Din pricina epidemiei de coronavirus, Casa Paleologu amînă toate cursurile ce erau programate să înceapă pînă la data de 26 martie. Rămîne să ne vedem online, păstrăm legătura pînă atunci.
„Gorgias” și „Phaidros”, cele două dialoguri platoniciene despre retorică, sînt un foarte bun punct de pornire pentru studiul tehnicilor de manipulare prin discurs: în special alegoria carului din „Phaidros”, cu cei doi cai, unul alb și ascultător, altul negru și nărăvaș, oferă un cadru teoretic pentru înțelegerea căilor prin care manipularea retorică poate avea priză asupra sufletelor. Partea pătimașă și cea apetitivă a sufletului sînt, conform lui Platon, deschise manipulărilor de tot felul. Cu alte cuvinte, manipularea vizează emoțiile și dorințele noastre în ceea ce au ele irațional. Vom analiza, așadar, tehnici specifice de manipulare care vizează sentimentele noastre de frică, furie, lăcomie și orgoliu, dorințele noastre de a fi iubiți, admirați și protejați. Vom vedea cum uneori calul negru învinge conducătorul carului, adică rațiunea : acestea sînt cazurile crase de manipulare, cu efecte dezastruoase pentru societate, în special prin discursuri demagogice. Vom studia cîteva exemple înainte de a explora granița, greu de trasat, între manipulare și apelul la emoții („pathos” în limbajul lui Aristotel). Există cumva, așa cum afirma titlul unei faimoase cărți franțuzești, o manipulare „à l’usage des honnêtes gens”? Sau este acesta mirajul unei epoci în care ideea de manipulare s-a banalizat?
.
În perioada 18-19 martie vor avea loc două cursuri la Cluj:
**Cursul va avea loc dacă avem minim 20 de participanți înscriși la fiecare din cele două evenimente organizate în perioada 18-19 martie
Detalii despre prelucrarea datelor cu caracter personal și alte informații juridice, la termeni și condiții.