Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Strecurate într-un colț de peisaj sau așezate la loc de cinste în brațele unui personaj, într-un interior somptuos sau în mijlocul naturii, animalele din operele de artă te fac uneori să tresari, alteori să zâmbești, să visezi, îți trezesc amintiri.
Vă invităm într-o călătorie palpitantă în timp ce înaintăm pe pământ, prin văzduh și prin apă pe tărâmul necuvântătoarelor reprezentate în mai multe opere de artă. Ne vom apropia de ele în gând, observând cum sunt puse în evidență, ce loc ocupă în compoziție, cum se raportează diferite personaje la ele, vom căuta simbolurile pe care le ascund.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Harry Potter și piatra filozofală este primul volum dintr-o serie extrem de populară în rândul copiilor. La începutul anilor 2000, această serie i-a convins pe adolescenții acelor vremuri că lectura nu este demodată și, de atunci încoace, convinge multe alte generații că cititul poate fi unul dintre cele mai interesante hobby-uri.
La acest curs vom discuta despre începuturi: ale vieții, școlii, prieteniei, despre alegeri și felul cum acestea ne influențează viața, despre prietenie și loialitate. Deși la Hogwarts, piatra filozofală este un obiect cu existență reală, în economia cărții, ea joacă și rolul unui concept teoretic, care ne permite să reflectăm la puterea interioară a fiecăruia dintre noi.
Pentru a participa la acest atelier, copiilor li se recomandă să citească în prealabil, volumul Harry Potter și piatra filozofală și, foarte important, să aducă volumul la atelier.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Locul desfășurării este la Casa Paleologu.
Știți ce cărți mai citesc copiii? La Atelierul de lectură pentru copii al Casei Paleologu, noi știm. Am selectat cărți moderne și clasice, cu „subiecte tari” sau poznașe, în proză și in versuri, scrise de autori străini sau români. Ne propunem să le abordăm dintr-o perspectivă personală, reflectând asupra modelelor de comportament pe care ni le înfățișează și asupra istoriei din spatele fiecăreia. Nu uităm să exploatăm în fiecare întâlnire limbajul și imaginația, resurse inepuizabile ale copilăriei.
În apropierea locului lor de joacă, niște copii au ridicat un om de zăpada. Ca orice om de zăpadă, acesta are nasul făcut dintr-un morcov, ochii făcuți din doi cărbuni, se apără de frig (sau poate de căldură?) cu o haină închisă cu 3 nasturi făcuți din tot atâtea nuci și are o măturică în loc de mână. Dar nu e un om de zăpada obișnuit: el are o pipă, iubește să admire natura și să... își pună întrebări filozofice. Dorința lui cea mai mare este se întâlnească cu mărețul soare, pe care vrea să îl roage să nu îl topească. Pe drumul lui spre soare-răsare, omul de zăpadă îi „transformă” pe toți cei cu care se întâlnește în prietenii lui si, cu multă generozitate, ne oferă tuturor o lecție despre prietenie, iubire și empatie. La întrebările filozofice pe care și le pune omul de zăpada vom încerca și noi să răspundem. Mai mult ca la alte întâlniri din cadrul atelierului, copiii se vor transforma în personaje și vor explora emoțiile specifice fiecărui rol. Avem și o recuzită bogată care să ne ajute în acest sens.
Pentru această întâlnire, copiii sunt invitați să citească opera „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” de Matei Vișniec și, de asemenea, să vină cu cartea la atelier.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Locul desfășurării este la Casa Paleologu.
Știți ce cărți mai citesc copiii? La Atelierul de lectură pentru copii al Casei Paleologu, noi știm. Am selectat cărți moderne și clasice, cu „subiecte tari” sau poznașe, în proză și in versuri, scrise de autori străini sau români. Ne propunem să le abordăm dintr-o perspectivă personală, reflectând asupra modelelor de comportament pe care ni le înfățișează și asupra istoriei din spatele fiecăreia. Nu uităm să exploatăm în fiecare întâlnire limbajul și imaginația, resurse inepuizabile ale copilăriei.
Românii asociază Crăciunul cu mirosul de brad și de cozonac și cu armoniile colindelor. Britanicii asociază aceeași sărbătoare cu un pudding generos, crenguțe de ilex și o cană cu punch.
În întâlnirea de pe 14 decembrie micii cititori vor descoperi aceste diferențe culturale pornind de la nuvela lui Charles Dickens, Poveste de Crăciun. Asemenea lui Ebenezer Scrooge, personajul principal al textului, vom călători și noi în timp pentru a reflecta la felul în care deciziile din prezent (în cazul personajului, și din trecut), ne construiesc viitorul. Suntem norocoși; spre deosebire de el, noi nu trebuie să primim vizita a patru fantome tocmai în ziua de Crăciun pentru a face acest exercițiu de imaginație. Nuvela a fost ecranizată, așa că promitem să vizionăm și noi un scurt fragment. Oare ce detalii a surprins regizorul, oare ce detalii ar fi surprins un ochi de copil?
* În alte ediții, același text poartă uneori titlul „Colind de Crăciun”.
Grecia antică, leagănul culturii europene, a oferit timp de mii de ani un panteon al zeilor care a modelat cultura și mentalitatea popoarelor europene. Acest curs este menit să îi familiarizeze pe cei mici cu cei mai importanți zei antici grecești și miturile din jurul lor.
Dar oare cum arătau acești zei despre care cunoaștem atât de multe legende? Ei bine, înainte de a ne da frâu liber imaginației, vom studia cum au fost reprezentați zeii de-a lungul timpului de către artiști. Vom vedea, de pildă, cum a fost pictat fulgerul cel înspăimântător al lui Zeus sau chipul grațios al zeiței dragostei. Copiii vor descoperi atributele celor doisprezece zei olimpieni prin jocuri și vor realiza la rândul lor imagini ale zeilor preferați.
Cursul oferă o bază solidă de informații și să dezvolte imaginația și capacitatea copiilor de a face conexiuni între imagini și cuvinte. Maniera de lucru este interactivă. Copiii sunt rugați să aibă la îndemână foi pentru desenat și creioane sau carioci.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Vom continua parcursul nostru mitologic cu povestea războiului troian. Vom vedea ce ne spune Homer despre acest conflict și ce mai putem afla de la alți autori care au tratat subiectul. Vom evoca principalii eroi care s-au ilustrat în luptă și ne vom întreba în ce măsură pot fi modele pentru noi.
