Evul Mediu întunecat, așa cum este pe nedrept numit, era, de fapt, destul de… colorat! În lumea cărților medievale, pe care le numim manuscrise, culorile jucau un rol important, mai ales atunci când erau folosite să împodobească litere și cuvinte menite să iasă în evidență ori să dea viață unor imagini reprezentative pentru textul scris. Așa cum se întâmplă și în zilele noastre, imaginile îi ajutau pe cititori să înțeleagă textul mai bine și să îl parcurgă cu mai multă plăcere.
Strămoașele ilustrațiilor din cărțile imprimate poartă numele de „miniaturi”. În Evul Mediu, cărțile erau copiate de mână de scribi, iar miniaturile erau executate de diverși artiști, având rol estetic sau/și didactic și conferind manuscriselor pe care le decorau un plus de valoare.
În acest curs, vom descoperi ce înseamnă „miniatură”, vom vorbi despre cum arată un manuscris și ce fel de manuscrise erau anluminate (adică decorate). Apoi, vom discuta despre mai multe tipuri de ornamente și vom observa câteva stiluri de a împodobi paginile unei cărți, în funcție de epocă și zona de producție. De asemenea, ne vom amuza văzând ce imaginație bogată aveau medievalii, fie că e vorba despre veritabile miniaturi care înfățișează scene fabuloase, fie că e vorba de desene făcute pe marginile paginilor de către unii cititori mai visători sau de-a dreptul plictisiți!
Detalii despre prelucrarea datelor cu caracter personal și alte informații juridice, la termeni și condiții.