Gândirea politică a lui Eminescu

Vom porni de la poeme arhicunoscute precum Scrisoarea a III-a sau Împărat și proletar înainte de a explora marile teme ale publicisticii sale politice. Departe de a fi un marginal, Eminescu era redactor șef al unui important ziar conservator și una dintre vocile cele mai ascultate ale dreptei românești din epocă. Vom încerca, așadar, să-l situăm în peisajul politic intern și totodată în contextul marilor curente ideologice din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Critica democrației și a sufragiului universal, ostilitatea față de republicanism, socialism și anarhism, pledoaria pentru monarhie, boierime și ierarhie socială, refuzul influențelor rusești și orientale, chiar și anumite accente xenofobe –toate aceste elemente trebuie înțelese ca făcînd parte dintr-un sistem coerent de gîndire politică destul de răspîndit în vremea lui Eminescu. Acest demers este cu atît mai necesar, cu cît figura marelui poet a fost și este acaparată în mod fraudulos de „școli de gîndire” total străine de spiritul lui (antisemitism radical, legionarism, comunism ceuaușist, pseudo-naționalism conspiraționist etc.). Alții consideră, dimpotrivă, că Eminescu este idolul ce trebuie distrus, statuia care musai să fie dată jos de pe soclu.

  • Cursul va avea o întâlnire, pe 15 ianuarie, de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.