Împotriva optimismului nătâng: Candide de Voltaire

Într-o lume în care ni se predică la tot pasul optimismul, wellbeing-ul și gîndirea pozitivă este de dorit să mai și cugetăm măcar oleacă din cînd în cînd, vizitînd sau revizitînd spirite lucide, ironice și tonice precum, de pildă, Voltaire, al cărui roman Candide reprezintă o capodoperă de umor filozofic și scriitură antrenantă.

Desigur, punctul de pornire al lui Voltaire a fost teoria lui Leibniz despre „cea mai bună dintre lumile posibile”, dar critica sa vizează orice formă de optimism care refuză să vadă lucrurile așa cum sînt. Pe de-altă parte, așa cum vom vedea, marele scriitor francez propune o variantă modernă, burgheză, de epicurism, concluzia „il faut cultiver notre jardin” trimițînd evident la grădina lui Epicur.

Vom asculta, de asemenea, extrase din operta Candide de Leonard Bernstein, al cărui irezistibil umor muzical compltează în mod fericit umorul filozofic voltairian.

  • Webinarul live va avea o întâlnire, în data de 24 septembrie, de la ora 17:00 (ora României). 
  • La acest curs oferim locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți, profesori și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.