Toptan de cursuri online cu Răzvan Ioan

Pachet de 3 cursuri online înregistrate

Vă punem din nou la dispoziție câteva cursuri online înregistrate, cu lectorul Răzvan Ioan, după cum urmează:

1. Nietzsche despre iubirea de sine

Iubirea aproapelui și altruismul sunt elementele centrale ale moralei creștine și platonice, însă Nietzsche le consideră profund dăunătoare. Primejdiile ascunse de aceste valori decadente pot fi evitate doar dacă avem curajul să înțelegem și să înfruntam ceea ce suntem cu adevărat, in spatele măștilor, disimulărilor. “Iubirea de sine” ar trebui sa ne călăuzească în formularea unui nou model de egoism care, așa cum ne propune Nietzsche în Așa grăit-a Zarathustra, sfârșește prin sacrificiu de sine. Această dinamică, aparent paradoxală, stă la baza gândirii etice nietzscheene și reprezintă, totodată, temeiul discuțiilor pe care acest curs vi-l propune.

2. Terapia Spinoza: tratament filozofic împotriva fricii

„Frica este o forma de tristețe inconstantă, care se naște din ideea unui lucru viitor sau trecut despre care avem dubii”. Astfel definește Spinoza, aparent fără să ne spună mare lucru, o emoție fundamentală. Totuși, in spatele acestei formulări se află întreaga sa gândire etică și politică. Vă propun să aprofundam sensurile acestei definiții împreună cu terapia pe care gânditorul olandez o propune ca armă contra fricii. Vom analiza efectele morale și politice ale acesteia plecând de la următoarea premisă: este imposibil sa eludăm frica intru totul, așa că trebuie să vedem ce putem obține bun din aceasta.

3. Tillich despre “Curajul de a fi”

Virtutea specifică omului este curajul, pentru că doar o ființă rațională dar muritoare se confruntă cu abisul neființei. Gânditorul german Paul Tillich ne propune o analiză care arată relevanța, pentru lumea în care trăim, a gândirii filozofice clasice asupra virtuții curajului. Analiza sa pleacă de la un studiu asupra angoasei in care vorbește despre cele trei forme ale acesteia: 1) angoasa în fața morții, adică a finitudinii umane, 2) angoasa etică, precum și 3) angoasa izvorâtă din lipsa de sens a vieții. Criticând consolări seducătoare, dar profund periculoase, cum ar fi mirajul colectivismului caracteristic sistemelor totalitare, Tillich ilustrează cum doar un just echilibru intre afirmarea individualității și nevoia individului de absolut ne poate face curajoși.