Statul bunăstării sociale sau calea către servitute?

Scrierile lui John Stuart Mill stau la baza legitimării statelor bunăstării sociale, din moment ce filosoful englez a fost primul intelectual serios care a încercat să găsească o cale de mijloc între socialism și liberalism, atunci, în secolul al XIX-lea, veacul revoluției industriale și al expansiunii ideilor capitaliste. Ulterior, Ludwig von Mises și Friedrich Hayek ­– din școala austriacă de gândire economică – au făcut un caz din a dovedi faptul că intervenția statului în afacerile oamenilor nu face decât să pervertească legile naturale, să limiteze competiția, să deformeze semnalele pe care antreprenorii le primesc din piață și, în cele din urmă, bunăstarea tuturor să fie afectată.

Astăzi, mulți argumentează că, iată, modelul statului bunăstării sociale funcționează foarte bine în țările din Peninsula Scandinavă, în timp ce alții sunt nostalgici după politicile economice puritane din timpul administrației președintelui american Ronald Reagan sau ale cabinetului prim-ministrului britanic Margaret Thatcher. În prima parte a cursului ne vom concentra pe argumentele teoretice necesare pentru dezbaterea, cu cazuri practice, de la final.

  • Webinarul live va avea o întâlnire pe 17 ianuarie, de la 10:00 (ora României).  
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua desfășurării cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

350 Cartolina Statul Bunăstării Sociale Sau Calea Către Servitute Instagram