Renovăm și dereticăm prin casa noastră digitală. E posibil să mai întâmpinați probleme pe ici pe colo până terminăm. Vă rugăm să ne ajutați și să ne raportați problemele întâmpinate!

Odiseea măgarului: Metamorfozele lui Apuleius ca roman filozofic, erotic și burlesc

Metamorfozele sau Măgarul de aur de Apuleius este unul dintre cele mai faimoase romane ale antichității, iar în interiorul său cea mai frumoasă poveste este, desigur, cea despre iubirea dintre Eros și Psyche, care a inspirat lui Rafael fabuloasele fresce din Villa Farnesina. Cu ea vom și începe cursul, deoarece conține esența filozofică a întregului roman.

Pastișînd peregrinările lui Ulise și vicleșugurile lui Circe, Apuleius îl plimbă pe Lucius, transformat în măgar ca pedeapsă pentru curiozitatea sa prost plasată, prin toate straturile societății greco-romane, livrînd un tablou fără compromisuri al nebuniei lumii înconjurătoare. Această odisee burlescă duce însă la convertirea lui Lucius, devenit un adept al zeiței Isis, adică un inițiat al unor mistere ce pot da un sens vieții noastre. Romanul lui Apuleius atestă căutarea spirituală din mediile filozofice platonice ale secolului II după Cristos.

 • Cursul va avea o întâlnire, pe 25 iunie, de la ora 17:00, ora României.
 • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
Lector
Data începerii
25 iun 2022
Curs online
Webinar live
Ziua
sâmbătă
Număr întîlniri
1
Ora de începere
17:00
Durata
2h
Onorariu total, TVA inclus
15000 lei

City break studios la Assisi

Pictată de Cimabue, Giotto, Pietro Lorenzetti și Simone Martini, basilica San Francesco din Assisi este una dintre cele mai frumoase și faimoase biserici din lumea creștină. Programul său iconografic traduce în capodopere artistice o întreagă reflecție teologică, pe care ne vom strădui să o cuprindem în toată complexitatea sa.

Dar Assisi nu înseamnă doar basilica San Francesco. Vom vizita, de asemenea, Santa Chiara, Santa Maria Maggiore, San Rufino, San Pietro, Rocca Maggiore, templul Minervei și vestigiile romane. Dar mai cu seamă vom merge pe urmele Sfîntului Francisc în acele locuri simple și austere care ne fac să-i înțelegem cel mai bine personalitatea și aspirațiile: Eremo delle Carceri, San Damiano și Porziuncola (Santa Maria degli Angeli).

Assisi e un oraș mic. Nu vom alerga precum la Roma, Atena, Napoli sau Madrid. Dar încărcătura sa spirituală este cu totul aparte. În plus, în cîteva minute ajungi deja în pădure, pe drumurile de munte străbătute cîndva de Francisc și prietenii săi. Recomandăm, așadar, ghete serioase...

Datele desfășurării city break-ului studios sunt 19 - 22 august 2022. Grupul minim cu care vom organiza călătoria este de 15 oaspeți înscriși și confirmați. Data limită pentru înscriere și confirmare este 20 iulie. Vom confirma organizarea călătoriei de îndată ce am adunat 15 oaspeți înscriși la acest city break.

Vom sta la Assisi de pe 19 până pe 22 august 2022. Sînt trei nopți. Numărul total de ore de predare este de cel puțin 16. Pentru cei înscrişi, pregătim un program detaliat pe zile, îl veţi primi prin email.

***

Onorariul specificat pentru acest curs revine integral Casei Paleologu și nu include costurile de cazare, masă, intrări la muzee și transport. Suma afișată include toate taxele și TVA. 

În cazul în care vor apărea modificări în condițiile de călătorie în Italia sau dacă se va înrăutăți situația cazurilor COVID, vom fi nevoiți să amânăm călătoria. Sperăm că nu va fi cazul.

Vom fi cazați la o mănăstire catolică cu condiții specifice. 

