Cele două filme Blade Runner (1982 și 2017) surprind bine, chiar anticipează esența sentimentelor de insecuritate din societatea de astăzi, abordând teme îndrăznețe precum inegalitatea, șomajul și nesupunerea socială, suprapopularea și migrația negativă, poluarea și raritatea resurselor naturale, inteligența artificială și tehnofobia, revoluția culturală și răsturnarea violentă a societății decadente occidentale.
Iată temele pe care le vom aborda la cursul nostru, apelând preponderent la scenele artistice din Blade Runner, cu scopul de a răspunde celor mai arzătoare întrebări ale dezbaterii publice internaționale privitoare la viitorul umanității și al planetei noastre; Sunt întemeiate temerile ecologiștilor care anunță emfatic epuizarea resurselor naturale și distrugerea iremediabilă a Pământului? Sunt valide argumentele celor care condamnă vehement fenomenul de creștere a populației și anticipează episoade recurente de foamete? Mizăm pe inovația socială păstorită de stat sau pe inovația tehnologică patronată de companiile private?
În demersul nostru vom căuta răspunsuri la economiști în vogă sau de nișă (Malthus, Julian Simon, Kuznets, Samuelson), la istorici prestigioși (Chaunu) și chiar la biologi (Lorenz, Darwin). Le recomandăm cursanților să vizioneze în prealabil filmele Blade Runner (1982 și 2017), Dune (2021 și 2024) și Mad Max (2015 și 2024).
În acest curs ne vom aventura în profunzimile universului Dune, explorând substratul istoric, sensurile filozofice, nuanțele teologice și temele economice ale acestei serii iconice de filme, inspirată de romanele lui Frank Herbert.
Lumea galactică din Dune este o construcție complexă, unde o dictatură corporatistă (prin entități precum consorțiul comercial CHOAM sau Breasla Spațială) coexistă cu un sistem feudal opresiv (familiile nobile și Imperiul), ilustrând și alte concepte politice și economice precum imperialismul, colonialismul, monopolul comercial și mercantilismul.
Universul spiritual din Dune ne poartă într-o reflecție profundă asupra mesianismului și manipulării credințelor, așa cum ne arată ordinul misionar Bene Gesserit sau figura profetică a lui Paul Atreides. Pe tărâmul ecologiei, fascinanta planetă Arrakis este simbolul suprem al luptei pentru resurse și a echilibrului fragil între progresul tehnologic și mediu. Filmele Dune întrebuințează un spectru consistent de influențe culturale, religioase și filosofice orientale și occidentale, deopotrivă, accentuând ideea unei societăți universale aflate într-un continuu echilibru și conflict între tradiții diverse.
Așadar, vă propunem să explorăm împreună conflictul între acțiunea individuală voluntară și predestinarea colectivă, între figura occidentală a salvatorului și conceptul oriental de ghid spiritual suprem, între corporatismul elitist al familiilor nobile și socialismul primitiv al fremenilor, între decorul arhitectural brutalist-industrial al casei Harkonnen, cel organic-arid al fremenilor și cel rafinat-clasic al casei Atreides.
„Amurgul zeilor” (1969), capodopera cinematografică a lui Luchino Visconti, a fost conceput în mod evident ca o variațiune pe tema ultimei opere din „Inelul Niebelungului” de Wagner. Povestea din film, decăderea unei dinastii de „zei” ai capitalismului german în vremea nazismului (multe elemente fiind desprinse din istoria familiei Krupp), trimite către o reflecție asupra responsabilității elitelor germane, dar și a legăturii dintre Wagner și Hitler. Este Wagner inspiratorul lui Hitler? Sau este el, dimpotrivă, un profet al ororii ce urma să se producă? Sau poate, paradoxal, ambele la un loc?
Întîlnirea durează 4 ore și jumătate, de la 16 la 20.30, cu pauză de ceai. Ne vom uita la film și vom discuta apoi preț de 2 ore.
Detalii despre prelucrarea datelor cu caracter personal și alte informații juridice, la termeni și condiții.