Antiohia: scurtă istorie a unei capitale

Fondată pe fluviul Oronte în Sud-Estul Turciei actuale, capitala construită  în jurul anului 300 a. Chr de către Seleucos I, fondatorul dinastiei Seleucizilor, a primit numele tatălui acestuia, generalul Antiochos, companion de arme al lui Filip al-II-lea și al lui Alexandru cel Mare. Orașul a cunoscut un destin excepțional nu numai în epocă elenistică, dar și sub Imperiul Roman și Bizantin, până la distrugerea sa în secolul XIII de către Mamelucii lui Baybars. Capitală a provinciei Siria, Antiohia a avut un rol cheie în coordonarea frontierei romanilor cu parții și sasanizii. Adevărată metropolă a lumii antice mediteraneene (deseori comparată cu Alexandria, Roma și cu Bizanțul), ea a beneficiat de o faimă culturală excepțională, atât pentru școlile sale retorice și filosofice cât și pentru creștinii ce au locuit-o din vremea apostolilor. Vizitată de numeroși împărați ai Occidentului și Orientului, Antiohia a beneficiat de generozitatea acestora și a fost reconstruită după fiecare cutremur din trecut. Cutremurul din 6 februarie 2023 este poate cel mai distrugător din ultimii 1500 de ani. Studiind împreună legendele și istoria Antiochiei, o putem ajuta să se reconstruiască.

  • Webinarul live are o întâlnire, în data de 19 martie, de la ora 17:00 (ora României).
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
  • Onorariul lectorului va fi donat integral către UNICEF în contul destinat ajutorului pentru oamenii afectați de cutremurul din Siria și Turcia. Dacă doriți să donați suplimentar, accesați următorul link.

222 Antiohia Scurtă Istorie a Unei Capitale Instagram