Casa din Armeneasca 34 este destinul meu

27 iul, 2022
de Theodor Paleologu

Casa din Armenească 34 este destinul meu. Un destin pe care eu l-am ales, cînd aveam 10 sau 11 ani. Eu i-am convins pe părinții mei să ne mutăm din Drumul Taberei în strada Armenească. Retrospectiv nici nu înțeleg prea bine de ce părinții mei nu au stat dintru început sau în orice caz mult mai devreme în casa construită de bunicul Mișu Paleologu în 1932 și în care locuia, refugiată într-o singură cameră, Mimi, mama vitregă a tatălui meu. Ea abia aștepta să se bucure de compania noastră. Îmi era foarte dragă și îmi plăcea tare mult cînd veneam în vizită la ea. Sigur, poate că în 72-73 nu era destul loc într-o casă plină de chiriași, dar ei plecau repede și se eliberau camere una cîte una. Pe scurt, am avut și am sentimentul că am reparat, prin opera mea de persuasiune, o regretabilă eroare.

Theodor Paleologu semnează un eseu despre educație și modul în care o practică de aproape 10 ani la Casa Paleologu

27 mai, 2022
de Sursă externă

Editura Fundației Paleologu a publicat recent un nou volum: Povestea Casei Paleologu, o autobiografie intelectuală semnată de Theodor Paleologu și, totodată, un eseu despre educație și un manifest pentru inițiativele independente în acest domeniu vital. Volumul are ca fir narativ viața autorului, prezentată pentru a arăta pașii parcurși pentru însăși formarea instituției unde aplică principiile filozofiei elaborate.

„Spiritul şi litera“ şi „Eleganţa ca armă“ de Alexandru Paleologu, dublă lansare-eveniment semnată de Casa Paleologu şi Editura Casa Radio

20 feb, 2020
de Sursă externă

Sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 18:00, sunteţi invitaţi la Teatrul Metropolis din Bucureşti, sala „Olga Tudorache”, spre a participa activ, afectiv şi discursiv la dubla lansare Alexandru PaleologuSpiritul şi litera, acum la o nouă ediţie editată de Casa Paleologu şi, în premieră, albumul Eleganţa ca armă, un dublu-CD de interviuri cu Alexandru Paleologu, înregistrări din Arhivele Radio România, apărut la Editura Casa Radio.

 

CENTENAR Alexandru Paleologu (14 martie 1919 - 2 septembrie 2005): arhivă convorbire înregistrată pentru emisiunea „București, istorii scrise și nescrise”, 1999

14 mar, 2019
de Sursă externă

Alexandru Paleologu - eseist, critic literar, diplomat, om politic. S-a născut la 14 martie 1919, în București, într-o veche familie boierească. Absolvent al Liceului ”Spiru Haret” și licențiat al Facultății de Drept din București. În 1944, devine referent la Comisia Română de Aplicare a Armistițiului, iar între 1946 și 1948 este atașat de legație la Ministerul Regal al Afacerilor Străine. Urmărit de Securitate, se ascunde sub un nume fals în orașul Câmpulung-Muscel, până în 1956. În 1959 este arestat în lotul Noica-Pillat, alături de alţi intelectuali români, anchetaţi şi condamnaţi la pedepse de la 6 ani până la 25 de ani muncă silnică. 

Lecții pentru lideri și follower

12 feb, 2019
de Sursă externă

Followership-ul este condiția sine qua non a leadership-ului. Alexandru n-ar fi cucerit lumea fără falangele macedonene, Cezar n-ar fi învins Galia fără legiunile romane. La noi însă, prea mulți followeri au ca motto “Zi ca el și fă ca tine”, spune Theodor Paleologu.

De ce sînt românii așa supărăcioși?

12 dec, 2018
de Theodor Paleologu

Invitația de a scrie despre „ofticoși“ o datorez probabil titlului cărții Era supărăcioșilor publicată în urmă cu cîțiva ani. Iar articolul din care am extras formula din titlu e scris acum peste zece ani. Teza a rămas la fel de adevărată: sîntem o nație de supărăcioși. Avem, de altminteri, o paletă extrem de largă de cuvinte înrudite: ofticoși, supărăcioși, îmbufnați, bosumflați, pizmăreți, cîrcotași, apucați, pătimași, certăreți, clevetitori, bîrfitori, ranchiunoși, vindicativi etc. Rar trece o zi fără să întîlnim măcar un specimen din aceste categorii și fără ca, la rîndul nostru, să nu ne putem exercita măcar una dintre aceste frumoase însușiri.

Casa Paleologu și isprăvniciile dumisale

20 noi, 2017
de Sursă externă

Dintotdeauna mi-a plăcut să aflu lucruri noi, să descopăr idei, să mă simt învățăcel.

Serată culturală la Casa Paleologu - avocații și judecătorii au învățat secretele oratoriei lui Cicero

23 apr, 2015
de Sursă externă
Casa Paleologu a fost, marți seară, locul de întâlnire al avocaților care voiau să dobândească sau măcar să afle cum pot să dezvolte talentul oratoric al lui Cicero. Săptămâna aceasta a avut loc prima întâlnire din cadrul cursului "Cicero ca avocat", susținut de omul de cultură și fostul ministru Theodor Paleologu.

Educaţia de plăcere şi prieteniile intelectuale – dialog cu Theodor PALEOLOGU, Dilema Veche nr. 555

02 oct, 2014
de Mircea Vasilescu

Cine intră pe www.paleologu.com, găseşte imaginea „în peniţă“ a casei Paleologu din str. Armenească şi programul unei şcoli de „studii umaniste şi diplomatice“. E o şcoală neobişnuită, în care cursurile de retorică ori diplomaţie se îmbină cu cele despre Plutarh ori despre Idiotul lui Dostoievski şi versiunea sa cinematografică semnată de Akira Kurosawa. Pe site scrie că este vorba despre „educaţie de plăcere“, într-o atmosferă „familiară“. Aşa încît l-am invitat pe Theodor Paleologu la o discuţie despre această şcoală atipică.

"Cursuri familiare" în Casa Paleologu: o școală despre diplomație și liberalism

21 ian, 2013
de Claudiu Vrînceanu
Profesorul şi omul politic Theodor Paleologu va începe săptămâna această o serie de studii umaniste şi diplomatice, sub formă de “cursuri familiare” ale “şcolii de acasă”. Oferta de început de an a Casei Paleologu & Co utilizează din start artileria grea: teorie şi practică diplomatică, psihanaliză şi filozofie, studiu interdisciplinar al mentalităţilor, teorie şi etică politică, istorie intelectuală, cursuri de franceză după metodă Paleologu. 

Accente curat boiereşti pe linia Paleologu

03 dec, 2011
de Sursă externă

Construită în anii ’30 de tatăl regretatului diplomat Alexandru Paleologu, casa în care locuieşte azi fiul acestuia din urmă, Theodor, spune poveşti despre bun-gust şi despre telefoanele din bibliotecă. Cu ochii la placa pe care scrie „Aici a locuit Alexandru Paleologu“ şi cu degetul pe soneria care nu se aude de afară, am aşteptat să intrăm în casa-bloc de pe Strada Armenească.