Cui îi e frică de curaj?

Dintre toate virtuțile clasice – înțelepciune, moderație, dreptate, pietate și curaj – Socrate consideră că natura acesteia din urmă este cea mai puțin asemănătoare celorlalte. Dar nu pentru că ar fi mai puțin importantă sau pentru că nu ar merita osteneala dezbaterii. Dimpotrivă, curajul este fundamentul pe care se construiesc celelalte. Este nevoie de multă îndrăzneală pentru a-ți mărturisi ignoranța, a asculta sfaturile altora precum și pentru a stărui pe drumul unei educații autentice. Mai mult, fără curaj, o viață etică în mijlocul cetății, singura existență ce merită traită conform lui Socrate, este imposibilă.

Cursul va urma exemplul lui Aristotel, care începe studiul diferitelor virtuți printr-o analiză a curajului. Vom discuta, pe parcursul unui weekend studios și pornind de la texte introductive de referință, ce este curajul și care sunt formele sub care acesta se regăsește în educație, cunoaștere, etică și politică. Vom îmbina lectura câtorva lucrări de căpătîi în acest domeniu (Apologia lui Socrate și Laches de Platon,  Antigona, cartea a III-a din Etica Nicomahică a lui Aristotel, Răspuns la întrebarea: Ce este iluminismul? de Kant) cu vizionarea filmului Socrate de Rossellini.

Cursurile și dezbaterile Casei vor fi găzduite de fosta şcoală evanghelică (stil Art Nouveau, 1912) şi fosta parohie evanghelică (1624) lîngă Biserica fortificată din Cincşor/Transilvania. 

Acest curs va avea loc la Cincşor. Ne vedem direct acolo, la Casele de oaspeţi, unde vom fi cazaţi cu toţii. Participanţii rezolvă chestiunea transportului pe cont propriu. Începem pe data de 22 noiembrie, vineri seara, la cină şi continuăm întreaga zi de sîmbătă, pe 23 noiembrie, după micul dejun şi duminica dimineaţa, pe 24 noiembrie. Luăm prânzul împreună şi apoi plecăm fiecare înspre casă.

* Cursul se achită separat de alte cheltuieli, în avans, până la data de 15 octombrie, iar factura este emisă de Fundaţia Paleologu. Onorariul cursului este de 800 lei (TVA inclus) de persoană. Pentru participarea la curs este necesar să vă înscrieți la noi pe site.

** Celelalte costuri sunt trecute mai jos și nu revin Fundației Paleologu.

Preţul pentru cazare pentru 1 persoană pe noapte este următorul:

  • în cameră dublă mare inclusiv mic dejun: 40,- EURO (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră dublă mică inclusiv mic dejun: 35,- EURO (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră single mare inclusiv mic dejun: 80,- EURO
  • în cameră single mică inclusiv mic dejun: 70,- EURO

Aceste tarife sunt disponibile numai pentru minim 2 nopţi, în weekendul de curs, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Prânzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul total pentru cele trei zile este de 60,- EURO (cina de vineri și sâmbătă seara, prânzul de sâmbătă și duminică, cafea și băuturi naturale în pauze. Preţurile nu includ băuturi alcoolice). 

Casa de oaspeţi Cincşor, Cincşor nr. 212, jud. Braşov/Transilvania/România, e-mail: [email protected], Tel. 0744373090