Preţul pentru cazare pentru 1 persoană pe tot parcursul cursului este următorul:

 • în cameră dublă inclusiv mic dejun: 85 de euro/noapte

Aceste tarife sunt disponibile numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Celelalte costuri:

 • Transport: ne procurăm fiecare biletele de avion, în funcţie de compania aeriană dorită. Noi recomandăm zborul către Perugia.
 • Intrările la muzee şi alte locuri vizitate
 • Alte costuri: după bugetul fiecăruia. Un minim pentru mese pe zi ajunge la 30 EUR, transportul de la aeroport la hotel, în jur de 15 EUR de persoană.
 • Asigurarea de călătorie: în jur de 20 EUR de persoană, în funcţie de compania aleasă.
Lector
Data începerii
19 aug 2022
Curs cu participare fizică
Assisi
Ziua
duminică
luni
vineri
sâmbătă
Număr întîlniri
3
Ora de începere
15:00
Durata
16h
Onorariu total, TVA inclus
3.00000 lei

Arta angajată: Iudita și Olofern

În cartea Iuditei din Vechiul Testament citim despre izbânda acesteia în stăvilirea invaziei asiriene conduse de războinicul Olofern. Episodul în care evreica îl ucide pe Olofern și astfel își salvează cetatea de invadatori devine subiect des întâlnit în pictură. De la Lucas Cranach la Caravaggio, Rembrandt și până la Gustav Klimt, cei mai importanți artiști vizuali ai Europei au mobilizat povestea biblică pentru a dezbate teme sociale și politice. Iudita omorându-l pe Olofern este un punct privilegiat de plecare pentru a discuta teme variind de la rolul femeii în societate până la dreptul de a rezista. Vom analiza diferențele subtile de înfățișare vizuală a aventurii Iuditei pentru că ele au la bază orientări filozofice diferite asupra puterii pe care arta o are în viața activă.

 • Cursul va avea o întâlnire, pe 21 iulie, de la ora 19:00, ora României.
 • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
Lector
Data începerii
21 iul 2022
Curs cu participare fizică
Casa Paleologu
Ziua
marți
Număr întîlniri
1
Ora de începere
19:00
Durata
2h
Onorariu total, TVA inclus
25000 lei

Maria Magdalena între istorie și legendă

Filmul recent al regizorului Garth Davis (2018) a readus în atenție figura fascinantă a Mariei Magdalena, primul martor al Învierii. De-a lungul secolelor, chipul Mariei Magdalena a primit interpretări tot mai elaborate și a dat naștere, mai ales în Occidentul medieval, unei devoțiuni aparte. Însă nici în Răsărit nu a rămas în umbră, deși aici nu întâlnim individualizarea pe care figura sa o cunoaște din ce în ce mai accentuat în arta și literatura Occidentului. În ultimele decenii, datorită unei atenții sporite față de literatura apocrifă și gnostică (să nu uităm că există o singură evanghelie gnostică atribuită unei femei, iar aceasta nu este alta decât Maria Magdalena!), asistăm la o interpretare în cheie contemporană, de multe ori fantezistă, a acestui personaj căruia tradiția canonică a creștinismului îi recunoaște un rol eminent. Cursul vă invită să parcurgem istoria Mariei Magdalena din primele secole până în vremea noastră și să aprofundăm rațiunile pentru care epoci succesive s-au aplecat cu neobosit interes asupra unei femei care își păstrează misterul.    

 • Cursul va avea o întâlnire, pe 19 iulie, de la ora 19:00, ora României.
 • Acest curs este online, de tip webinar live. 
 • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
 • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Lector
Data începerii
19 iul 2022
Curs online
Webinar live
Ziua
marți
Număr întîlniri
1
Ora de începere
19:00
Durata
2h
Onorariu total, TVA inclus
15000 lei

Școala de vară pentru elevi a Casei Paleologu: Caracterul cui îl lăsăm?

