Lectori

Theodor Paleologu

Theodor Paleologu, fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München. A fost fellow la Harvard, Notre Dame şi Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin şi Universitatea din Copenhaga. A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda şi Ministru al Culturii. În prezent este președintele Fundației Paleologu.

Sever Voinescu

Sever Voinescu este avocat şi jurnalist, a fost deputat, secretar general al Ministerului de Externe și consul general al României la Chicago. De aproape 20 de ani este o prezență constantă în presa românească, remarcându-se mai ales prin articolele săptămînale din revista  ”Dilema Veche”.  A publicat studii, articole și cărți pe teme diverse, de la drept și politică externă, la muzică și literatură. Este fondatorul și președintele Asociației ”Friends of America”.

Petre Guran

Petre Guran a studiat istorie şi ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti şi este doctor în istorie bizantină al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, în prezent cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academei Române. A fost fellow la Princeton şi New Europe College şi director al ICR Chişinău. A publicat numeroase studii şi articole de specialitate dedicate antropologiei faptului religios și istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină. Este fondatorul şcolii de vară de la Buneşti.

Cătălin Avramescu

Cătălin Avramescu este conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității București și docent al Universității din Helsinki. A fost fellow la institutele de studii avansate din Edinburgh, Wassenaar și Budapesta, cercetător la Institut für Geschichte (Viena), Facoltà di Lettere e di Filosofia (Ferrara), Clark Library (UCLA) și Herzog August Bibliothek (Wolfenbüttel). Specialist în istoria ideilor și filozofia politică a secolelor 17-18. A tradus din Hobbes, Hume și Rousseau. Una dintre cărțile sale (Filozoful crud. O istorie a canibalismului, Humanitas 2003) a primit (ex aequo) premiul Asociației Editorilor din România  pentru cea mai bună carte de științe umaniste.

Șerban Filip Cioculescu

Şerban Filip Cioculescu este cercetător ştiinţific în domeniul studiilor de securitate la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucureşti şi lector asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti. A publicat volume de autor: Introducere în Teoria Relaţiilor Internaţionale (2007), România postcomunistă în ecuaţia strategică a vecinătăţilor: Balcanii, Marea Neagră şi Orientul Mijlociu Extins (2009), Terra incognita? Repere pentru „cartografierea” haosului din relaţiile internaţionale contemporane (2010) şi Viitorul nu ia prizonieri (2013). A fost co-editor (alături de Iulia Motoc) al volumului Manual de analiză a politicii externe (2010). 

Anca Dan

Anca Dan este profesoară de Științe ale Antichității la Școala Normală Superioară  (Universitatea Paris Ştiinţe şi Litere) și cercetătoare la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa. A studiat Limbile Clasice, Istoria şi Arheologia la Universitatea din Bucureşti, la Şcoala Normală Superioară de la Paris, la Sorbona şi la  Universitatea din Reims, unde a susţinut o teză de doctorat despre reprezentările mării Negre în antichitatea greacă. A fost fellow la Fundaţia Naţională de Cercetare de la Atena, Centrul de Studii Elene de la Harvard, Institutul Arheologic German şi Universitatea Liberă din Berlin. A predat la Universităţi din Franţa (Sorbona, Paris XII, Reims), Germania (Eichstätt), China (Shanghai), România (Universitatea București). A coordonat și a colaborat la proiecte arheologice și geoarheologice în Grecia, Turcia, Italia, Rusia, Ucraina, România. Cărțile și articolele sale sunt consacrate istoriei geografiei și etnografiei antice.

Bogdan Tătaru-Cazaban

Bogdan Tătaru-Cazaban este este doctor în filosofie medievală (Universitatea din București) și membru al Institutului de istorie a religiilor (Academia Română). A fost între 2010 și 2016 ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun. A tradus în limba română Augustin, Boethius, Cusanus, Lévinas, Klibansky. A publicat studii de filosofie medievală, patristică, istoria creștinismului, teologie politică și a editat mai multe volume pe teme filosofice și teologice. 