Vom vorbi însă și despre Heinrich Schliemann, marele arheolog care a descoperit Troia și Micene, urmînd astfel un vis de-al său din copilărie. Iar pe copiii lui i-a numit Andromaca și Agamemnon…
Cursul va avea 4 întîlniri online, primele 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind miturile, mai apoi le vom aprofunda în alte 2 întîlniri, când micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din miturile despre care am povestit în întâlnirile precedente. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă, sîmbătă și duminică, de la ora 17:00 la ora 18:30.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau curier.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse în 8 și 12 ani.
Ați auzit de regele Leonidas și cei 300 de spartani care au ținut piept miilor de perși la Termopile? Dar de cei 10.000 de soldați greci care au călătorit până în inima Persiei pentru a lupta de partea lui Cirus? Sau, mult mai aproape de noi, de neînfricații geți și păcăliciul Zamolxis?
Vă propun să intrăm în lumea fascinantă a poveștilor din lumea antică, avându-l drept ghid pe Herodot, așa-numitul „părinte al istoriei”. Deși Herodot pornește de la încercarea de a înțelege cauzele războaielor dintre greci și perși, relatările sale, comice și intrigante deopotrivă, sunt ocazia perfectă de a învăța lucruri noi din istorie.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Grecia Antică a fost un loc uimitor, plin de povești captivante și invenții incredibile. Nu este exagerat să vorbim chiar despre un „miracol grec”, deoarece această perioadă a fost un izvor de idei și inovații fundamentale.
În acest curs, vom explora împreună aventurile eroilor mitologici, bătăliile importante și descoperirile care au schimbat lumea. Vom călători în timp cu ajutorul hărților, picturilor și a altor suporturi vizuale, astfel încât fiecare lecție să fie o aventură fascinantă și ușor de înțeles.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Acum câteva luni, Vladimir Putin, liderul autoritar al Rusiei, și-a justificat invazia din Ucraina prin referiri denaturate la evenimente istorice de acum sute de ani. Orice persoană cu minime cunoștințe istorice înțelege că multe dintre aceste afirmații sunt inexacte, ba chiar pure aberații. Însă aceasta subliniază din nou importanța studierii istoriei.
În acest curs, vom realiza o analiză succintă a istoriei Rusiei, începând cu formarea Imperiului Kievean, consolidarea statului moscovit, transformarea sub dinastia Romanov, Rusia Țaristă și Revoluția din 1917, culminând cu perioada sovietică și provocările actuale ale Rusiei.
Pentru a înțelege ceea ce se întâmplă astăzi, cunoașterea istoriei este mai relevantă ca oricând.
Ne vom folosi de hărți, picturi și materiale video pentru a face acest curs unul interactiv și ușor de înțeles.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Parcursul nostru mitologic începe cu două zeițe: Demetra și Athena. Mai exact, vom povesti mitul fondator al misterelor de la Eleusis: cum a fost răpită Persefona de către Hades, cum Demetra a căutat-o prin lume și cum a ajuns la Eleusis.
Cursul va avea două întîlniri online, una în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind miturile - pe 23 ianuarie, iar a doua, pe 30 ianuarie, participanții vor povesti și ne vor arăta desenele pe care le-au făcut. Ne vom vedea, așadar, pe 23 și pe 30 ianuarie, interval 17 - 18.30.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem online, pe email.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Locul desfășurării este la Casa Paleologu.
Voi știți ce cărți mai citesc copiii? La Atelierul de lectură pentru copii al Casei Paleologu, noi știm. Am selectat cărți moderne și clasice, cu „subiecte tari” sau poznașe, în proză și in versuri, scrise de autori străini sau români. Ne propunem să le abordăm dintr-o perspectivă personală, reflectând asupra modelelor de comportament pe care ni le înfățișează și asupra istoriei din spatele fiecăreia. Nu uităm să exploatăm în fiecare întâlnire limbajul și imaginația, resurse inepuizabile ale copilariei.
„Copiii din ziua de astăzi… nu mai seamănă cu copiii de pe vremea mea” - dar oare ce îi deosebește atât de mult pe copiii de astăzi de copiii de odinioară, de acum mai bine de 150 de ani, de exemplu?
Despre câți ani de școală este vorba, ce materii studiază, care sunt jocurile, sărbătorile și vacanțele lor preferate, ce provocări întâmpină copiii de astăzi și niște copii de acum mai bine de 100 de ani în viața lor școlară, precum și multe altele urmează să descoperim împreună lecturând două cărți a căror acțiune gravitează în jurul școlii. Pe de o parte, este vorba despre „Minunea” de R. J. Palacio, o carte care a inspirat o mișcare socială de amploare în Statele Unite, și, de cealaltă parte, „Budulea Taichii”, un micro-roman al formării, scris acum aproape 150 de ani cu multă naturalețe si umor de către Ioan Slavici.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Locul desfășurării este la Casa Paleologu.
Vă propun ca de Dragobete să (re)vizităm una dintre cele mai îndrăgite povești din lume despre dragoste, prietenie și aventură: Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry. Îl vom însoți în călătoriile sale pe diferite planete și în întâlnirile sale extraordinare, pentru ca la sfârșit să ne întrebăm și noi, odată cu autorul cărții, dacă oaia a mâncat sau nu floarea…
Pentru această întâlnire, copiii sunt invitați să citească opera „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry și, de asemenea, să vină cu cartea la curs.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse în 8 și 12 ani. Locul de desfășurare este Turnul Croitorilor.
Ați auzit de regele Leonidas și cei 300 de spartani care au ținut piept miilor de perși la Termopile? Dar de luptătoarele amazoane ori cei 10.000 de soldați greci care au călătorit până în Persia pentru a lupta de partea lui Cirus? Sau, mult mai aproape de noi, de neînfricații geți și păcăliciul Zamolxis, ajuns în timp zeitatea supremă a dacilor?
Vă propun să intrăm în lumea fascinantă a poveștilor din lumea antică, avându-l drept ghid pe Herodot, așa-numitul „părinte al istoriei”. Deși Herodot pornește de la încercarea de a înțelege cauzele războaielor dintre greci și perși, relatările sale, comice și intrigante deopotrivă, sunt ocazia perfectă de a învăța lucruri noi din istorie și mitologie. Vom completa discuțiile noastre cu isprava lui Xenofon și a armatei de mercenari greci în Persia, una dintre cele mai faimoase aventuri relatate vreodată.
Cursul online durează două ore și este gândit pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8 si 12 ani.