În general educația modernă este educație pur intelectuală, valorile și caracterul rămînînd în sfera vagă a celor șapte ani de acasă. Și, de fapt, în cele mai multe cazuri nici măcar educație intelectuală nu primesc tinerii în școlile și facultățile noastre, totul fiind redus la memorizare și repetare a gîndurilor altora. Autonomia intelectuală presupune curaj și onestitate, adică tot valori de ordin etic. Lunga mea experiență didactică m-a convins de mult că învățarea este în primul rînd o chestiune de atitudine morală.

Începem seara, pe 3 iulie.

Pe parcursul a cinci zile (4-8 iulie) participanții la curs vor experimenta un mod cu totul diferit de a învăța, axat pe discuții libere, texte citite și filme vizionate împreună avînd ca teme dilemele morale ale existenței. Cu titlu indicativ menționez cîteva dintre filmele pe care le vom viziona și discuta: „A Man for All Seasons” (despre Thomas More), „Viețile altora” (despre poliția secretă în RDG), „To Kill a Mockingbird” (despre curajul unui avocat de-a apăra o cauză justă), „Erin Brockovich” (despre spiritul civic în fața unor interese corporatiste), „Napola” (despre școlile de partid în Germania nazistă) sau „La Grande Illusion” (despre onoare și noblețe). Filmele vor fi cuplate cu texte corespunzătoare: de pildă, „La Grande Illusion” cu texte de Nietzsche și Homer, „Napola” cu texte despre educația spartană de Plutarh („Licurg”) și Aristotel (din „Politica”), „Erin Brockovich” cu „Antigona” lui Sofocle, „A Man for All Seasons” cu apologiile lui Socrate de Platon și Xenofon.

Cursurile se adresează liceenilor între 12 și 19 ani. Școala de vară se va desfășura la Schubz, în Râșnov - https://schubz.ro/. Vom sta împreună la Pensiunea Rem's.  

Onorariul de 2500 de lei include numai cursul, nu și celelalte costuri. 

Călătoria este confirmată.

Preţul pentru cazare pentru 1 persoană pe tot parcursul taberei este următorul:

 • în cameră dublă inclusiv mic dejun: 450 de lei/persoană (două persoane cazate în cameră)
 • în cameră triplă inclusiv mic dejun: 400 de lei/persoană (trei persoane cazate în cameră)

Mesele de prânz și cină (în regim catering la Schubz) sunt un total de 80 de lei/zi/persoană. 

Aceste tarife sunt disponibile numai pentru toate cele 5 nopţi, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Programul (orientativ):

Începem cursul duminică, 3 iulie, la ora 18.00 

luni, 4 iulie

 • 9:00 – 10:00 - Mic dejun
 • 10:00 – 13:30 - Curs + pauză de ceai
 • 13:30 – 15:00 - Prânz
 • 15:00 – 16:30 - Activități cu Casa
 • 16:30 – 18:30 - Film
 • 18:30 - Cina

marți, 5 iulie

 • 9:00 – 10:00 - Mic dejun
 • 10:00 – 13:30 - Curs + pauză de ceai
 • 13:30 – 15:00 - Prânz
 • 15:00 – 16:30 - Activități cu Casa
 • 16:30 – 18:30 - Film
 • 18:30 - Cina

miercuri, 6 iulie

 • 9:00 – 10:00 - Mic dejun
 • 10:00 – 13:30 - Curs + pauză de ceai
 • 13:30 – 15:00 - Prânz
 • 15:00 – 16:30 - Activități cu Casa
 • 16:30 – 18:30 - Film
 • 18:30 - Cina

joi, 7 iulie

 • 9:00 – 10:00 - Mic dejun
 • 10:00 – 13:30 - Curs + pauză de ceai
 • 13:30 – 15:00 - Prânz
 • 15:00 – 16:30 - Activități cu Casa
 • 16:30 – 18:30 - Film
 • 18:30 - Cina

vineri, 8 iulie

 • 9:00 – 10:00 - Mic dejun
 • 10:00 – 13:30 - Curs + pauză de ceai
 • 13:30 – 15:00 - Prânz

Final de program, plecare spre casă.

