Sportul regilor: eroi, atletism și poezie la Pindar

De la zîmbetul de carte poștală al președinților americani la ținuta atletică a lui Vladimir Putin călare, imaginea publică a conducătorilor este adesea un capital politic prețios care merită investiții. În vremurile orașelor din secolele VI-V î. Chr., pe cînd regii făceau eforturi pentru a se transforma în mintea supușilor într-o icoană vie a ținutului lor, șeful statului avea încă acces privilegiat la palierul religios și la miturile locale, se prezenta drept descendent din zei sau eroi, iar impactul său asupra supușilor din toate straturile sociale putea fi mult mai puternic decît al politicienilor din era noastră digitală.

Mulți autocrați aduceau poeți a căror importantă menire era sporirea imaginii regelui, prin lăudarea faptelor sale militare și atletice. Un astfel de poet era Pindar, autor de epinicii (“poeme de victorie”), artist cu rădăcini beoțiene pe care Quintilian îl considera cel mai mare dintre liricii greci. Prezența unui poet la curtea regală asigura o conexiune explicită între rege și iluștrii săi străbuni, prin identificarea descendenței eroice ca sursă evidentă a excelenței regale. Sportul era o formă minunată de demonstrare a superiorității regale, într-o perioadă în care vigoarea fizică constituia o manifestare a favorii divine: victoria olimpică era legată în mintea suspușilor de imaginea eroilor civilizatori, deși regele participa de multe ori la evenimentele sportive doar prin echipaje și reprezentanți.

Prin analiza poeziei lui Pindar, cursul de față va introduce publicului valorile jocurilor atletice grecești, funcția lor unificatoare și civilizatoare, rolul în celebrarea excelenței fizice, a perfectibilității și a frumuseții naturii umane, dar și importanța lor politică și socială în validarea orașelor, a comunităților și a regilor. Mai mult, cursul acesta va analiza importanța formării memoriei culturale de către poeți asemeni lui Pindar, prin modelarea lirică a bagajului mitic menit astfel să confirme pretențiile divine ale dinaștilor. Necunoscut în mare parte celor care nu studiază limbile clasice, Pindar ar putea da astăzi lecții oricărui “influencer” și candidatul său ar ieși probabil victorios în multe campanii electorale. Nu trebuie să fim însă invidioși: realitățile vremii erau de partea sa, clienții săi fiind în lumea versurilor urmași incontestabili ai zeilor...

  • Webinarul live are trei întâlniri, pe 15, 22 februarie și 1 martie, toate de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim două burse pentru elevi și studenți și o a treia pentru cadre didactice din învățămîntul preuniversitar. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.