Ați auzit vreodată povestea celor doi frați bebeluși hrăniți de o lupoaică? Sau poate i-ați văzut statuia, care poate fi admirată în mai multe orașe din România. Acea statuie are în spate o poveste foarte interesantă și vorbește despre nașterea celei mai faimoase capitale europene: Roma.
În acest curs, vom descoperi cine sunt gemenii, cum de au ajuns să fie hrăniți de o lupoaică și ce rol au avut ei în întemeierea Romei. Dar partea și mai frumoasă este aceasta: cursul nostru va fi bazat pe texte în limba latină, pe care voi le veți putea înțelege fără să fi studiat niciodată latina!
Dacă doriți să descoperiți povești fascinante, o limbă veche minunată din care s-a născut limba noastră maternă, cuvinte noi care vă vor îmbogăți vocabularul de-i veți uimi pe învățători și profesori, atunci vă invităm să participați la acest curs. Amuzamentul garantat!
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Cum arată ultimii 100 de ani pentru România? De ce am luptat în Primul Război Mondial și cum a fost posibilă Marea Unire? A fost perioada interbelică o „epocă de aur” a democrației românești? De ce a fost instaurat regimul comunist? Era mai bine cu Ceaușescu? În acest curs vom încerca să realizăm o scurtă istorie a României în secolul XX și să oferim câteva repere pentru o mai bună înțelegere a parcursului pe care țara noastră l-a avut până în ziua de astăzi. A cunoaște istoria apropiată a propriei țări este poate cea mai bună busolă a unui tânăr pentru a se orienta în societate.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Atunci când ne gândim la lumea Greciei Antice ne vin în minte pe rând filozofia, arta, jocurile olimpice, marele Panteon al zeilor, însă foarte rar ne oprim atenția asupra copiilor. Deși istoria nu-i ia în mod deosebit în seamă, copiii în majoritatea societăților antice reprezentau un procent important al populației.
Cursul încearcă să povestească istoria Greciei Antice, așa cum este ea văzută prin ochii copiilor, fie că aceștia aparțin familiilor bogate, celor mai modeste sau chiar sclavilor. Nu pierdem din vedere nici pățaniile prin care trec zeii sau eroii în drumul lor spre adolescență și maturitate. De cele mai multe ori, aceste povești pline de haz au hrănit imaginația multor generații de copii.
Fiind un curs menit să dezvolte creativitatea, sunt necesare hârtie, creioane colorate sau carioci.
Cursul durează două ore și este gândit pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8 si 12 ani. Locul desfășurării este la Casa Paleologu.
Călătorim ca să aflăm lucruri pe care nu le știm. Călătorim, însă, și ca să (ne) descoperim. Apolodor, pinguinul tenor de la Circul de Stat din București, pornește într-o adevărata aventură, care îl va purta de la București la Polul Nord, apoi la Polul Sud, pentru ca în final să ajungă… din nou la București. Îl vom urma și noi, pas cu pas, însoțiți de hărți și compas, pentru a descoperi țări, forme de relief, mări și oceane.
Nu ratăm nici ocazia de a discuta despre legătura dintre acest personaj, perioada comunista și picturile lui Salvador Dali.
La final, bazându-se pe experiența lui Apolodor, dar și pe propria experiență de viața, copiii vor putea formula în cuvinte proprii un punct de vedere asupra importanței legăturilor de familie, a prietenilor și a profesiei.
Pentru participarea la acest curs, se recomandă copiilor să citeasca în prealabil Cartea cu Apolodor de Gellu Naum (doar prima carte cu Apolodor).
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
„De Crăciun veți fi acasă”: așa sunau îndemnurile de înrolare în ajunul celui mai mare război pe care avea să îl cunoască omenirea până la acea vreme. Însă aproape nimeni nu și-a putut da seama că acest angrenaj avea să dureze peste patru ani și să implice nu mai puțin de 70 de milioane de oameni și 30 de state.
De ce Europa, așa-zisul „far al civilizației” cunoaște acest război absolut brutal, mai rău decât oricare altul? Cum a ajuns conflictul să se desfășoare la nivel global și care au fost urmările acestui război? Putea fi evitat?
În acest curs vom încerca să facem o scurtă istorie a Primului Război Mondial: pornim de la contextul acelei epoci, discutăm despre desfășurare și încheiem cu consecințele sale. Ne vom folosi de imagini din epocă și de lucrări literare care să ne ajute să înțelegem mai bine această catastrofă, cât și de câteva filme și documentare moderne.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Locul desfășurării este la Casa Paleologu.
Știți ce cărți mai citesc copiii? La Atelierul de lectură pentru copii al Casei Paleologu, noi știm. Am selectat cărți moderne și clasice, cu „subiecte tari” sau poznașe, în proză și in versuri, scrise de autori străini sau români. Ne propunem să le abordăm dintr-o perspectivă personală, reflectând asupra modelelor de comportament pe care ni le înfățișează și asupra istoriei din spatele fiecăreia. Nu uităm să exploatăm în fiecare întâlnire limbajul și imaginația, resurse inepuizabile ale copilăriei.
„Minunea” de R. J. Palacio este o carte care a inspirat o mișcare socială de amploare în Statele Unite, și, probabil, cea mai populară lectură pentru preadolescenți din ultimul deceniu.
În cursul celor două întâlniri vom descoperi de ce este atât de iubită, ce materii studiază elevii de gimnaziu din Statele Unite, care sunt jocurile, sărbătorile și vacanțele lor preferate, dar și cum putem răspunde în mod eficient unor comportamente de tip bullying.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Locul desfășurării este la Casa Paleologu.
Una dintre cărțile prin care scriitoarea Ioana Pârvulescu vorbește pe limba copiilor despre prietenie, identitate, integrarea intr-un grup, și magie (inofensivă) este Trei zile nemaipomenite. Cu mult talent și umor, scriitoarea creează personaje memorabile și pune sub semnul întrebării o serie de prejudecăți despre magie, zâne și personaje cărora le place să aibă ultimul cuvânt. Întâlnirea va fi presărată, la fel ca volumul care o prilejuiește, de exerciții de imaginație și de dicție, de proverbe și zicători, de scurte proiecții în viitor pentru că așa învățam din acest volum: ai grijă ce-ți dorești, căci s-ar putea chiar să ți se întâmple!
