Optimism inteligent versus optimism nătâng

Optimismul vehiculat de ceea ce astăzi numim "gîndire pozitivă" reușește cu greu să satisfacă rațiunea: cum să gîndești pozitiv atunci cînd ești lucid asupra răului din lume, asupra suferinței suportate sau provocate de oameni? În contextele cele mai nefaste, gîndirea pozitivă apare fie ca semnul naivității sau al imaturității celui care o practică, fie ca o dovadă de ipocrizie a celui care, mai degrabă decît să se lupte cu răul și să îl învingă, îl perpetuează nefăcându-l cunoscut. Altfel spus, nu poți fi, în același timp, pe de o parte inteligent și onest cu tine însuți și, pe de altă parte, optimist.

Din perspectiva acestei critici justificate a gîndirii pozitive, afirmația lui Leibniz că am trăi în cea mai bună dintre lumile posibile pare a fi o idee extravagantă. Cursul își va propune să asume această extravaganță a optimismului inteligent și să expună dedesubturile gîndirii pozitive a lui Leibniz. Vom vedea cum poate fi justificat rațional optimismul și cum ne putem explica existența răului în lume fără a capitula în fața lui.

Irina Ioniță propune astfel o reacție la seria de cursuri consacrate optimismului nătîng de către Theodor Paleologu. Într-unul din aceste cursuri am discutat Candide, geniala capodoperă a lui Voltaire, care prezintă totuși o imagine caricaturală a optimismului leibnizian.

  • Cursul se va desfășura în ziua de 21 iunie, de la ora 19:00.
  • La acest curs oferim o bursă pentru elevi, studenți sau cadre didactice din învățământul preuniversitar.

259 Cartolina Optimism Inteligent Versus Optimism Nătâng Instagram