Spiritul Casei

Montaigne, autor de referinţă pentru Paleologi, spunea că adevărata filozofie "nu predică decît sărbătoare şi voie bună" şi că "nu e nimic mai vesel, mai voios, mai glumeţ şi chiar, aş zice, mai şoltic". Spiritul casei constă în acest aliaj inoxidabil care conţine ştiinţă de carte, umor şi amicalitate.

Cursurile sînt, aşadar, vorba lui Pierre Manent, "cursuri familiare", iar locurile vor fi mereu limitate, ca să putem păstra apropierea optimă pentru învăţare, dialog, reflecţie. Eventualii cursanţi n-au de ce să se teamă că nu au cine ştie ce cunoştiinţe prealabile, că sînt prea în vîrstă sau, dimpotrivă, prea tineri.

Seară de seară ne adunăm împreună pentru plăcerea de a învăţa, de a conversa ca în saloanele de odinioară şi de a trăi, vorba unei publicităţi pentru şocolata Lindt,  „cîteva clipe de fineţe într-o lume de brute”.

Atît ca stil de predare, cît şi ca teme abordate, Casa Paleologu este unică în felul ei. Ea are ca scop educarea completă, înţeleasă ca proces permanent care vizează rotunjirea personalităţii, nu doar obţinerea de diplome. Fie că vorbim de “kalos kagathos” la greci, de “vir bonus” la romani, de “honnête homme” sau de “gentleman” în epoca modernă, adevărata educație a vizat întotdeauna îmbinarea calităților intelectuale, morale și sociale.