Filozofie

Fundația Paleologu continuă o tradiție familială, construiește o comunitate de prieteni în jurul casei și actualizează modelul școlilor antice de filozofie și retorică.
Tradiția familială este cea a intelectualului angajat și responsabil față de comunitate. În copilărie și adolescență am avut parte de o adevărată universitate privată, compusă din câteva dintre cele mai strălucite minți ale culturii române. Casa Paleologu își propune să ofere această șansă unui public cât mai larg, pentru care doar dorința de a învăța mereu constituie unicul criteriu de selecție.

Pe de-altă parte, ca filozofie a educației, Casa Paleologu se revendică de la școlile antice de retorică și filozofie, pentru care educația constituie un proces neîntrerupt de împlinire a personalității. Suntem, firește, eclectici în asumarea modelelor antice, începând cu marii sofiști precum Protagoras sau Gorgias și cu școlile ateniene ale lui Isocrate și Platon. De la toate școlile antice de filozofie preluăm ideea filozofiei ca mod de viață, ca ansamblu de exerciții spirituale cu finalitate practică.

Tot de la antici preluăm ideea comunității de prieteni dedicate cunoașterii: o astfel de prietenie este virtute pentru Aristotel și sursă principală de fericire pentru Epicur. Prin participarea cursanților, prin implicarea lor în proiectele fundației, prin finanțarea de burse pentru elevi, studenți și pensionari, aceste idealuri devin realitate.

120 Cartolina  Povestea Casei Paleologu 2 Instagram