Casa Paleologu pentru copii: Despre mântuire... din perspectiva demonilor

Una dintre primele învățăminte despre credință este aceea potrivit căreia în timpul săvârșirii Sfântului Botez, nou-botezatul este afierosit lui Dumnezeu, care îi dăruiește, în scopul mântuirii sale, un înger păzitor.

Cu atât mai inedit pare, în lumina acestei învățături, exercițiul de imaginație ce constituie cadrul micului roman epistolar Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr, al scriitorului britanic C.S. Lewis. Nu știm să fim „încredințați” (de către forțele răului, bineînțeles) vreunei ființe demonice, al cărei obiectiv principal este să ne împiedice să ne mântuim. Texul biblic, dimpotrivă, pare să infirme această perspectivă. Și totuși... cum se vede viața unei persoane („pacient”, în terminologia romanului) din unghiul duhului rău („ispititorul”, în aceeași terminologie) care „îl are în grijă”? Lecturând scrisorile diavolului bătrân către unul mai tânăr, vom descoperi că prietenii, lecturile, prânzul, pasiunile, obișnuințele, fațadele lăcașurilor de cult ori chiar mărimea fontului cu care sunt scrise cărțile sunt tot atâtea „strategii” menite să ne îndepărteze de la calea cea dreaptă.

Parcurgerea acestui roman ne va fi prilej de reflecție a propriei relații cu divinitatea, a strategiilor la care suntem mai vulnerabili sau (încă) invulnerabili, dar ne va permite și o lectură nouă, adaptată, a câtorva pilde biblice și învățături patristice.

  • Webinarul live va avea o întâlnire, pe 26 ianuarie, de la ora 18:00 (ora României).  
  • Cursul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Tema poate părea atractivă și pentru adulți, dar vă rugăm să nu vă înscrieți dacă nu vă încadrați în categoria de vârstă. 
  • Ne așteptăm ca oaspeții de la curs să se conecteze de pe un device dotat cu cameră video și microfon. 
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua desfășurării cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.