumenes de Cardia, Demetrios Poliorcetul și Pirus al Epirului.
Pe Pirus îl vom studia împreună cu Alexandru, deși s-a născut la cîțiva ani după moartea marelui cuceritor. Într-adevăr Plutarh însuși insistă asupra tenacității cu care regele Epirului a încercat să-l concureze pe Alexandru. Iar pe Eumenes și Demetrios, cei doi rivali de după moartea lui Alexandru, îi vom discuta împreună, fabuloasele lor biografii completîndu-se reciproc.

* La acest curs oferim două burse integrale pentru studenţi şi elevi.

Leadership roman: Plutarh despre apogeul republicii

Din Viețile paralele ale lui Plutarh s-au păstrat cinci biografii din vremea apogeului republicii romane: Marcellus, Fabius Maximus, Cato cel Bătrîn, Flamininus și Aemilius Paulus -a șasea fiind cea a lui Scipio și nici nu putem ști dacă e vorba de Scipio Africanus sau Scipio Aemilianus. Îi vom regrupa doi cîte doi pentru a scoate în evidență asemănările și diferențele dintre Marcellus și Fabius, Cato și Scipio Africanus, Flamininus și Aemilius Paulus. Este o manieră de a scoate în evidență paralele din interiorul lumii romane -precum și al celei grecești-, așa cum apar în opera marelui istoric și filozof.

* La acest curs primim doi bursieri pe ediţie. Onorariile sunt subvenţionate din fondurile colectate de Fundaţia Paleologu de la sponsori şi donatori.

“Eneida”: originile Occidentului

Cursul se va concentra pe identitatea lumii noi create de Eneas și pe valorile încarnate de acesta ca prototip ideal al virilității romane, insistînd în mod special asupra episoadelor care anunță supremația Romei, realizată și consolidată în timpul vieții marelui poet.
Ca și Ulise în “Odiseea”, Eneas pribegește ani la rînd, se desparte de o iubită pasionată, coboară în infern, dar, spre deosebire de eroul homeric, el nu se întoarce acasă și nu-și regăsește nevasta, ci pune bazele unui viitor imperiu și unei descendențe menite să unească lumea întreagă. Faptele sale sînt semne ale viitorului: despărțirea de Didona și blestemele reginei cartagineze prefigurează războaiele punice, cucerirea Africii de Nord și a Mediteranei de Vest; luptele cu Turnus, rutulii și latinii anunță dominația asupra întregii Italii; coborîrea în infern ocazionează întîlnirea cu descendența și figurile ce vor ilustra creșterea Romei; iar scena centrală a scutului lui Eneas prevestește victoria lui Octavian August asupra lui Marcus Aurelius și Cleopatra la Actium, adică a Occidentului roman asupra Orientului elenistic.
Virgiliu nu doar rivalizează cu Homer -prima parte a “Eneidei” fiind un fel de “Odiseea” și cea de-a doua, un fel de “Iliada”-, ci explică de ce, peste secole, victoria aparține celor învinși în războiul troian. Supremația romană apare astfel ca un rezultat al justiției divine.  

“Eneida” ca manual de leadership

În “Eneida” Virgiliu oferă imaginea unui alt tip de lider, diferit de cei descriși de Homer în “Iliada” și “Odiseea”: un lider caracterizat în primul rind prin pietate, dedicat unei misiuni divine, arhetip al leadership-ului roman. Epopeea lui Virgiliu vorbește despre ethos-ul comun care-i animă pe Cato, Fabius, Fabricius, pe toții marii conducători romani, culminînd, evident, cu Caesar și Octavian August. În ei lucrează spiritul lui Aeneas.

* La acest curs am pus deoparte două locuri pentru bursieri, elevi sau studenți. Urmați pașii descriși pentru a primi o bursă de la Fundația Paleologu: https://paleologu.com/ro/burse

Regii Angliei la Shakespeare

Shakespeare a consacrat nu mai puțin de zece piese regilor Angliei: King John, Richard II, Henry IV (2), Henry V, Henry VI (3), Richard III și Henry VIII. Citite împreună, ele oferă nu doar o formidabilă frescă istorică, ci și o reflecție extrem de profundă asupra puterii și legitimității, asupra ordinii și păcii sociale. Ne vom concentra în mod special asupra celor două tetralogii: Richard II - Henry IV - Henry V și Henry VI - Richard III. Desigur, vom discuta și celelalte două piese, fără de care tabloul nu ar fi complet. Scopul principal al cursului este să scoată în evidență coerența gîndirii politice și istorice a lui Shakespeare, să ofere o viziune de ansamblu necesară studierii fiecăreia dintre aceste capodopere literare.