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Jim este un băiat care locuiește în cea mai mică țară din lume: Lummerland este o insulă cu doar patru locuitori (dintre care unul este rege), o locomotivă pe nume Emma și un sistem de cale ferată foarte serios. În jocurile sale, nu-și imaginează niciodată că va ajunge în Mandala, că va întâlni un om (la propriu) înalt cât un munte, o droaie de dragoni urâți și neprietenoși, dar și un jumătate-dragon mic și simpatic. Nu-și imaginează, de asemenea, că atunci când va descoperi lumea, va desluși și misterul apariției sale pe lume.
„Echipați” cu spirit de aventură și cu mult entuziasm, vom ajunge și noi în Mandala alături de Jim și de prietenul lui, Lukas, mecanicul de locomotivă. Vom „compara” hărți fizice reale cu harta imaginară a acestei cărți, iar pe baza descrierilor vom încerca să aflăm ce țară a fost modelul lui Michael Ende pentru lumea acestei cărți.
Micii cititori vor avea de „dezlegat” și altfel de mistere, mai profunde. De exemplu, cum „împăcăm” bunele maniere și nevoile personale atunci când ne aflăm într-o țară în care nu ne place deloc mâncarea. La sfârșitul atelierului strângem sugestii despre cum am putea să ne comportăm față de un dușman, astfel încât să îl putem transforma, așa cum fac Jim și Lukas, într-un prieten.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
În lumea fascinantă a miturilor antice, Războiul Troian se remarcă prin intensitatea sa epică. Este o poveste despre dragoste, onoare și răzbunare, unde zei și eroi se întâlnesc pe câmpul de luptă. Vom descoperi personajele legendare și intrigi complexe care au configurat acest conflict și impactul său asupra imaginației oamenilor de-a lungul timpului.
Dar a existat cu adevărat acest război? Putem crede relatările mitice ale lui Homer? Vom încerca să răspundem la acest întrebări făcând apel la descoperirile arheologice de la cetatea Troia și împrejurimile sale.
Dragi copii, v-ați gândit vreodată la originile antice ale Crăciunului? De ce primim daruri și cum era el odinioară sărbătorit de cei din vechime? V-ați dus la țară de Rusalii? Ce sunt Rusaliile și cum au ajuns să facă parte dintr-un calendar atît de bogat în sărbători și obiceiuri? Deși întrebările sunt complicate, există fără îndoială răspunsuri la multe dintre ele. Se spune că odinioară, romanii sărbătoreau pe 25 decembrie Ziua Soarelui Neînvins, iar creștinii au suprapus aniversarea nașterii lui Hristos peste această străveche sărbătoare pentru a crea o punte între religii. Vă așteptăm la un nou curs în limba engleză despre frumusețile care se ascund într-un calendar religios bine pus la punct și care conectează tradiții străvechi de pretutindeni.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Vom continua parcursul nostru mitologic cu povestea războiului troian. Vom vedea ce ne spune Homer despre acest conflict și ce mai putem afla de la alți autori care au tratat subiectul. Vom evoca principalii eroi care s-au ilustrat în luptă și ne vom întreba în ce măsură pot fi modele pentru noi.
Vom vorbi însă și despre Heinrich Schliemann, marele arheolog care a descoperit Troia și Micene, urmînd astfel un vis de-al său din copilărie. Iar pe copiii lui i-a numit Andromaca și Agamemnon…
Cursul va avea 4 întîlniri online, primele 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind miturile, mai apoi le vom aprofunda în alte 2 întîlniri, când micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din miturile despre care am povestit în întâlnirile precedente. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă, sîmbătă și duminică, de la ora 17:00 la ora 18:30.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau curier.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Vom desfășura un curs asemănător în format online. Click aici pentru detalii.
„De Crăciun veți fi acasă”: așa sunau îndemnurile de înrolare în ajunul celui mai mare război pe care avea să îl cunoască omenirea până la acea vreme. Însă aproape nimeni nu și-a putut da seama că acest angrenaj avea să dureze peste patru ani și să implice nu mai puțin de 70 de milioane de oameni și 30 de state.
De ce Europa, așa-zisul „far al civilizației” cunoaște acest război absolut brutal, mai rău decât oricare altul? Cum a ajuns conflictul să se desfășoare la nivel global și care au fost urmările acestui război? Putea fi evitat?
În acest curs vom încerca să facem o scurtă istorie a Primului Război Mondial: pornim de la contextul acelei epoci, discutăm despre desfășurare și încheiem cu consecințele sale. Ne vom folosi de imagini din epocă și de lucrări literare care să ne ajute să înțelegem mai bine această catastrofă, cât și de câteva filme și documentare moderne.
Acest curs li se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Vă invit să începem să ne bucurăm de primăvară intrând într-o lume de petale și încercând să înțelegem ce ne transmit acestea. În acest curs interactiv vom privi cu atenție florile din mai multe opere de artă, din Evul Mediu până în perioada contemporană. Vom vorbi despre istoria și limbajul florilor, despre felul în care sunt reprezentate florile într-o natură moartă, într-un peisaj sau într-un portret, despre elementele prin care sunt puse în evidență florile într-o compoziție.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
În lumea fascinantă a miturilor antice, Războiul Troian se remarcă prin intensitatea sa epică. Este o poveste despre dragoste, onoare și răzbunare, unde zei și eroi se întâlnesc pe câmpul de luptă. Vom descoperi personajele legendare și intrigi complexe care au configurat acest conflict și impactul său asupra imaginației oamenilor de-a lungul timpului.
Dar a existat cu adevărat acest război? Putem crede relatările mitice ale lui Homer? Vom încerca să răspundem la acest întrebări făcând apel la descoperirile arheologice de la cetatea Troia și împrejurimile sale.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Vom continua parcursul nostru mitologic cu cel mai faimos dintre eroii greci: Heracle, fiul lui Zeus, persecutat de Hera, care a cutreierat întreaga lume și a realizat cele mai spectaculoase isprăvi înainte de a se urca la tatăl său din ceruri. Vom vedea cum acest erou, adevărat binefăcător al neamului omenesc, nu era el însuși fără cusur, dar a reuși de fiecare dată să-și depășească greșelile și să meargă mai departe.
Cursul va avea 3 întîlniri online în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind mitul, iar fiecare întîlnire va avea o secțiune de aprofundare: micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din mitul despre care am povestit întâlnirea precedentă. Ne vom vedea prima oară joi, pe 3 septembrie, apoi marți și joi, pe 8 și pe 10 septembrie, de la ora 11 la ora 12.30.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau curier.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Ce înseamnă să fii amuzant? În ce feluri poți să fii amuzant? Ne putem dezvolta simțul umorului? Ce rol are umorul în viața de zi cu zi? Care sunt lucrurile de care ar fi bine să ținem cont înainte de a spune ceva care ni se pare amuzant?
