Casa Paleologu pentru copii: Povestea miniaturilor

Evul Mediu întunecat, așa cum este pe nedrept numit, era, de fapt, destul de… colorat! În lumea cărților medievale, pe care le numim manuscrise, culorile jucau un rol important, mai ales atunci când erau folosite să împodobească litere și cuvinte menite să iasă în evidență ori să dea viață unor imagini reprezentative pentru textul scris. Așa cum se întâmplă și în zilele noastre, imaginile îi ajutau pe cititori să înțeleagă textul mai bine și să îl parcurgă cu mai multă plăcere.

Strămoașele ilustrațiilor din cărțile imprimate poartă numele de „miniaturi”. În Evul Mediu, cărțile erau copiate de mână de scribi, iar miniaturile erau executate de diverși artiști, având rol estetic sau/și didactic și conferind manuscriselor pe care le decorau un plus de valoare.

În acest curs, vom descoperi ce înseamnă „miniatură”, vom vorbi despre cum arată un manuscris și ce fel de manuscrise erau anluminate (adică decorate). Apoi, vom discuta despre mai multe tipuri de ornamente și vom observa câteva stiluri de a împodobi paginile unei cărți, în funcție de epocă și zona de producție. De asemenea, ne vom amuza văzând ce imaginație bogată aveau medievalii, fie că e vorba despre veritabile miniaturi care înfățișează scene fabuloase, fie că e vorba de desene făcute pe marginile paginilor de către unii cititori mai visători sau de-a dreptul plictisiți!

  • Webinarul live va avea o întâlnire, pe 28 ianuarie, de la ora 11:00 (ora României).  
  • Cursul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Tema poate părea atractivă și pentru adulți, dar vă rugăm să nu vă înscrieți dacă nu vă încadrați în categoria de vârstă. 
  • Ne așteptăm ca oaspeții de la curs să se conecteze de pe un device dotat cu cameră video și microfon. 
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua desfășurării cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.