Carol cel Mare și renașterea carolingiană

Curs online - Webinar live

Domnia regelui franc Carol cel Mare reprezintă, fără îndoială, un punct de cotitură în istoria Europei. Rege sângeros, dar profund creștin, semianalfabet, dar iubitor de înțelepciune, Carol cel Mare este una dintre cele mai fascinante personalități istorice, celebrată peste veacuri drept simbol al unității europene. Reforma învățământului pe care a făcut-o posibilă alături de învățații de la curtea sa a pus bazele unei ideologii în care studiul gramaticii, în primul rând, dar și al celorlalte arte liberale asigura coeziunea religioasă și politică a regatului franc, devenit ulterior imperiu. 

În acest curs vom descoperi ce anume îl face remarcabil pe Carol cel Mare, supranumit de către contemporanii săi Pater Europae, și ce tip de consilieri a atras în jurul său pentru a-și pune în aplicare reformele culturale. Dintre aceștia, o importanță deosebită o vom acorda anglo-saxonului Alcuin, care a jucat rolul unui veritabil ministru al educației. De asemenea, vom analiza circumstanțele în care a avut loc revirimentul cultural carolingian, precum și consecințele acestuia asupra Europei medievale și moderne. În fine, în „România educată” a președintelui Klaus Iohannis, laureat al Premiului Internațional „Carol cel Mare”, acest curs reprezintă o necesitate.

  • Cursul va avea două întâlniri, pe 30 martie și 6 aprilie 2023, de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

228 Cum Se Face O Reformă a Învățământului De Succes Carol Cel Mare Și Renașterea Carolingiană Instagram

Lector
martie 2023
Data începerii
30 mar 2023
Curs online
Webinar live
Ziua
joi
Număr întâlniri
2
Ora de începere
19:00
Durata
4h
Onorariu total, TVA inclus
30000 lei