Cristian Preda

Cristian Preda este profesor de științe politice la Universitatea din București. A publicat, la Humanitas, Meridiane, Nemira, Polirom sau Curtea Veche, mai multe volume despre evoluția gîndirii politice românești, despre istoria liberalismului, precum și despre sistemele electorale. A tradus în română autori precum Constant, Guizot, Tocqueville, Aron sau Manent. A fost consilierul președinților Emil Constantinescu și Traian Băsescu, a fost secretar de stat la MAE, iar din 2009 e deputat în Parlamentul european, unde se ocupă de politică externă, afaceri constituționale, dezvoltare, drepturile omului și petiții.

Teodor Baconschi

După un doctorat în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne, Teodor Baconschi a urmat studii post-doctorale la New Europe College. A fost director al Editurii Anastasia, apoi redactor-șef in TVR. Ambasador al României la Sfîntul Scaun, Ordinul Militar Suveran de Malta și Republica San Marino; director general în Ministerul Afacerilor Externe; ambasador al Romaniei în Republica Portugheză; secretar de stat pentru afaceri globale; consilier prezidențial; ambasador al României în Republica Franceza și Principatul de Monaco; ministru al afacerilor externe.     A fost distins cu Marea Cruce a Ordinului Pius IX (Vatican), Ordinul Sfintei Agatha (San Marino), Comandor Stella della solidarieta italiana, Cavaler al Ordinului de Merit (Portugalia), Comandor al Legiunii de Onoare (Franta), Cavaler al Ordinului Serviciu Credincios (România). Este un prolific autor de proză.

Aurelian Crăiuţu

Aurelian Crăiuțu este profesor de științe politice la universitatea Indiana, Bloomington. Interesele lui principale de studiu sînt gîndirea politică modernă franceză. A publicat și editat scrierile lui Alexis de Tocqueville, Madame de Staël și ale doctrinarilor francezi. Cele mai recente cărți ale lui sînt A Virtue for Courageous Minds: Moderation in French Political Thought, 1748-1830 (Princeton University Press, 2012) and Faces of Moderation: The Art of Balance in an Age of Extremes (University of Pennsylvania Press, 2016).

Benedict Vesa

Benedict Vesa este episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. A absolvit un master în Teologie Ortodoxă Sistematică la Facultatea de Teologie a Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 2011-2012 la Instituto Teologico Sant’Antonio Dottore din Padova, Italia. În anul 2013 și-a obținut doctoratul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu o lucrare despre Sfântul Isaac Sirul. 

Răzvan Ioan

Răzvan Ioan a studiat filosofia la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, Toulouse II, Universitatea Carolină (Praga), São Carlos (UFSCar), Warwick University și University College Utrecht. Și-a scris teza de doctorat în filosofie cu titlul “We Do Not Know What a Body Can Do: Spinoza and Nietzsche” la Universitatea Leiden, unde a și predat. A urmat studii post-doctorale la New Europe College-București. Cartea sa The Body in Spinoza and Nietzsche (2019) a apărut la Palgrave-Macmillan. Totodată, are studii publicate și în curs de publicare în reviste internaționale de specialitate (European Journal of Philosophy, Nietzsche Studien, Tijdschrift voor Filosofie, The European Legacy, Epoché: A Journal for the History of Philosophy) și în volume colective ale editurii De Gruyter.

Alin Suciu

Alin Suciu, papirolog, istoric și filolog interesat de literatura creștinismului răsăritean. Doctor în studii religioase al Universității Laval din Québec cu o teză despre literatura apocrifă păstrată în limba coptă; cercetător științific la Academia de Științe din Göttingen și docent al Facultății de Teologie a Universității din Helsinki. A publicat numeroase studii, ediții și traduceri ale unor texte grecești, copte, armene clasice, arabe, etiopiene și siriace

Alex Urzicana

In memoriam, colegul nostru drag.

Mihaela Timuș

Mihaela Timuş este doctor în istoria religiilor şi antropologia religioasă la École Pratique des Hautes Études (5e section), Paris (2009), cu specializare în zoroastrism şi religiile Iranului pre-islamic. Alumna New Europe College (2006-2007), cercetător la Institutul de istorie a religiilor, Academia română (2008-). Maître de conférences asociat la Collège de France (2013-2015). Alexander von Humboldt fellow, Berlin (2017-2018). Membru în bordul Societas Iranologica Europaea (2019-). Ultima carte publicată Quand les dualistes polémiquaient : zoroastriens et manichéens. Actes du colloque international, 12-13 juin 2015, Collège de France [coll. Orient et Méditerranée vol. 34], Louvain, Éditions Peeters, 2020 (co-editare cu F. Ruani).

