Introducere în antropologie

Antropologia este o disciplină de care auzim frecvent, misterioasă și omniprezentă, ea pare a fi peste tot și în același timp niciunde. Are o definiție eluzivă și aplicații variate, dar nu pare a avea un domeniu în care să nu poată fi aplicabilă.

Vă propunem o incursiune în istoria și metodele acestei științe în mai multe capitole: în prima întâlnire vom discuta despre apariția antropologiei și una dintre dihotomiile ce traversează această disciplină: universalism versus particularism. A doua întâlnire aduce în discuție antropologia modernă și implicațiile sale dincolo de granițele și organizarea disciplinei în sine, arătând cum ea reflectă o viziune asupra omului ce se va difuza treptat în societate și către publicul larg, ducând la schimbări culturale profunde. Chestiunea și tensiunea legăturii dintre antropologie și colonialismul modern va fi aprofundată în detaliu. În a treia întalnire vom discuta statutul antropologiei astăzi și extinderea metodei asupra tuturor domeniilor de activitate umană dincolo de granițe geografice sau domenii predilecte anterior. 

  • Cursul va avea trei întâlniri, pe 22, 29 martie și 5 aprilie 2023, de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
  • Dacă ratați o întâlnire a cursului, oferim posibilitatea de a viziona înregistrarea întâlnirii timp de 24 de ore. Acest lucru este posibil doar pentru înregistrarea unei singure întâlniri din cele trei ale cursului. 

225 Introducere În Antropologie Instagram