Școală de vară a Casei Paleologu: retorică pentru elevi

Modelul educațional creat de greci în secolele V ș IV î.e.n. reprezintă busola oricărei educații de calitate. Toate renașterile din istorie s-au raportat la acest model, care punea retorica în centrul educației. Retorica nu este doar o materie printre altele, ci calea regală pentru învățare și formarea minții.

Pe parcursul celor câteva zile ale școlii de vară participanții vor avea posibilitatea de a exersa toate tipurile de discurs enumerate de Aristotel: deliberativ, juridic și epidictic. Vor dezbate teme de actualitate, probleme politice, dileme morale. Vor putea să țină predici și discursuri motivaționale. Vom recrea situații istorice, în care să joace rolurile unor actori politici din trecut. Vom pune în scenă procese.

Și vom studia, de bună seamă, discursuri celebre utilizând instrumentele de analiză pe care ni le oferă teoria retoricii clasice. Astfel, tinerii noștri cursanți vor dobândi extrem de utile abilități de comunicare și argumentare într-un mod agreabil și chiar ludic.

Termenul limită pentru înscrieri: 5 august.

***

Pe parcursul a cinci zile (28 august - 2 septembrie) participanții la curs vor experimenta un mod cu totul diferit de a învăța, axat pe discuții libere, texte citite și filme vizionate împreună.

Cursurile se adresează elevilor între 12 și 17 ani. Școala de vară se va desfășura la Schubz, în Râșnov - https://schubz.ro/. Vom sta împreună la Pensiunea Rem's.  

Pentru a fi acceptați, elevii doritori vor trimite un text scurt, de maximum jumătate de pagină, în care ne vor povesti de ce doresc să participe.

***

Onorariul de 2500 de lei include numai cursul și TVA-ul de 19%, nu și celelalte costuri (cazarea și masa). 

Călătoria va fi confirmată de îndată ce vom avea minimum 15 participanți înscriși. Dacă doriți să participați, înscrieți-vă. Nu e nevoie să achitați pe loc.

Preţul de cazare pentru 1 persoană pe tot parcursul taberei este următorul:

  • în cameră dublă inclusiv mic dejun: 650 de lei/persoană (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră triplă inclusiv mic dejun: 600 de lei/persoană (trei persoane cazate în cameră)

Mesele de prânz și cină, precum și pauzele de desert și fructe (în regim catering la Schubz) sunt un total de 150 de lei/zi/persoană. Am notat și preferințele celor care au probat deja meniurile noastre.

Aceste tarife sunt disponibile doar pentru toate cele 5 nopţi și numai pentru cursanţii Casei Paleologu. Transportul nu este inclus, participanții vor ajunge la pensiune pe cont propriu.

Începem cursul duminică, 28 august, la ora 18.00. Programul va fi disponibil aici pe 30 iulie.