Dragoș Radu

Dragoș Radu predă cursuri de economie internațională la King’s College London unde este directorul programului de economie și management. A fost cercetător la Institutul de Economie Mondială (Hamburg), la Institutul Leibniz de Studii Est-Europene (Regensburg) și lector în economie la University College London.

Alin Fumurescu

Alin Fumurescu este Associate Professor de filozofie politică la University of Houston. A studiat medicina și filozofia la Cluj. Este doctor în filozofie politică al Indiana University, Bloomington. Dizertația sa a primit premiul Leo Strauss al Asociației Americane de Științe Politice pentru cea mai bună teză de doctorat în filozofie politică. A scris cartea Compromise: A Political and Philosophical History (Cambridge University Press 2013), nominalizată în topul celor mai valoroase 25 de titluri academice publicate în acel an, fiind tradusă ulterior în chineză și română. Cea mai recenta carte, Compromise and the American Founding: The Quest for the People’s +Two Bodies a aparut tot la Cambridge University Press în 2019.

Mirel Bănică

Mirel Bănică (n. 1971) este doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (2004). Între anii 2005 şi 2008 a efectuat stagii de cercetare şi practică profesională la Universitatea Laval (Canada) şi la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. În perioada 2008-2012 a fost cadru didactic asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Litere). Din 2008 este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române. Domenii de cercetare şi specializare: socioantropologia religiei ortodoxe, sociologia memoriei, antropologia mediilor virtuale. A publicat capitole de cărţi şi articole publicate la edituri şi reviste de prestigiu din Franţa, Canada, Statele Unite, Rusia.

Silvia-Alexandra Ștefan

Silvia-Alexandra Ștefan este lector la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, unde s-a specializat în literatură spaniolă veche. Prin intermediul schimburilor Erasmus, a predat cursuri la Universitatea Complutense din Madrid, Universitatea din Sevilia și Universitatea din Las Palmas. A fost fellow la ICUB-Humanities și a publicat diferite studii de specialitate și traduceri literare.

Andreas Umland

Andreas Umland este politolog, specialist în Rusia și Ucraina în perioada contemporană și a regimurilor de tranziție ale acestor. A studiat la Oxford, Universitatea Liberă din Berlin și Stanford. De asemenea, deține un doctorat în politologie la Universitatea Cambridge. 

Dragoș Calma

Dragoș Calma este profesor de filozofie medievală la University College Dublin. A studiat filozofie la Universitatea Babeș-Bolyai, la Școala Normală Superioară de la Paris și la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne. Este doctor în filozofie medievală la Sorbona (Université Paris IV Sorbonne). În prezent conduce un proiect de cercetare finanțat de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) la University College Dublin. La propunerea Universității din Bonn, a primit premiul internațional de excelență în cercetare „Friederich Wilhelm Bessel” din partea fundației Alexander von Humboldt. A predat la Școala Normală Superioară, la Sorbona, la Universitatea din Cambridge și la Centrul „Dumitru Stăniloae” din Paris. A publicat treisprezece cărți și peste patruzeci de articole la edituri și reviste de specialitate din Franța, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Elveția, Polonia, Germania și Italia.

Daniel Spânu

Daniel Spânu este cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei Române, doctor în arheologie şi autor al monografiei Tezaurele dacice (2012).

Florin Deleanu

Florin Deleanu a studiat limba şi literatura chineză şi engleză la Universitatea din Bucureşti, dupa care a obţinut masteratul si a terminat cursul de doctorat în filosofie orientală la Universitatea Waseda (Tokyo), axându-şi cercetarea pe buddhismul chinez şi indian. Ȋntre 1994 şi 2000 a fost profesor titular (engleză si filosofie) la Universitatea Medicală Kansai (Osaka). Din 2000 este profesor de studii buddhiste la Colegiul Internaţional de Studii Postuniversitare (Tokyo). In 2005, a obţinut doctoratul în studii buddhiste si indologie de la Universitatea din Hamburg. Este autorul a două monografii dedicate şcolii Yogācāra-Vijñānavāda şi a numeroase articole de filologie si istorie buddhistă (multe aflate pe site-urile Academia şi ResearchGate).