106 Cartolina Școala De Vară Instagram

Lector
Data începerii
03 iul 2022
Curs cu participare fizică
Râșnov România
Ziua
luni
marți
miercuri
joi
vineri
sâmbătă
duminică
Număr întîlniri
5
Ora de începere
15:00
Durata
35h
Onorariu total, TVA inclus
2.50000 lei

Schimbare prin Abandon: O Economie Politică a Emigrației

Ce se petrece în economia unei națiuni când e golită de forțele ei dintre cele mai bune? Care sunt mecanismele sociale prin care emigrația influențează mersul economiei și logica acțiunii colective a celor rămași în țară?

Cursul va introduce un cadru analitic simplu pentru a răspunde la aceste întrebări plecând de la triada propusă de economistul Albert O. Hirschman: exit­-voice-loyalty. Asta ne va ajuta să înțelegem felul în care problematica economică asociată emigrației se înrădăcinează în problema politică a constituirii unei comunități civice. Vom face o scurtă istorie conceptuală pentru a urmări această tensiune între economic și politic în cazul emigrațiilor istorice din Irlanda (după marea foamete dar și în secolul XX), din Suedia la sfârșitul secolului al XIX-lea și din Italia în diverse perioade. Vom putea recunoaște multe dintre elementele și formele emigrației recente din România în procesul de emigrare din Transilvania în America înaintea primului război mondial. Modelul lui Hirschman ne va fi util pentru a desluși nu doar efectele socio-economice ale emigrației actuale dar și relația dintre emigrație și consolidarea formei politice a statului național.

Cursul va fi urmat de o sesiune dedicată efectelor economice (piața muncii, decizii antreprenoriale, transferuri financiare) și o alta celor politice (geografie electorală, participare politică, încredere instituțională și socială) ale emigrației recente din România.

 • Cursul va avea o întâlnire, pe 26 iulie, de la ora 19:00, ora României.
 • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
 • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Lector
Data începerii
26 iul 2022
Curs online
Webinar live
Ziua
marți
Număr întîlniri
1
Ora de începere
19:00
Durata
2h
Onorariu total, TVA inclus
15000 lei

Stoici versus epicurieni: Casa Paleologu la Cincșor

Stoicismul și epicurismul au apărut în același timp, în jurul anului 300 î.e.n., adică în epoca regatelor elenistice de după Alexandru cel Mare, marcată de criza polis-ului grec și de emergența unui veritabil cosmopolis ca rezultat al lărgirii extraordinare a orizonturilor lumii grecești. Ambele școli de gîndire pun accentul în mod foarte apăsat pe valoarea terapeutică și practică a filozofiei, ceea ce explică în mare măsura voga de care se bucură în zilele noastre.

Cu toate acestea, premisele lor teoretice sînt total diferite: atomismul, materialismul, importanța acordată hazardului și plăcerii în doctrina epicuriană contrastează cu providențialismul, viziunea unui cosmos ordonat și importanța dată datoriei în  gîndirea stoică. Marcus Aurelius a formulat foarte tranșant această alternativă: “Providența sau atomii”.

Vom discuta cîteva dintre textele fundamentale ale celor două curente filozofice: Epicur, Philodemos, Lucrețiu pentru epicurieni; Seneca, Epictet, Marcus Aurelius pentru stoici (cu trimiteri, firește, către Zenon, Crisip și Cleante). De dragul controversei, cei doi lectori vor susține, de asemenea, cauza uneia dintre școli împotriva celeilalte.

Dată limită înscriere: 1 iulie. Vom confirma organizarea cursului de îndată ce vom avea minimum 12 persoane înscrise.

Numărul maxim de persoane pe care le primim este 20. Cursul se va desfășura în intervalul 22-24 iulie.