Acestea sunt câteva dintre întrebarile la care vom încerca să răspundem împreună într-un curs interactiv despre umor, pornind de la mai multe texte și imagini din diferite perioade, însuflețite de o sumedenie de personaje alese pe sprânceană, care, sper, îi vor face pe participanți să râdă în hohote.
Una dintre primele învățăminte despre credință este aceea potrivit căreia în timpul săvârșirii Sfântului Botez, nou-botezatul este afierosit lui Dumnezeu, care îi dăruiește, în scopul mântuirii sale, un înger păzitor.
Cu atât mai inedit pare, în lumina acestei învățături, exercițiul de imaginație ce constituie cadrul micului roman epistolar Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr, al scriitorului britanic C.S. Lewis. Nu știm să fim „încredințați” (de către forțele răului, bineînțeles) vreunei ființe demonice, al cărei obiectiv principal este să ne împiedice să ne mântuim. Texul biblic, dimpotrivă, pare să infirme această perspectivă. Și totuși... cum se vede viața unei persoane („pacient”, în terminologia romanului) din unghiul duhului rău („ispititorul”, în aceeași terminologie) care „îl are în grijă”? Lecturând scrisorile diavolului bătrân către unul mai tânăr, vom descoperi că prietenii, lecturile, prânzul, pasiunile, obișnuințele, fațadele lăcașurilor de cult ori chiar mărimea fontului cu care sunt scrise cărțile sunt tot atâtea „strategii” menite să ne îndepărteze de la calea cea dreaptă.
Parcurgerea acestui roman ne va fi prilej de reflecție a propriei relații cu divinitatea, a strategiilor la care suntem mai vulnerabili sau (încă) invulnerabili, dar ne va permite și o lectură nouă, adaptată, a câtorva pilde biblice și învățături patristice.
Școala de vară se va desfășura în perioada 1-6 iulie la Râșnov, jud. Brașov.
Istoria este cu siguranță cea mai fascinantă poveste a umanității. De la primele semne ale apariției sale, odată cu inventarea scrisului în zorii Antichității, vom explora cele mai remarcabile povești ale Orientului Apropiat și Egiptului Antic. Vom continua cu miturile și poveștile Greciei Antice, pentru a încheia cu faimoșii romani și vastul imperiu pe care ei l-au construit. Școala de vară va fi, deci, un prilej extraordinar de a vorbi despre istorie într-un mod plăcut și agreabil, cât și despre miturile care ne vorbesc despre cine suntem ca oameni.
Vom viziona filme specifice, vom reconstitui momente istorice, vom dezbate, vom ține discursuri și, nu în ultimul rând, ne vom juca.
Experiența va fi completată de un atelier de desenat ținut de un grafician profesionist și o drumeție la Cetatea Râșnov.
Cursurile se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani. Școala de vară se va desfășura la Schubz, în Râșnov - https://schubz.ro/. Vom sta împreună la Pensiunea Rem's.
Onorariul de 1600 de lei include numai cursul, nu și celelalte costuri.
Preţul de cazare pentru 1 persoană pe tot parcursul taberei este următorul:
Mesele de prânz și cină, precum și pauzele de desert și fructe (în regim catering la Schubz) sunt un total de 165 de lei/zi/persoană. Am notat și preferințele celor care au probat deja meniurile noastre.
Aceste tarife sunt disponibile doar pentru toate cele 5 nopţi și numai pentru cursanţii Casei Paleologu. Transportul nu este inclus, participanții vor ajunge la pensiune pe cont propriu.
Programul (orientativ):
Începem cursul luni, 1 iulie la ora 18.00
marți, 2 iulie
miercuri, 3 iulie
joi, 4 iulie
vineri, 5 iulie
sâmbătă, 6 iulie
Artiștii din toate timpurile au fost fascinați de mitul creației, personajele Adam și Eva exercitând o atracție deosebită. Fie că ne gândim la viața utopică a celor doi în Gradina Paradisului, la tentația păcatului sau alungarea din Eden, Adam și Eva au inspirat artiștii din diverse epoci aflați în căutarea unei vieți perfecte sau a fericirii pierdute.
Cursul se adresează copiilor de 8-12 ani și are menirea de a-i familiariza cu felul în care cele două personaje biblice s-au transformat în imaginarul artiștilor de-a lungul epocilor. Nume celebre ca Michelangelo, Rubens, Cranach sau Brueghel, ne vor ghida pașii în această lume fascinantă a artei. Personajele noastre vor ocupa locul principal în narațiunea vizuală, dar vor apărea și ca personaje secundare în compoziții ample. Cu o privire atentă, de detectiv, vom descoperi toate indiciile pe care cele două personaje le lasă în creația marilor artiști.
Evul Mediu întunecat, așa cum este pe nedrept numit, era, de fapt, destul de… colorat! În lumea cărților medievale, pe care le numim manuscrise, culorile jucau un rol important, mai ales atunci când erau folosite să împodobească litere și cuvinte menite să iasă în evidență ori să dea viață unor imagini reprezentative pentru textul scris. Așa cum se întâmplă și în zilele noastre, imaginile îi ajutau pe cititori să înțeleagă textul mai bine și să îl parcurgă cu mai multă plăcere.
Strămoașele ilustrațiilor din cărțile imprimate poartă numele de „miniaturi”. În Evul Mediu, cărțile erau copiate de mână de scribi, iar miniaturile erau executate de diverși artiști, având rol estetic sau/și didactic și conferind manuscriselor pe care le decorau un plus de valoare.
În acest curs, vom descoperi ce înseamnă „miniatură”, vom vorbi despre cum arată un manuscris și ce fel de manuscrise erau anluminate (adică decorate). Apoi, vom discuta despre mai multe tipuri de ornamente și vom observa câteva stiluri de a împodobi paginile unei cărți, în funcție de epocă și zona de producție. De asemenea, ne vom amuza văzând ce imaginație bogată aveau medievalii, fie că e vorba despre veritabile miniaturi care înfățișează scene fabuloase, fie că e vorba de desene făcute pe marginile paginilor de către unii cititori mai visători sau de-a dreptul plictisiți!
