Baze solide

Întregul program pornește de la constatarea că există o enormă inflație a studiilor de leadership (aproape 5 miliarde de referințe pe Google și foarte mult “leadership bullshit”, vorba profesorului Jeffrey Pfeffer de la Stanford University) și de la teza că marii gânditori ai antichității au pus bazele pe care putem construi, oferind totodată un indispensabil fir conducător care ne ajută să-i înțelegem mai bine și pe autorii contemporani. Programul nostru oferă, așadar, înainte de toate fundamente teoretice serioase și solide.

Accent pe followership

În al doilea rând școala noatră de cadre se distinge prin accentul pus pe followership, fără de care orice discuție despre leadership este în fond inutilă și pune carul înaintea boilor: “Învață întâi să asculți și abia apoi să comanzi”, spunea înțeleptul Solon.

Accent pe virtuți

Pentru a avea lideri buni este nevoie să revizităm noțiunea prea adesea neglijată de virtute (arete în greacă, adică excelență). Pe de-altă parte, avem mare grijă să nu cădem în eroarea des întâlnită de a transforma discursul despre leadership în predică plină de banalități nerealiste de genul “liderii mănâncă ultimii”: în cel mai bun caz unii lideri mănâncă ultimii și, dacă o fac, o fac în cunoștință de cauză.

Accent pe cultură generală

“Cultura generală”, spunea generalul de Gaulle, “este adevărata școală de comandament, pentru că formează inteligența și instinctul”. Iar aceste două calități, continua viitorul președinte al Franței, “sunt indispensabile pentru conducător pentru a distinge esențialul de accesoriu și a lua decizii rapide”. Asta n-ar trebui să ne sperie, ci dimpotrivă să ne motiveze să devenim lideri mai eficienți profitând de plăcerile minții.

Retorică și dialectică

Tot anticii au inventat retorica și dialectica, pe care le numim azi, ca efect de modă, “public speaking” și “critical thinking”. Ele au fost dintotdeauna în centrul educației de calitate. Pe lîngă teorie și analiză de discurs, atelierele de retorică și dialectică oferă un antrenament practic indispensabil.

Tutoriale individuale

Extrem de rare sunt instituțiile de învățământ care își permit luxul tutorialelor individuale, dar ele sunt extrem de utile pentru cursanți. Astfel, fiecare participant va primi feedback personalizat pentru munca depusă (prezentări, discursuri, eseuri).

City break-ul de la final

Fiecare ediție a școlii de cadre se va încheia cu o călătorie de studiu într-un oraș plin de istorie, în care vom găsi ilustrarea temelor abordate pe tot parcursul programului: Roma, Atena, Florența, Berlin, Londra, Paris etc. Totodată, city break-ul va permite cursanților să se întâlnească în carne și oase. Promoțiile succesive ale școlii de cadre vor primi astfel nu doar un număr, ci numele orașelor vizitate împreună.