Vom fi cazați la Casa de oaspeţi Cincşor, Cincşor nr. 212, jud. Braşov/Transilvania/România, e-mail: [email protected], Tel. 0744373090. 

Micul dejun este inclus în prețul cazării, iar prânzul și cina se rezervă separat. 

*Celelalte costuri sunt trecute mai jos și nu revin Casei Paleologu.

Preţul pentru cazare pentru 1 persoană pentru cele 2 nopți este următorul:

 • în cameră dublă mare inclusiv mic dejun: 90 EURO (două persoane cazate în cameră)
 • în cameră dublă mică inclusiv mic dejun: 80 EURO (două persoane cazate în cameră)
 • în cameră single mare inclusiv mic dejun: 170 EURO
 • în cameră single mică inclusiv mic dejun: 150 EURO

Aceste tarife sunt disponibile numai pentru toate cele 2 nopţi, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Prînzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul total pentru cele două zile este de 62 EUR (cinele de vineri și sîmbătă, prînzul sîmbătă și cafea și băuturi naturale în pauze. Preţurile nu includ băuturi alcoolice). (+17 EUR dacă doriți și prînz duminica).

Programul (orientativ):

Începem cursul vineri, 22 iulie, la ora 18.00 

sâmbătă, 23 iulie

 • 8.30 – 9.30 - Mic dejun
 • 9.30 – 13.30 - Curs + pauză de cafea
 • 13.30 – 14.30 - Prînz
 • 14.30 – 16.30 - Timp personal
 • 16.30 – 19.00 - Continuarea cursului, pauză de cafea pe la 17.
 • 19.00 - Cina

duminică, 24 iulie

 • 8.30 – 9.30 - Mic dejun
 • 9.30 – 11.30 - Continuarea cursului, check out
 • 13.00 – 14.00 - Prînz (doar pentru doritori)
Lector
Data începerii
22 iul 2022
Curs cu participare fizică
Cincșor
Ziua
vineri
sâmbătă
duminică
Număr întîlniri
2
Ora de începere
09:00
Durata
12h
Onorariu total, TVA inclus
1.35000 lei

City break studios la Berlin

Berlinul este orașul care simbolizează cel mai bine transformările, sfîșierile și aspirațiile secolului XX: monarhie, democrație, nazism, comunism, războiul rece. Pentru a ne înțelege propria istorie și a lumii în care trăim este, așadar, necesar un detur berlinez. Berlinul ne permite, în plus, o incursiune în trecutul cel mai îndepărtat, începînd cu comorile de la Pergamonmuseum și Altes Museum, trecînd prin capodoperele artei occidentale de la Gemüldegalerie și prin palatele monarhiei prusiene, terminînd cu excelentul Deutsches Historisches Museum. Plimbîndu-ne pe străzile Berlinului vom evoca scriitori și artiști, eroi și tirani, ideologii și evenimente care au marcat lumea întreagă.

Datele desfășurării city break-ului studios sunt 14 - 18 iulie 2022. Grupul minim cu care vom organiza călătoria este de 15 oaspeți înscriși și confirmați. Data limită pentru înscriere și confirmare este 15 iunie. Vom confirma organizarea călătoriei de îndată ce am adunat 15 oaspeți înscriși la acest city break.

Vom sta la Berlin de pe 14 până pe 18 iulie 2022. Sînt patru nopți. Numărul total de ore de predare este de cel puțin 25. Pentru cei înscrişi, pregătim un program detaliat pe zile, îl veţi primi prin email.

***

Onorariul specificat pentru acest curs revine integral Biroului Casei SRL și nu include costurile de cazare, masă, intrări la muzee și transport. Suma afișată include toate taxele și TVA. 

În cazul în care vor apărea modificări în condițiile de călătorie în Germania sau dacă se va înrăutăți situația cazurilor COVID, vom fi nevoiți să amânăm călătoria. Sperăm că nu va fi cazul.

