Spațiul Islamic: Istorie, Cultură, Civilizație

Istoria și  prezentul Europei nu pot exclude legăturile cu civilizația arabo-islamică. Legături și transferuri în literatură, filozofie, artă, muzică demonstrează  permanente interferențe modelatoare. Cu atât mai mult România – ţară care a păstrat spiritul latinităţii şi creştinătăţii, dar, aflându-se la graniţa cu Imperiul Otoman, a făcut tranziţia între Orient şi  Apus –  trebuie să își cunoască și această componentă identitară.

Cursul își propune, în șase întâlniri, o succintă prezentare a elementelor care definesc cultura/civilizația arabo-islamică, păstrând o permanentă privire asupra relației cu Europa: de la perioada preislamică și începuturile islamului, la epocile omeyazilor și abbasizilor, apoi a lumii hispano-arabe și a Imperiului Otoman, până la Renașterea arabă și actualele tendințe legate de migrația islamică în Europa.

Vor fi abordate  activitatea intelectuală și religioasă în lumea islamică, marile deschideri culturale, științele, filozofia, mistica, literatura, panarabismul și politica lingvistică în lumea arabă, până la problemele lumii contemporane și  direcțiile  actuale legate de integrarea musulmanilor în Europa, cu o prezentare a mișcărilor înnoitoare și a ideologiilor progresiste.