Renovăm și dereticăm prin casa noastră digitală. E posibil să mai întâmpinați probleme pe ici pe colo până terminăm. Vă rugăm să ne ajutați și să ne raportați problemele întâmpinate!

Cu virtutea la vedere în era digitală

Curs cu participare fizică - Casa Paleologu

Europa (post)modernă a moștenit din Antichitatea greco-romană ideea că soarta cetăților - și cu atât mai mult a statelor - depinde de virtutea conducătorilor. După Machiavelli, conducătorul are de ales între tactica vicleană a Vulpii și forța brută a Leului. Virtutea a părăsit sfera politică, s-a privatizat și reapare ofensiv pe social media, unde toată lumea declară că face valuri de bine, în vreme ce cultura binelui public e în colaps. Cursul va schița o scurtă istorie a dubletului viciu-virtute în lumea clasică și cea medievală, pentru a suprinde metamorfoza unor concepte încă fundamentale pentru ordinea conviețuirii civilizate. Privirea retrospectivă pe care o propun e inspirată din cea mai năpăstuită virtute: moderația. Voi căuta să demonstrez că putem regăsi decența vieții publice dacă, măcar în grupuri mici (și mai ales pe cont propriu) regăsim valoarea temperanței și snobismul anti-populist al practicării ei cu orice preț. 

  • Cursul va avea o întâlnire, pe 12 iulie, de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
Lector
Data începerii
12 iul 2022
Curs cu participare fizică
Casa Paleologu
Ziua
marți
Număr întîlniri
1
Ora de începere
19:00
Durata
2h
Onorariu total, TVA inclus
25000 lei