Cătălina Popescu

Cătălina Popescu a obținut doctoratul în filologie clasică la University of Texas at Austin cu o teză pe tema memoriei și a uitării în tragedia greacă. În trecut a studiat la secția de Filologie Clasică a Universității din București (licență și masterat), precum și la Ohio State University unde a obținut o diploma de masterat in studii clasice, sub egida Fulbright. C. Popescu participă frecvent cu lucrări la conferințele organizate de Universitatea din București. Printre ultimele sale articole se numără două lucrări pentru SAGE Leadership Series, un articol despre Pygmalion în Ovidiu, aflat în presă într-un volum editat de Routledge Publishing și Universitatea din Cardiff, precum și un articol despre Lucian din Samosata, în curs de publicare (Universitatea din Cipru).

Ioan Stanomir

Ioan Stanomir este un critic literar, publicist și politolog român contemporan. În prezent este profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Cea mai recenta carte publicata “Asteptand revolutia. Pasoptismul si vocile sale” Humanitas 2019

Armand Goșu

Armand Goșu este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București. Este specialist în istoria Rusiei și predă cursuri despre istoria URSS și politica internă și externă a Federației Ruse. A publicat o serie de volume despre istoria comunismului în România și despre politica Rusiei la edituri importante din România. 

Ioana Beldiman

Ioana Beldiman, conferenţiar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, şef al Catedrei de Istoria şi Teoria Artei (2006-2008), apoi decan al Facultăţii  (2008-2012), predă Muzeologia şi Istoria artei româneşti din secolul XIX în context european. Istoric de artă cu experienţă de muzeograf în Muzeul Naţional de Artă al României,  curator a numeroase expoziţii de arte vizuale (v. De la Şcoala de Belle Arte la Academia de Arte Frumoase Bucureşti, MNAR, 2014). A redescoperit în colecţii bucureştene lucrări de Camille Claudel pe care le-a publicat în catalogul raisonné al operei artistei (éd. Adam Biro, Paris, 2000).Teza sa de doctorat este cuprinsă în două volume tratând despre Sculptura franceză în România ( 2005).

Adrian Papahagi

Adrian Papahagi este conferențiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, unde predă istoria literaturii engleze medievale și moderne timpurii, precum și paleografie latină, codicologie și istoria cărții. Medievist, doctor în filologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne (2006), a fost elev străin al École Normale Supérieure și bursier al The Warburg Institute-Londra, Maison française d’Oxford și New Europe College-București. A predat la Sorbona și la Institutul Catolic din Paris. A publicat trei volume și câteva zeci de studii de medievistică. S-a implicat în viața publică din România, sprijinind mai multe proiecte de reformă a dreptei democratice și a fost consilier al ministrului Afacerilor Externe.

Theodor Paleologu

Laura Maftei

Laura Maftei este licențiată în limbile română, franceză, latină, greaca veche și are un masterat în filosofie antică și medievală și un doctorat în filologie despre istoria educației în Antichitate. Este lector universitar doctor la Facultatea de Teologie și Științe Sociale din cadrul Universității Adventus din Cernica, Ilfov. A tradus din limba latină pentru Editura Polirom lucrări de filosofie medievală: Anselm de Canterbury, Despre libertatea alegerii (2006), Hugo de Saint-Victor, Didascalicon (2013), Toma d'Aquino, Summa Theologica (2009, co-traducător, vol. I). În perioada 2012-2021, a realizat numeroase emisiuni cu tematică spirituală, culturală și lingvistică la Radio Vocea Speranței și Speranța TV. Recent, a terminat studii din aria psihologiei, lucrând în prezent și ca psiholog clinician și psihoterapeut sistemic în formare.

