“Comment peut-on être Persan?”, se întrebau parizienii ironizați de Montesquieu în Scrisorile persane. Întrebarea de la care pornim în cursul nostru despre leadership în context românesc este mai strict circumscrisă: cum putem fi lideri români? Cu alte cuvinte: cum poate un român să conducă pe alți români? Care sînt calitățile pe care le poate pune în valoare? Și care sînt greșelile care trebuie evitate? Cursul nostru pornește, așadar, de la o reflecție asupra mentalității românești în comparație cu alte mentalități și culturi. Ne vom apleca asupra acelor “leadership derailers” care duc adesea la situații de eșec și asupra patologiilor puterii favorizate în mod special de contextul cultural românesc.
Cursul nu se oprește însă la astfel de constatări, ci propune patru piste pentru formarea sau perfecționarea liderilor români: modele, repere, reguli și exerciții. Modelele sînt clasice și moderne, literare și istorice (Homer, Plutarh, Biblia, Fénelon, biografii de lideri). Reperele sînt de ordin teoretic și includ referințe la autori precum Platon și Aristotel, Seneca și Marcus Aurelius, Machiavelli și Max Weber, Confucius și Kautylia. Regulile privesc aspecte precum politețea, protocolul, vestimentația, conversația, diplomația necesară relațiilor interumane. Exercițiile vizează îmbunătățirea capacităților de exprimare orală și scrisă; sînt, cu alte cuvinte, exerciții de retorică și compoziție, adaptate rolurilor de putere.
Cîteva detalii practice: acest program include opt întîlniri a cîte o zi de sîmbătă. Durata programului fiecărei întîlniri este de opt ore, plus pauzele de cafea și de masă. Începem la 9 și încheiem la 19.
Pentru acest curs onorariul poate fi achitat în două sau mai multe rate egale. Pentru acest mod de plată, contactaţi-ne -
[email protected].