Capitalismul: scurtă istorie a gândirii economice

Se spune că civilizația occidentală se află așezată pe trei piloni esențiali: cultura greco-romană, creștinismul și capitalismul. Noi vrem să pătrundem în intimitatea intelectuală a celor mai relevanți gânditori ai capitalismului, a celor care au cercetat acțiunea umană și au înțeles legile naturale după care se ghidează indivizii din societățile oamenilor (Say, Smith, Malthus, Ricardo, Mill). Nu ne vom limita la aceștia și vom căuta să găsim originile intelectuale ale liberalismului clasic (iluminiștii englezi, fiziocrații francezi); să ne dumirim cu privire la cauzele și validitatea argumentelor principalilor contestatari ai capitalismului (socialiștii utopici, Marx, Engels); să explicăm contextul istoric al apariției tendințelor de a corecta presupusele disfuncționalități ale liberalismului, cum sunt dezvoltarea protecționismului economic (Friedrich List în vremea secolului națiunilor) și intervenționismului (John Maynard Keynes în timpul Marii Crize Economice Mondiale); să descoperim implicațiile contrareformei ortodoxiei liberale promovate de școala austriacă de gândire (Mises).

Ne propunem să comparăm teoriile filosofilor economiei, să dezbatem împreună și să aflăm cum se reflectă ideile lor în lumea în care trăim, mai ales că mentalitățile existente în societatea contemporană, strategiile corporatiștilor și politicile publice aplicate în ziua de astăzi sunt rodul ideilor marilor gânditori. La nivel guvernamental, vorbim despre modelul statelor bunăstării sociale (Mill, welfare states, nanny states), politicile anti-migrațiune, proiectele ecologiste de salvare a planetei (Acordul de la Paris, Forumul Economic de la Davos), existența unei dobânzi oficiale de referință pentru acordarea de împrumuturi, programele „start-up“ de impulsionare a investițiilor private și despre platformele politice bazate pe sloganul „patriotismului economic“. 

  • Cursul va avea șase întâlniri, pe 3, 10, 17, 24, 31 octombrie și 7 noiembrie, de la ora 19:00, ora României. Fiecare întâlnire durează două ore.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

269 Cartolină Capitalismul Scurtă Istorie a Gândirii Economice Instagram