Pentru cazare, vă punem la dispoziție două variante:

 • prin agenția de turism care ne va oferi toate serviciile necesare. Este, așadar, extrem de important să știm din timp cîți oaspeți vor participa pentru a rezerva camerele și biletele de avion.
 • vă rezervați dumneavoastră pe cont propriu cazarea și avionul.

Agenția de turism ne oferă următoarele servicii: recomandări cazări, restaurante, meniuri, rezervări, transport local, program, contractare furnizori terți, identificare zboruri, recomandări documentare situație Covid, comunicare cu oaspeții Casei, contractare asigurare storno covid. Colaborarea cu agenția de turism ne permite să organizăm mai multe călătorii de studiu decât în trecut. 

Hotelul ales este un hotel de 4*, cu amplasare foarte bună, central, aproape de obiectivele turistice. 

Tarifele de mai jos sunt calculate în funcție de tipul de cameră preferat de dumneavoastră:

 • 371 EUR/persoană/total sejur, facturate separat de către partenerii noștri.

Prețurile sunt aproximative și pot varia în funcție de numărul de oaspeți și data la care vă înscrieți. Cu siguranță, cele mai fluctuante sunt tarifele zborurilor, așa că data limită de înscriere la curs este 15 iunie.

Pentru oaspeții care aleg să plece din București, datele de zbor sunt următoarele:

 • Ryan Air 14 IUL București - Berlin Brandenburg 20:25 - 21:35
 • Ryan Air 18 IUL Berlin Brandenburg - București 07:20 - 10:30

Tariful include: 

 • Bilet de avion dus întors, cursă directă
 • Taxele de aeroport
 • Bagaj de mână
 • Cazare 4 nopți
 • Mic dejun
 • Check in online
 • Asistenta la completarea formularului PL

Tariful nu include: 

 • Taxa locală de oraș (se achită doar la recepția hotelului)
 • Bagaj de cală 20 kg = 65 eur / dus - întors
 • Supliment asigurare persoane peste 65 ani
 • Transfer aeroport - hotel - aeroport
 • Asigurare medicală cu risc storno inclus storno, risc îmbolnavire Covid asigurat (franșiza 10%)

115 Cartolina City Break Studios La Berlin Instagram

Lector
Data începerii
14 iul 2022
Curs cu participare fizică
Berlin Germania
Ziua
duminică
luni
joi
vineri
sâmbătă
Număr întîlniri
3
Ora de începere
15:00
Durata
45h
Onorariu total, TVA inclus
4.00000 lei

Cu virtutea la vedere în era digitală

Europa (post)modernă a moștenit din Antichitatea greco-romană ideea că soarta cetăților - și cu atât mai mult a statelor - depinde de virtutea conducătorilor. După Machiavelli, conducătorul are de ales între tactica vicleană a Vulpii și forța brută a Leului. Virtutea a părăsit sfera politică, s-a privatizat și reapare ofensiv pe social media, unde toată lumea declară că face valuri de bine, în vreme ce cultura binelui public e în colaps. Cursul va schița o scurtă istorie a dubletului viciu-virtute în lumea clasică și cea medievală, pentru a suprinde metamorfoza unor concepte încă fundamentale pentru ordinea conviețuirii civilizate. Privirea retrospectivă pe care o propun e inspirată din cea mai năpăstuită virtute: moderația. Voi căuta să demonstrez că putem regăsi decența vieții publice dacă, măcar în grupuri mici (și mai ales pe cont propriu) regăsim valoarea temperanței și snobismul anti-populist al practicării ei cu orice preț. 

 • Cursul va avea o întâlnire, pe 12 iulie, de la ora 19:00, ora României.
 • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
Lector
Data începerii
12 iul 2022
Curs cu participare fizică
Casa Paleologu
Ziua
marți
Număr întîlniri
1
Ora de începere
19:00
Durata
2h
Onorariu total, TVA inclus
25000 lei