Casa Paleologu la Berlin: Germania între clasic și modern

Condiții

Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu Bard College Berlin, instituția la care am predat din 2002 pînă în 2008, pe vremea cînd se chema European College of Liberal Arts. Este un parteneriat prestigios și totodată drag inimii mele. Există însă trei condiții sine qua non pe care trebuie să le îndeplinim: 1) un minim de 20 de participanți; 2) două săptămîni de program; 3) o decizie rapidă privind organizarea școlii de vară, adică să vă înscrieți pînă la sfîrșitul lunii octombrie. Dacă durata de două săptămîni este prea lungă pentru unii dintre dumneavoastră, vom face cîteva excepții pentru cei care pot veni doar o săptămînă, aceștia urmînd a fi repartizați în mod egal între cele două părți ale programului.

Descriere curs

Poarta Brandenburgică, capodoperă a arhitecturii neoclasice, este prin excelență simbolul Berlinului. Dar ea nu este singura expresie a ambiției regilor Prusiei de a face din capitala lor o Atenă a nordului. Vom explora într-o primă fază relația complexă dintre Germania și moștenirea antichității greco-romane, mai exact surprinzătoarea pretenție germană de a avea o afinitate aparte cu spiritul grec și cel roman. Într-o a doua fază vom încerca să înțelegem cum modernitatea germană se raportează la moștenirea clasică, fie prin respingere, fie printr-o reinterpretare radicală.

Vom discuta opere de referință ale unor gînditori și artiști precum Kant, Goethe, Schiller, Hegel, Heine, Marx, Wagner, Nietzsche, Thomas Mann și vederile unor observatori străini precum Tacit, Madame de Stael, Gobineau sau Dostoievski. Vom viziona cîteva capodopere ale cinematografiei germane. Și, bine înțeles, vom vizita muzeele și monumentele cele mai importante din Berlin, Potsdam și Weimar. Cea mai mare parte a cursurilor se va desfășura în mișcare, în afara sălii de curs pusă la dispoziție de Bard College Berlin.

Situat în fostul cartier rezidențial al nomenklaturii din RDG, în apropiere de vibrantul Prenzlauer Berg, campusul Bard College Berlin este un loc liniștit și tihnit, ideal pentru o școală de vară. Participanții vor locui în camere single sau duble la prețuri care bat orice concurență.

Datele desfășurării cursului sunt 9 - 23 iulie 2023. Grupul minim cu care vom organiza călătoria este de 20 oaspeți înscriși și confirmați. Data limită pentru înscriere și confirmare este 15 octombrie 2022.

Vom confirma organizarea călătoriei de îndată ce am adunat 20 de oaspeți înscriși la acest city break.

Vom sta la Berlin de pe 9 până pe 23 iulie 2023. Sunt două săptămâni. Numărul total de ore de predare este de cel puțin 100. Pentru cei înscrişi, pregătim un program detaliat pe zile, îl veţi primi prin email.

***

Onorariul specificat pentru acest curs revine integral Biroului Casei SRL și nu include costurile de cazare, masă, intrări la muzee și transport. Suma afișată include toate taxele și TVA. 

În cazul în care vor apărea modificări în condițiile de călătorie în Germania sau dacă se va înrăutăți situația cazurilor COVID, vom fi nevoiți să amânăm călătoria. Sperăm că nu va fi cazul.

Pentru cazare, vom sta la într-o clădire a campusului Bard Berlin, Henry Koerner Hall. 

Tarifele de mai jos sunt calculate în funcție de tipul de cameră preferat de dumneavoastră:

  • Single - € 1060 pentru toată perioada
  • Double (per persoană) - € 690 pentru toată perioada

Acestea nu includ nicio masă. Pentru rezervarea camerei, partenerii noștrii ne cer un depozit de 200 de euro pe care este musai să îl achitați tot până la data de 15 octombrie. 

Prețurile sunt aproximative și pot varia în funcție de numărul de oaspeți și data la care vă înscrieți.  Data limită de înscriere la curs este 15 octombrie 2022.

Celelalte costuri:

  • Transport: ne procurăm fiecare biletele de avion, în funcţie de compania aeriană dorită. Noi recomandăm zborul către Berlin.
  • Intrările la muzee şi alte locuri vizitate.
  • Alte costuri: după bugetul fiecăruia. Un minim pentru mese pe zi ajunge la 30 EUR, transportul de la aeroport la hotel.
  • Asigurarea de călătorie: în jur de 20 EUR de persoană, în funcţie de compania aleasă.