Tracii şi dacii: ce ne spune arheologia

Tracii şi dacii sunt nume ale unor neamuri antice la care s-a făcut referire în repetate rânduri în istoriografiile şi mitologiile moderne. Investigaţia arheologică impune o abordare critică nuanţată a celor două noţiuni. În dimensiunea lor culturală noţiunile „tracic” şi „dacic” diferă din punct de vedere regional şi cronologic dar, mai ales, din punctul de vedere al conţinutului. Profunda discontinuitate dintre manifestările culturale „tracice” şi „dacice” este jalonată de migraţia celtică şi de difuzarea culturii La Tène în mare parte din sud-estul Europei. Descoperirile cu piese de orfevrerie din ariile „tracică” şi „dacică” sunt în măsură să evidenţieze lumi de forme, simboluri şi idei fundamental diferite, constituite în contexte cultural-istorice distincte.

Daniel Spânu este cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei Române, doctor în arheologie și autor al monografiei Tezaurele dacice (2012).

  • Webinarul live are o întâlnire, pe 20 noiembrie, de la ora 17:00 (ora României).
  • La acest curs oferim două burse pentru elevi și studenți și o a treia pentru cadre didactice din învățămîntul preuniversitar. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.