Serată culturală la Casa Paleologu - avocații și judecătorii au învățat secretele oratoriei lui Cicero
Așa cum era de așteptat, cei mai mulți dintre participanți făceau parte din lumea Justiției – au fost prezenți avocați și judecători.
Theodor Paleologu a evocat figura lui Marcus Tullius Cicero (106 – 43 î. Hr.) - om politic roman și părintele avocaturii, ale cărui pledoarii reprezintă cartea de căpătâi a celor care vor să fie buni oratori. Acesta a explicat contextul istoric în care a trăit Cicero, i-a trecut în revistă cariera politică și, nu în ultimul rând, a lăudat talentul său de a susține pledoarii – motivul emulației avocaților și judecătorilor.
Bineînțeles, toate acestea au fost condimentate cu stilul original de a povesti al lui Paleologu, precum și cu umorul care a destins audiența.
În ceea ce privește modul în care Cicero practica profesia de avocat, acesta era, ca și avocații din zilele noastre, preocupat de branding-ul personal, de reputația pe care o avea, a subliniat Paleologu.
"La greci nu existau avocați. Ce lume minunată, o lume fără avocați! Fiecare se apăra în propria lui cauză. În schimb, la romani existau – era așa numitul «patronus». Însă existau legi – «patronus» să nu ia onorariu. Iarăși, foarte frumos, minunat. De fapt, onorariile lor erau indirecte sau întârziate.
(...) La Cicero, între avocatură și cariera politică, e o legătură foarte strânsă. Pentru el, avocatura era cel mai important instrument pentru a-și constitui o clientelă politică. Și chiar dacă nu primea onorarii, asta îi aducea un carnet de adrese, oameni care îl susțineau în campaniile electorale", a afirmat Theodor Paleologu - cuvinte care au făcut avocații să zâmbească.
De asemenea, ceea ce făcea ca pledoariile lui Cicero să fie remarcabile a fost insistența sa de a pune accent pe portretul moral.
"La romani, există echivalentul avocatului la noi, chiar dacă nu acesta era termenul. Faptul că vorbea altcineva pentru tine explică... dacă ați citit unele pledoarii, v-a frapat acest lucru – insistența lui Cicero pe portretul moral al clientului sau al adversarului. Cred că în toate pledoariile vom vedea această insistență pe portretul moral și psihologic fie al clientului, fie al adversarului, fie și una, și alta", a mai explicat omul de cultură.
În ceea ce privește aptitudinile pe care ar trebui să le aibă un orator, Theodor Paleologu a subliniat că, în viziunea lui Cicero, acesta trebuie să fie foarte bine pregătit – "să aibă o imensă cultură filosofică, istorică, juridică".
Finalul întâlnirii, o veritabilă serată culturală, la care Avocatura.com a fost invitat de onoare, a fost marcat de studierea unei părți din celebra pledoarie Pro Archia Poeta.
Următorul modul al cursului "Cicero ca avocat" este programat la Casa Paleologu marți, 28 aprilie.