Înțelepciune antică: Grecia versus India

Cum putem înțelege punțile și distanța dintre aceste două mari surse antice ale filozofiei, Grecia și India? Vă propunem o abordare comparativă plecând de la câteva teme și întrebări centrale ale gândirii despre condiția umană, cu scopul de a pătrunde sensul interogărilor sapiențiale din cele două culturi: Pe ce lume trăim? Ce fel de viață merită trăită? Cum putem gândi și acționa cel mai bine? Analizele pe care le vom face nu sunt menite nici să genereze certitudini, o abordare improprie filozofiei, nici să elimine diferențele, ci să dea naștere unei discuții nuanțate asupra diverselor perspective.

Primele trei ședințe vor fi dedicate unui studiu comparativ al platonismului și hinduismului, iar pentru acesta din urmă vom folosi ca punct de plecare clasica „Bhagavad Gita”. În următoarele trei, vom discuta despre scepticismul grec și budism, pentru care vom utiliza tratatul lui Śāntideva numit „Ghid pentru practica iluminării” (Bodhicaryāvatāra).

În ambele module, obiectivul va fi discuția filozofică orientată spre analiza rațională a argumentelor pe care le găsim în școlile de gândire menționate.

  • Cursul va avea șase întâlniri, pe 9, 16, 23, 30 noiembrie, 7 și 14 decembrie, de la ora 19:00, ora României. Fiecare întâlnire durează două ore.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

272 Cartolină Înțelepciune Antică Grecia Versus India Instagram