Pe lîngă comparațiile dintre greci și romani, Viețile paralele ale lui Plutarh prezintă în filigran polaritatea dintre Atena și Sparta, cele două cetăți emblematice ale civilizației grecești. Atena reprezintă democrația, cultura și comerțul, Sparta încarnează aristocrația militară, austeră, tradițională. Vom parcurge nu mai puțin de paisprezece biografii de leaderi atenieni și spartani, acoperind mai multe secole de istorie, de la părinții fondatori Solon și Licurg pînă la rezistența împotriva dominației macedonene în secolul al IV-lea î.e.n.
Cursul va fi structurat în felul următor: 1) părinții fondatori: Solon și Licurg (o întîlnire); 2) gloria Atenei: Temistocle și Aristide, Cimon și Pericle (două întîlniri); 3) războiul peloponesiac: Nicias și Alcibiade, Lysandros și Agesilaos (două întîlniri); 4) sfîrșitul independenței: Demostene și Phocion, Agis și Cleomene (o întîlnire).
Așa cum se poate vedea din enumerarea personalităților evocate de Plutarh, există o polaritate în cadrul fiecărei epoci, în interiorul celor două cetăți grecești. Astfel, la Plutarh nu e vorba doar de vieți paralele, ci și de vieți în contrast. Paralelismul și polaritatea sînt la fel de importante pentru aprofundarea leadershipului comparat.