Foucault: putere, sex, nebunie

Filosoful francez Michel Foucault este una dintre cele mai importante figuri ale teoriei critice din cea de-a două parte a secolului XX. Recente dezvăluiri despre practicile sale sexuale l-au făcut țintă unor atacuri post-mortem și l-au transformat într-un subiect de controversă în noile războaie culturale și de putere din lumea universitară din Statele Unite și Europa, marcate de panică morală. Însă ce avea Foucault de spus în legătură cu puterea? Dar cu sexualitatea? Sau nebunia?

Cursul de față va cuprinde 3 întâlniri și are la baza trei volume ale lui Michel Foucault: „A supraveghea și a pedepsi”, „Istoria nebuniei în epoca clasică” și „Istoria Sexualității, vol. 1: Voință de a ști” .

Prima întâlnire vor fi dedicată atât puterii și înțelegerii istoriei individului în gândirea modernă cât și metodei de lucru a lui Michel Foucault, așa zisa metodă a arhivarului care dă sens gândirii sale, iar în a două prelegere vom discuta despre Istoria Nebuniei. Ultima prelegere va fi despre sexualitate în viziunea lui Foucault. În sfârșit, vom încheia cu punerea în perspectivă a celor discutate, având în centru relația dintre putere și cunoaștere. Vom introduce totodată ideea de bio-politică, așa cum a conceput-o și prezentat-o Michel Foucault la sfârșitul anilor 1970 - cu mult înainte că această să devină o sintagma supra-utilizată.

  • Webinarul live va avea trei întâlniri, în datele de 2, 9 și 16 februarie, de la ora 19:00 (ora României).
  • La acest curs oferim locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți și pensionari. În plus, avem locuri cu bursă pentru cadre didactice din învățământul preuniversitar. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.