Istoria culturii occidentale

Acest curs vine în întâmpinarea dorinței formulate de mai mulți cursanți de-ai Casei de a oferi o vedere de ansamblu, în ordine cronologică, asupra istoriei culturii occidentale. Rostul său este să ajute la situarea în context istoric a numeroaselor opere pe care le discutăm, de ani de zile, la Casa Paleologu. El se adresează, așadar, atât noilor cursanți care-și doresc o introducere, cât și mai vechilor cursanți care vor un soi de recapitulare generală.

Cursul se va compune din mai multe module a câte opt întâlniri de trei ore. Fiecare modul corespunde unei epoci istorice și unei tematici specifice:

Octombrie – Decembrie 2022: Greci și romani

  • Grecia preistorică și arhaică. Text de referință: Homer, Iliada.
  • Grecia clasică și elenistică. Text de referință: Eschil, Oresteia.
  • Roma republicană. Text de referință: Cicero, Catilinare; Sallust, Conjurația lui Catilina.
  • Roma imperială. Text de referință: Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși.

Această sesiune de curs include doar primul modul.

Următoarele două module vor fi despre următoarele tematici:

Ianuarie – Martie 2023: Evrei și creștini

Martie – Iunie 2023: Ev mediu și renaștere

  • Webinarul live va avea 8 întâlniri a câte 3 ore fiecare, începând cu data de 16 octombrie, de la ora 17:00. Cursul se va desfășura apoi săptămânal, în ziua de duminică, de la aceeași oră, până în data de 4 decembrie.
  • La acest curs oferim locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți, profesori și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.