În acest curs dedicat copiilor vom privi către acei eroi mitici care au încercat voiajul către Tărâmul Celălalt sau care au avut la un moment dat ocazia să păcălească moartea:
- unii au avut experiența unei catabasis, a coborârii în lumea lui Hades pentru a îndeplini anumite sarcini (Heracles, Aeneas) sau din nevoia de cunoaștere (Odiseu)
- alții au făcut-o pur și simplu dintr-un gest de răzvrătire sau teribilism (cazul lui Tezeu) cu rezultate mai puțin fericite. Un caz interesant este puterea lui Asclepios de a întoarce morții la viață.
Ne face să ne gândim la Hristos și Lazăr în tradiția creștină, sau chiar la tehnicile curente de resuscitare ale medicinei moderne: departe însă de a fi privită drept un gest medical eroic, fapta lui Asclepios i-a adus nenorocirea sub fulgerul lui Zeus.
Uneori contactul cu lumea morților a fost mult mai neobișnuit: într-o legendă care nu se regăsește în Iliada, nereida Tetis a încercat să ofere nemurirea fiului ei printr-o baie de foc în râul Stix. Dar așa precum în poveștile noastre o frunză se lipește întotdeauna de spatele lui Făt-Frumos pe când se îmbăiază în sânge de zmeu, Ahile a trebui ținut de călcâi pentru ca mama sa să nu-l piardă în râu. Locul acela a rămas pe vecie vulnerabil și i-a adus mai târziu moartea.
Exemplele sunt multe și elevii pot completa lista cu cea a personajelor din alte mitologii sau povestiri, descoperind pretutindeni în lume, nevoia omului de a o păcăli pe „doamna cu coasa” (sau pe „domnul” cu coiful invizibilității) ori de câte ori este cu putință.
* Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Dintre cele patru Evanghelii doar două vorbesc despre nașterea și copilăria lui Isus: cele ale Sfinților Matei și Luca. Relatările celor doi evangheliști sînt diferite. Vom vedea, așadar, împreună în ce constau aceste diferențe și care sînt posibilele lor motivații. Ne vom uita, de asemenea, la opere de artă în care sînt reprezentate nașterea și copilăria lui Isus.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Vom desfășura un curs asemănător în format fizic. Click aici pentru detalii.
„Războiul care a remodelat lumea": implicând aproape fiecare colț al planetei, al Doilea Război Mondial rămâne cunoscut drept cel mai cumplit teatru armat din istoria omenirii.
Cum a evoluat o criză europeană într-un conflict global? Care au fost cauzele, conflictele și consecințele sale? Au existat oportunități de evitare a masacrului?
În acest curs ne propunem să oferim o perspectivă istorică lucidă asupra celui de-al Doilea Război Mondial. Contextul, desfășurarea și concluziile războiului vor fi analizate prin prisma materialelor de epocă, creațiilor literare relevante și a filmelor recente care redau atmosfera vremii.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Cum îi pregătim pe cei mici pentru sărbătoarea pascală? De unde începem povestea vieții lui Isus Hristos, a patimilor Sale, a Învierii și apoi a Înălțării? Și, de fapt, poate, oare, un copil să înțeleagă noțiuni atât de complexe precum păcat și sacrificiu?
La acest atelier, propunem o abordare „necanonică”, un text cu elemente fantasy, foarte popular printre copii și adolescenți, în care personajele sunt copii și animale, cu acțiune aparent simplă, dar care abundă în scene și simboluri biblice – al doilea volum din seria Cronicile din Narnia de C.S. Lewis, intitulat Leul, vrăjitoarea și dulapul. La prima vedere, textul este un bun prilej pentru discuții profunde despre rivalitățile dintre frați, trădare, prietenie, iertare, sacrificiu și moarte. În cursul atelierului vom lectura scurte pasaje din Evanghelie pentru a descoperi în textul „profan” prototipuri ale lui Isus și ale apostolilor și întâmplări care reconstituie, simbolic, trădarea, patimile, Învierea și Înălțarea Mântuitorului.
Bineînțeles, nu vom uita nici să îi lămurim pe copii „care e faza cu leul, boul, îngerul și vulturul pictați în fiecare biserică”.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Lumea antică este plină de mistere și povești impresionante. Egiptul antic, cu faraonii, mumiile și piramidele sale are probabil una dintre cele mai incitante istorii. Nu ne vom opri însă doar la această lume plină de grandoare, ci ne vom îndrepta atenția și asupra oamenilor simpli. Oare cum trăiau aceștia? Ce haine purtau și cum arătau casele lor? Dacă i-am vizita ne-ar plăcea oare mâncarea lor? Într-o manieră ludică și interactivă vom descoperi toate aceste mistere, folosindu-ne creativitatea, spiritul de observație și de aventură.
Cursul este conceput pentru a familiariza copiii cu arta, mitologia, istoria și geografia Egiptului Antic, oferind ocazia celor mici să înțeleagă mai bine această perioadă. Fiind un curs menit să dezvolte creativitatea, sunt necesare hârtie, creioane colorate sau carioci.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse în 8 și 12 ani.
În acest curs vom privi către fascinantul proces de fondare a Romei, făcând tranziția de la poveștile mitologice învăluite în mister, precum cele ale lui Eneas sau Romulus și Remus, către evenimentele istorice care au pus bazele unuia dintre cele mai puternice imperii ale Antichității.
Cu o abordare echilibrată între analiza miturilor fondatoare și discuțiile despre descoperirile arheologice care oferă o perspectivă reală asupra originilor Romei, cursul îndeamnă la o călătorie intrigantă în timp. Vom vorbi deci nu doar despre personajele și poveștile mitologice, dar și contextul istoric și impactul acestora asupra dezvoltării civilițației romane.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Vom desfășura un curs asemănător în format online. Click aici pentru detalii.
„Războiul care a remodelat lumea": implicând aproape fiecare colț al planetei, al Doilea Război Mondial rămâne cunoscut drept cel mai cumplit teatru armat din istoria omenirii.
Cum a evoluat o criză europeană într-un conflict global? Care au fost cauzele, conflictele și consecințele sale? Au existat oportunități de evitare a masacrului?
În acest curs ne propunem să oferim o perspectivă istorică lucidă asupra celui de-al Doilea Război Mondial. Contextul, desfășurarea și concluziile războiului vor fi analizate prin prisma materialelor de epocă, creațiilor literare relevante și a filmelor recente care redau atmosfera vremii.
Acest curs se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie până la adânci bătrâneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai târziu?
„Odiseea” rămâne una dintre cele mai captivante povești de aventură din istoria universală. După 10 ani de lupte la porțile Troiei, Odiseu, cel mai isteț dintre greci, trebuie să mai petreacă tot atâția ani în încercarea de a se întoarce acasă, în Ithaca. Pe drum, el întâlnește creaturi uimitoare, precum ciclopul Polifem, vrăjitoarea Circe și zeita Calypso.