  • La acest curs, oferim un loc pentru un bursier al Casei, elev, student sau pensionar.

Ambiție și virtute la Platon: “Protagoras” și “Alcibiade”

Scenariul dialogului “Protagoras” e cu totul unic: acasă la Calias, cel mai bogat atenian, are loc întîlnirea fără precedent dintre “the hit parade of Greek sophists” și “the hit parade of young Athenian politicians”. Adică cei mai grozavi sofiști din toată Grecia -Protagoras, Gorgias, Prodicos, Hippias-, sofiștii cu cele mai mari fee-uri își întîlnesc potențialii clienți: bogați, tineri, ambițioși. Și trebuie să-i impresioneze. Discursul lui Protagoras despre dreptate este o capodoperă de retorică filozofică destinată unui public avid de astfel de performanțe oratorice. Nici Socrate nu e mai prejos, dar practicînd un sport diferit: tehnica tocătorului, analiza conceptelor, gîndirea critică. Efectul e de un comic irezistibil.

Încă foarte tînăr, Alcibiade ia parte la discuția din “Protagoras” și intervine chiar hotărîtor pentru a relansa dialogul. În “Alcibiade” îl vedem în pragul intrării sale în politică, iar Socrate îi administrează o lecție de modestie pe care, din păcate, flamboaiantul politician nu a urmat-o, deși -aflăm din “Banchetul”- simpatia lui pentru Socrate a rămas neștirbită.

* La acest curs primim doi bursieri, elevi sau studenţi.

”Iliada” ca manual de leadership la Londra

“Iliada” lui Homer oferă o galerie unică de portrete ale unor lideri exemplari. Îi vedem în acțiune, pe cîmpul de luptă sau în adunări deliberative, îi vedem în interacțiune și în competiție unii cu alții, le vedem calitățile, dar și defectele, greșelile, nesăbuințele. Dacă anticii îl considerau pe Homer dascălul Greciei, asta se datorează și faptului că poemele sale erau văzute ca veritabile manuale pentru cei destinați să-i conducă pe ceilalți. Alexandru cel Mare, de pildă, avea un adevărat cult pentru “Iliada”, pe care o ținea mereu la îndemînă. A ști pe dinafară poemele homerice era considerat un fel de “nec plus ultra” în materie de educație nobilă. Ne vom concentra asupra principalelor lecții de leadership conținute în “Iliada” și vom evoca tipurile variate de lideri pe care ni le prezintă marele poem homeric. 

 

Acest curs va avea loc la Centrul Ucrainean AUGB din Londra, adresa: 154 Holland Park.

În weekend-ul 3-4 iulie vor avea loc două cursuri susținute de Theodor Paleologu în această locație, iar înscrierea se va desfășura în următorul mod:

  • Cursul "Iliada" la manual de leadership - £50;
  • Cursul Introducere în retorică - £100;
  • Participarea la ambele cursuri - £120

Dacă doriți să participați la ambele cursuri, trebuie să vă înscrieți pe site la cele două în paralel.

*La acest curs oferim un loc cu bursă integrală pentru studenți, elevi sau pensionari.

De ce e Plutarh “number one in leadership studies”?

Ne plîngem neîncetat de conducătorii pe care-i avem -nu doar în România și nu doar în politică-, dar sîntem inundați de sute de mii și chiar milioane de articole, cărți, studii, seminarii, cursuri despre leadership. Multe dintre ele intră, așa cum spunea Jeffrey Pfeffer, un mare profesor de la Stanford, la capitolul “leadership BS”, adică leadership bullshit.

Dacă vrem claritate în idei și calitate în gîndire, tot la clasici trebuie să recurgem. Homer, Tucidide, Xenofon, Platon sînt de bază. Dar la Plutarh găsim o sinteză colosală: în jur de 50 de studii de caz -toți oameni unul și unul- în spatele cărora se află o solidă reflecție filozofică.

În acest curs voi proceda invers față de cursurile de pînă acum despre Plutarh, în care am prezentat și discutat anumite biografii. Voi porni de la filozofia din spatele Vieților paralele: ce calități trebuie să aibă un lider, ce pericole să evite, ce atitudine să adopte față de putere, cum să se raporteze la soartă. În special ne vom concentra pe teoria virtuților care structurează demersul lui Plutarh și pe problematica relațiilor dintre virtute și fortuna, arete și tyche.

Cine vrea să facă pasul “from good to great” ar trebui să-l frecventeze pe Plutarh…

  • Webinarul live va avea o singură întâlnire, în data de 6 noiembrie, de la ora 18:30.
  • La acest curs oferim două burse pentru elevi și studenți și o a treia pentru cadre didactice din învățămîntul preuniversitar. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.