Curs de filozofie pentru copii: introducere

Este o mare greșeală, spunea Montaigne, să refuzăm copiilor plăcerea de a filozofa în ideea că nu-i de nasul lor și le depășește capacitatea de înțelegere. Dimpotrivă, adăuga el, cu filozofia trebuie să înceapă orice educație care-și propune să formeze mintea și caracterul, căci scopul ei este virtutea și viața cumpătată. Adevărata filozofie nu este îmbufnată, aridă și rebarbativă, ci bine dispusă, veselă și chiar jucăușă.

De la acest primat al problemelor practice vom porni în cursul nostru de filozofie pentru copii. Ce înseamnă să căutăm înțelepciunea? Cum o putem aplica în viața de zi cu zi? Ce sînt virtuțile? Cum le putem deprinde și practica? Ce este o viață fericită? Iată cîteva întrebări de la care vom porni. Referințele la filozofi și doctrine se vor adăuga pe parcurs. Ne vom servi de texte simple: fabule, parabole, proverbe, Diogene Laertios, Aulus Gellius, Seneca.

Cursul va avea 4 întîlniri online, 2 în care lectorul Theodor Paleologu ne va însoți povestind, iar după fiecare întâlnire vom aprofunda într-o alta: micii participanții vor povesti prin cuvinte sau desen o bucată din mitul despre care am povestit întâlnirea precedentă. Ne vom vedea de două ori pe săptămînă, miercuri și sîmbătă, de la ora 11.30 la ora 13.00.

Cursanții pe care îi așteptăm la acest curs pot avea între 9 și 13 ani. Cursul li se adresează în întregime. Nu este nevoie să aibă cunoștințe în avans. Vom oferi diplome, de preferat tipărite.

Pentru că este o perioadă atipică, vom organiza acest curs numai dacă avem minimum 15 participanți înscriși pînă la data de 28 decembrie.