„Eu cred ȋn felul meu”: practica pelerinajelor ȋn România contemporană

Curs online - Webinar live

Acum câţiva ani mă ȋntorceam cu trenul de noapte de la Iaşi, de la marele pelerinaj ocazionat de sărbătoarea Sfintei Parachiva, 14 octombrie, care ȋn anii săi buni, poate aduna până la 700-800 de mii de persoane, cu un timp de aşteptare de zeci de ore, ȋn rând. Călătoream alături de o doctoriţă, proprietară a unui cabinet de radiologie dentară. La ȋntrebarea „de ce merge an de an la acest pelerinaj”, mi-a răspuns : „eu cred ȋn felul meu, iar pelerinajul este calea pe care am găsit-o”.  Răspunsul său este ilustrativ, cred, pentru a ilustra „isterul” pelerinajelor: individual şi colectiv, global şi local, adulate sau ȋndelung contestate.

Pelerinajele, sub forma unui rând lung de aşteptare, sunt un fenomen religios şi social destul de recent. Dincolo de aspectele teologice, ele reprezintă de fapt un răspuns al societăţii noastre la provocările modernităţii şi timpului pe care-l traversăm. Vom ȋncerca să lămurim, să  „decriptăm” şi dimensiunile lor sociale, politice, economice, geo-politice, turistice etc. Pelerinajele sunt de fapt România ȋntreagă.

Conferinţa va fi ȋnsoţită de proiecţia unui fond de fotografii de teren realizate de autor ȋn perioada redactării volumului Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor ȋn România contemporană, Editura Polirom, 2015.

  • Cursul va avea o întâlnire pe 23 ianuarie, de la ora 19:00 (ora României).
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Lector
Data începerii
23 ian 2023
Curs online
Webinar live
Ziua
luni
Număr întâlniri
1
Ora de începere
19:00
Durata
2h
Onorariu total, TVA inclus
17000 lei