Cursul explică în șase întâlniri noțiuni de bază ale științei politice.
Prima e consacrată înțelesurilor date politicii în lumea antică și în cea modernă: de ce a fost considerată politica o acțiune nobilă și de ce a fost văzută uneori ca o activitate degradantă? Este puterea instrument sau scop? Are politica același sens în Europa și în America, în Bhutan și în Columbia? Etica și politica sunt indisociabile sau sunt în conflict?
A doua conferință e consacrată regimurilor. Care e diferența dintre regimuri politice? De ce le diferențiau anticii? Ce regimuri au inventat modernii? Totalitarismul e o formă nouă de regim? Ce decid politicienii și ce hotărăsc cetățenii? Ce forme îmbracă în zilele noastre oligarhia și tirania?
A treia conferință va fi dedicată statului. Cum deosebim statul de regim? Ce înseamnă monopolul constrângerii fizice legitime? Mai e dominația carismatică o sursă de autoritate? Ce e statul liberal clasic? Dar statul de drept? Ce diferență e între statul minimal și statul de drept? Statul comunist a fost oare un stat-Providență? E Uniunea Europeană un super-stat?
A patra conferință va trata partidele: Ce e un partid? Care e originea formațiunilor politice? De ce parlamentele au apărut înaintea partidelor? Ce tipuri de partide există? Ce funcții îndeplinesc partidele? Când devine un partid mare? Ce rol are participarea? Ce deosebiri există între partide în plan european?
A cincea conferință discută despre sistemele de vot care reglementează concurența politică. E mai bun un sistem electoral majoritar sau unul proporțional? Ce e un sistem de partide? Câte feluri există? Cum influențează modul de vot tipul de democrație? Cât de actuală e distincția stânga-dreapta? Ce înseamnă partidocrație?
A șasea tratează despre politica românească: când a început modernitatea politică la noi? Ce regimuri a cunoscut România? Ce rol a jucat monarhia în viața politică românească? Ce partide au fost importante înainte de al Doilea Război Mondial? Care e sistemul politic românesc actual? Ce rol joacă liderii și ce rol asumă cetățenii? Ne-am integrat în UE?
Detalii despre prelucrarea datelor cu caracter personal și alte informații juridice, la termeni și condiții.