Prin toate aceste aventuri, ne vom întreba: ce înseamnă să fii un erou? Ce putem învăța din pățaniile lui Odiseu? Și ce înseamnă să te întorci acasă?
Cine nu a auzit de Traian? Romanii urau tuturor celor ce urcau la tron „să fie mai cu noroc decât Augustus și mai bun decât Traian.” În spatele acestei formule de încoronare, se poate vedea teama de a nu aduce la tron un principe neisprăvit sau scelerat. Trebuie spus că între Augustus și Traian au fost destule capete încoronate care s-au succedat într-o serie de figuri bizare și de tristă amintire. După dispariția lui Nero, într-un an de zile au fost nu mai puțin de 4 împărați al căror timp pe scena politică se poate număra în luni de efemeră domnie. Toți aceștia formează însă, alături de monarhii ancestrali ai romanilor, o serie colorată de aventuri în care viața bate filmul.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Dragi copii,
V-a fost vreodată frică de Bau Bau? Nu sînteți singuri. Din antichitate pînă în prezent, doicile, mămicile și tăticii au avut nevoie de imaginație pentru a-și ține copiii ascultători. Grecii o avea pe Mormo și Lamia, două ființe monstruoase care aveau prostul obicei de a-și potoli foamea cu carne de copil. Ei au fost de mult inventați pentru a-i face pe cei mici să se culce cuminți la o oră potrivită. Ei sînt „drăcușorii” acelor vremuri. Dar există și „îngerași”. Cea mai dulce imagine angelică nu provine din Biblie, ci de la micul Eros (zeul Amoraș) cu bujori în obrăjori și aripioare diafane. Nimeni nu l-ar fi numit însă „îngeraș”: dimpotrivă, Platon îi zicea daemon. Nu trebuie însă să vă speriați: daemonii erau doar zeități minore, uneori puse pe șotii. Nu trebuie să ne gîndim la ei ca fiind neapărat malefici. De pildă, un daemon binefăcător stătea pe umărul lui Socrate și nu-l lăsa să facă greșeli. Așa ceva ne-ar trebui și nouă, nu-i așa?
Cursul va avea 4 întîlniri online, primele 2 în care lectorul Cătălina Popescu ne va însoți povestind miturile, mai apoi le vom aprofunda în alte 2 întîlniri, când micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din miturile despre care am povestit în întâlnirile precedente. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă timp de două săptămîni, luni și joi, de la ora 11:00 la ora 12:30.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau curier.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online..
Este o mare greșeală, spunea Montaigne, să refuzăm copiilor plăcerea de a filozofa în ideea că nu-i de nasul lor și le depășește capacitatea de înțelegere. Dimpotrivă, adăuga el, cu filozofia trebuie să înceapă orice educație care-și propune să formeze mintea și caracterul, căci scopul ei este virtutea și viața cumpătată. Adevărata filozofie nu este îmbufnată, aridă și rebarbativă, ci bine dispusă, veselă și chiar jucăușă.
De la acest primat al problemelor practice vom porni în cursul nostru de filozofie pentru copii. Ce înseamnă să căutăm înțelepciunea? Cum o putem aplica în viața de zi cu zi? Ce sînt virtuțile? Cum le putem deprinde și practica? Ce este o viață fericită? Iată cîteva întrebări de la care vom porni. Referințele la filozofi și doctrine se vor adăuga pe parcurs. Ne vom servi de texte simple: fabule, parabole, proverbe, Diogene Laertios, Aulus Gellius, Seneca.
Cursul va avea 4 întîlniri online, 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind, iar după fiecare întâlnire vom aprofunda într-o alta: micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din mitul despre care am povestit întâlnirea precedentă. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă, miercuri și sîmbătă, de la ora 11.30 la ora 13.00.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 9 și 13 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, de preferat tipărite.
Pentru că este o perioadă atipică, vom organiza acest curs numai dacă avem minimum 15 participanți înscriși pînă la data de 28 decembrie.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Vom începe parcursul nostru mitologic cu două zeițe: Demetra și Athena. Mai exact, vom povesti mitul fondator al misterelor de la Eleusis: cum a fost răpită Persefona de către Hades, cum Demetra a căutat-o prin lume și cum a ajuns la Eleusis. Vom povesti, de asemenea, despre nașterea Athenei și victoria ei în competiția cu Poseidon.
Theodor Paleologu va introduce și explica aceste mituri pentru ca, ulterior, noi să pute crea împreună cu copiii un clip video de cinci minute, folosind propriile lor desene și relatări. Completăm astfel printr-o parte practică ca să le facem poftă copiilor să explice cele învățate și astfel să le înțeleagă și mai bine.
Cursul va avea 4 întîlniri online, 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind miturile, iar după fiecare întâlnire vom aprofunda într-o alta fiecare mit și participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din mitul despre care am povestit întâlnirea precedentă. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă, luni și joi, de la ora 11 la ora 12.30.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau curier.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Vom continua parcursul nostru mitologic cu zeii Apollo și Artemis, copiii lui Zeus și Leto. Vom evoca cîteva dintre miturile care-i au pe cei doi zei ca protagoniști, vom vedea care erau principalele credințe și practici religioase legate de ei și cum au fost reprezentați în imagini și sculpturi.
Cursul va avea 4 întîlniri online, primele 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind miturile, mai apoi le vom aprofunda în alte 2 întâlniri, când micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din miturile despre care am povestit în întâlnirile precedente. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă, sîmbătă și duminică, de la ora 11:30 la ora 13:00.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau curier.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Vom continua parcursul nostru mitologic cu un erou: Ulise. Vom povesti despre rolul lui în războiul troian și despre peripețiile lui pînă cînd a revenit în patrie. Și vom vedea, sper, de ce este Ulise un model ca om, ca luptător și conducător, ca fiu, soț și tată.
Theodor Paleologu va introduce și explica aceste mituri pentru ca, ulterior, noi să putem crea împreună cu copiii un clip video de cinci minute, folosind propriile lor desene și relatări. Completăm astfel printr-o parte practică ca să le facem poftă copiilor să explice cele învățate și astfel să le înțeleagă și mai bine.
Cursul va avea 4 întîlniri online, 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind mitul, iar după fiecare întâlnire vom aprofunda într-o alta: micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din mitul despre care am povestit întâlnirea precedentă. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă, luni și joi, de la ora 11 la ora 12.30.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau curier.
