Patologia puterii este una dintre marile teme shakespeariene. Ne vom concentra asupra acelor piese în care aceasta constituie tema principală -Richard III, Macbeth și Winter’s Tale-, luînd ocazional în discuție și piese în care tema joacă un rol secundar (King Lear, Richard II, Coriolanus etc.). Richard al III-lea este din start un ticălos ahtiat de putere, demn continuator al unui tată fără scrupule (ducele de York din Henry VI), pe care îl și depășește în rele. Macbeth trece, dimpotrivă, printr-o schimbare a modului de comportament și te întrebi, firește, dacă puterea l-a schimbat atît de mult sau dacă a scos la iveală pulsiuni inconștiente. Spre deosebire de Richard al III-lea și Macbeth, amîndoi uzurpatori și regicizi, Leontes din Winter’s Tale e regele legitim al Siciliei și o ia razna căzînd pradă unei forme acute de paranoia, de care doar o catastrofă îl mai poate lecui. Pe lîngă aceste trei piese vom evoca, așa cum spuneam, asemănări și paralele cu alte opere shakespeariene. Vom discuta însă mai în detaliu trilogia Henry VI, pentru că ea constituie cea mai bună analiză a modului în care o societate alunecă spre tiranie. De fapt, Richard al III-lea a ajuns să ia putere din cauza unui întreg șir de evenimente reprezentate în Henry VI. Trilogia aceasta ar putea purta subtitlul "the road to tyranny”.
Important: data limită de înscriere este 10 octombrie.
Acest curs va avea loc la Cincşor. Ne vedem direct acolo, la Casele de oaspeţi, unde vom fi cazaţi cu toţii. Participanţii rezolvă chestiunea transportului pe cont propriu. Începem pe data de 26 octombrie, vineri seara, la cină şi continuăm întreaga zi de sîmbătă, pe 27 octombrie, după micul dejun şi duminica dimineaţa, pe 28 octombrie. Luăm prânzul împreună şi apoi plecăm fiecare înspre casă.
* Cursul se achită separat de alte cheltuieli, în avans, cu cel puţin 5 zile înainte de începere, iar factura este emisă de Fundaţia Paleologu. Onorariul cursului este de 650 lei (TVA inclus) de persoană. Pentru participarea la curs este necesar să vă înscrieți la noi pe site.
** Celelalte costuri sunt trecute mai jos și nu revin Fundației Paleologu.
*** Fundaţia PALEOLOGU în parteneriat cu KULTUR ROJECT/CASELE DE OASPEŢI CINCŞOR/Transilvania susțin împreună învățarea și dezvoltarea pe baze reale și solide. Vă invităm într-un un weekend de dezvoltare, învăţare şi de relaxare. Împreună ne vom bucura de subiecte pasionante, de cunoaştere, de dezbatere şi dialog într-un loc inedit – fosta şcoală evanghelică (stil Art Nouveau, 1912) şi fosta parohie evanghelică (1624) lîngă Biserica fortificată din Cincşor/Transilvania.
Preţul pentru cazare pentru 1 persoană pe noapte este următorul:
Aceste tarife sunt disponibile numai pentru minim 2 nopţi, în weekendul de curs, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.
Prânzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul total pentru masă pentru ambele (!) zile este de 58,- EURO (cina de vineri și sâmbătă seara, prânzul de sâmbătă și duminică, cafea și băuturi naturale în pauze. Preţurile nu includ băuturi alcoolice).
Casa de oaspeţi Cincşor, Cincşor nr. 212, jud. Braşov/Transilvania/România, e-mail: [email protected], Tel. 0744373090
Detalii despre prelucrarea datelor cu caracter personal și alte informații juridice, la termeni și condiții.