Adriana Onețiu

Adriana Onețiu a studiat dreptul la College Juridique Franco-Roumain d’Études Européennes și literele la Universitatea din București, Facultatea de Litere. În perioada studiilor de licență și master a fost de mai multe ori bursieră a Herzen State Pedagogical University din Sankt Petersburg și Pușkin State Russian Language Institute, din Moscova. În 2018-2019 a fost profesor în programul Teach for Romania și a coordonat o echipă de voluntari ai clubul de lectură Fanbook, desfășurat în parteneriat cu librăria Humanitas Cișmigiu. Din 2018 ține cursuri de limba română, cultură și civilizație românească pentru cetățenii străini care vor să obțină cetățenia română.

Joshua Pandele

Joshua Pandele a studiat științele politice la SNSPA și în prezent este student la istorie, Universitatea București. Fost bursier Erasmus la Universitatea din Trieste, acum se ocupă cu tot ce ține de comunicarea și „propaganda” Casei Paleologu.

Isabela Grigoraș

Isabela Grigoraș a studiat filologie clasică la Universitatea din București și deține trei mastere la aceeași universitate (în exegeză și ermineutică biblică, traductologie latino-romanică și studii medievale). A urmat cursuri de latină medievală, paleografie, codicologie și ediție de text în cadrul DEEM (Diplôme Européen d’Études Médiévales) și a studiat pedagogie la București și în Fribourg (Elveția). A obținut titlul de doctor în filologie la Universitatea din București și Université de Fribourg (cotutelă). În trecut, a lucrat ca ghid turistic la Palatul Parlamentului și profesor de limba latină în învățământul gimnazial, iar în timpul studiilor doctorale desfășurate în Elveția a fost asistent universitar. În prezent, este traducător în cadrul Departamentului de Carte Patristică al Patriarhiei Române (cea mai recentă traducere: Sfântul Ioan Gură de Aur, Comentariu la Epistola întâi către tesaloniceni) și este responsabilă cu organizarea atelierului de limbă și cultură latine pentru studenții clasiciști ai Universității din București.

Georgiana Iacob

Georgiana Iacob a studiat Istoria și Teoria Artei la Universitatea de Arte din București și Creație Coregrafică la UNATC. Are o experiență de peste 5 ani în domeniul educației muzeale în cadrul Muzeului de Artă al României, dublată de peste 10 ani de predare a dansului clasic. În prezent este doctorandă în cadrul Universității de Arte din București, cu o teză de doctorat despre Corneliu Baba.

Irina Ioniță

Irina Ionniță a studiat filozofia la Universitatea Jean Moulin Lyon 3 și la Paris 1 Panthéon-Sorbonne. A absolvit masterul de istoria filozofiei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne cu o lucrare despre metafizica lui Leibniz. În prezent își continuă studiile și predă filozofia într-un liceu din Franța.

Alec Bălășescu

Alec Bălășescu este doctor în antropologie culturală al Universității California, Irvine. El mai deține un master la Universitatea Lumiere, Lyon II, în Științe Sociale și a obținut licența de sociologie la Universitatea București. Autor al volumelor „Paris Elegant, Teheran Incitant. Corpuri Estetice, Subiecte Politice”, „Voioasă Expunere a Ordinii Mondiale” și „Orașul, Într-o Zi/ Adoptă un Canadian” (toate la Editura Curtea Veche), Alec este un nomad pasionat, având o experiență de viață în 9 țări pe 3 continete, desfășurate în 25 de ani de peregrinări. Acum își împarte timpul între Frankfurt și București și energia între pasiunea să de a preda (la Royal Roads University în Canada) și de a contribui la sustenabilitatea tranziției energetice prin grupul Re-Genera al cărui fondator este.

Cosmin Popa

Cosmin Popa este cercetător ştiinţific II în cadrul Programului IV „România şi Europa în secolul XX” (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română). Printre domeniile sale de interes se numără: istoria Uniunii Sovietice; istoria comunismului european; Comunismul românesc privit din perspectivă comparată; istoria Federaţiei Ruse, Războiul rece, problemele energetice contemporane. Absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, specializarea istorie contemporană universală (1997). Doctor în Istorie al Universităţii din Bucureşti (2007), cu teza intitulată Politica externă sovietică în Europa Orientală 1945-1953.