Cursul va fi hibrid, permițând oaspeților exprimarea atât în engleză cât și în limba română.
Toți știm de soarta bietei Arachne, transformată în păianjen de invidia Atenei și poate chiar am auzit de misterioasa călugăriță care în varianta ei latinească, Mantis religiosa, ne amintește de preoteasa lui Apollo cu mâinile împreunate în rugăciune. Dar lumea insectelor și a arahnidelor are atât de multe să ne arate iar latina și mitologia greacă ne vin în ajutor cu minunate legende despre cosmosul miniatural de pe frunzele din grădină. Sudul S.U.A. este casa unui fluture migrator absolut incredibil, Danaus plexippus, un polenizator minunat. Este un fluture superb, de un portocaliu intens care ne amintește atât de Wilhelm de Orania (în onoarea căruia a fost și denumit the Monarch Butterfly) cât și de Danaus, regele Egiptului și de... ploaia de aur care a scăldat-o pe Danae. Entomologia, mitologia și latina merg mână în mână. Lectorul a avut șansa să participe la evenimente de conservare a acestui fluture și chiar să aibă surpriza unei crisalide de Danaus plexippus în propria-i grădină. Dacă tot e primăvară, de ce să nu facem o incursiune în lumea celor mai mici făpturi?
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Se spune că strămoșul nostru Homo Sapiens a fost cel dintâi care s-a temut de moarte și de morți. Este o teamă ancestrală și cumva sănătoasă, dar în paralel cu ea s-a creat și o filozofie care punea preț pe înfruntarea morții prin inițiere. Religiile au oferit mângâiere celor care trăiau cu frica morții, oferind perspectiva unei continuări a vieții dincolo de acest prag natural neînțeles pe deplin. Unele dintre cele mai fascinante religii au folosit moartea ca pe o formă de inițiere: uneori trecerea prin experiența morții, sub formă de scenariu sau realitate, oferea accesul la un ciclu esențial aliniat ritmurilor naturii: Adonis, iubitul Afroditei a murit și s-a preschimbat într-o floare și în fiecare an de Anthesteria viață lui este sărbătorită prin germinarea semințelor. Perserfona a ajuns în regatul de dincolo, dar se reîntoarce constant să ne aducă cu ea florile și reînvierea naturii. Osiris a fost dezmembrat și readus la viață, trecând prin mumificare. Creștinismul ne spune că Hristos „cu moarte pe moarte călcând” s-a reîntors la viață și a urcat la Ceruri, oferind tuturor viață veșnică și iertare. Moartea nu ar trebui să ne sperie: ea este parte dintr-o roată a reîntoarcerii eterne a vieții.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Vom continua parcursul nostru mitologic cu Aeneas, fiul Afroditei și al prințului troian Anchise. După distrugerea Troiei de către aheeni, el devine conducătorul supraviețuitorilor, duce mai departe moștenirea troiană și pune bazele imperiului roman de mai tîrziu. Vom vedea care sînt calitățile lui Aeneas și de ce a fost el alesul pentru această misiune unică.
Cursul va avea 4 întîlniri online, primele 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind miturile, mai apoi le vom aprofunda în alte 2 întîlniri, când micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din miturile despre care am povestit în întâlnirile precedente. Ne vom vedea în vacanța intersemestrială, pe 31 ianuarie, 3, 4 și 7 februarie, de la ora 11:30.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau e-mail.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Acest curs pentru copii va fi în limba engleză: ne jucăm, desenăm, vorbim engleza și aflăm tot ce putem despre primele femei din lume, în varianta mitologiei greco-romane. Cu toții știm de Eva cea curioasă, de buclucul în care a vîrît omenirea din pricina unui măr interzis. O „surată” a ei în mitologia greacă era Pandora, o frumusețe răpitoare pe care Hefaistos ar fi creat-o drept pedeapsă pentru oameni. La ordinele lui Zeus, el a făcut-o și curioasă din fire: apoi i s-a încredințat un vas acoperit care conținea toate nenorocirile din lume. Ea l-a deschis și de atunci, omenirea nu mai are pace. Dar nu toate femeile mitului creează probleme: Pyrrha a fost cea care a ajutat omenirea să revină la viață, aruncînd pietre peste umăr, după un mare potop. Iar „Galatea” lui Ovidiu a fost prima femeie de marmură care a prins viață din iubirea nemărginită a sculptorului ei. E prima făptură mitică născută din iubirea unui artist pentru arta sa; iar spre deosebire de Pandora zeilor (creată din dușmănie) ea va rămâne cu o inimă veșnic pură și iubitoare.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Vom continua parcursul nostru mitologic cu zeii Apollo și Artemis, copiii lui Zeus și Leto. Vom evoca cîteva dintre miturile care-i au pe cei doi zei ca protagoniști, vom vedea care erau principalele credințe și practici religioase legate de ei și cum au fost reprezentați în imagini și sculpturi.
Cursul va avea 4 întîlniri online, primele 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind miturile, mai apoi le vom aprofunda în alte 2 întâlniri, când micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din miturile despre care am povestit în întâlnirile precedente. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă, sîmbătă și duminică, de la ora 11:30 la ora 13:00.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau curier.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Miturile, cu bogăția lor de semnificații, ne acompaniază toată viața, din copilărie pînă la adînci bătrîneți. De ce să nu punem, așadar, din timp temelii pentru mai tîrziu? Există mituri potrivite pentru nivelul de înțelegere și nevoile specifice ale tuturor vîrstelor.
Vom continua parcursul nostru mitologic cu povestea războiului troian. Vom vedea ce ne spune Homer despre acest conflict și ce mai putem afla de la alți autori care au tratat subiectul. Vom evoca principalii eroi care s-au ilustrat în luptă și ne vom întreba în ce măsură pot fi modele pentru noi.
Vom vorbi însă și despre Heinrich Schliemann, marele arheolog care a descoperit Troia și Micene, urmînd astfel un vis de-al său din copilărie. Iar pe copiii lui i-a numit Andromaca și Agamemnon…
Cursul va avea 4 întîlniri online, primele 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind miturile, mai apoi le vom aprofunda în alte 2 întîlniri, când micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din miturile despre care am povestit în întâlnirile precedente. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă, sîmbătă și duminică, de la ora 17:00 la ora 18:30.
Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 8 și 12 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, le trimitem prin poștă sau curier.
*Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Detalii despre prelucrarea datelor cu caracter personal și alte informații juridice, la termeni și condiții.