Filozofie după metoda franceză pentru liceeni: Natură și cultură

Franța e campioana mondială la filozofie în licee. Filozofia se prezintă, în sistemul de educație francez, ca un rit inițiatic care încoronează studiile liceale. Introdusă în programa școlară la începutul secolului al XIX-a, această inițiere în filozofie, căreia în nicio altă țară nu i se acordă importanța pe care o are în Franța, își datorează prestigiul politicii lui Victor Cousin, pentru care profesorul de filozofie este un „funcționar al ordinii morale, învestit de către Stat cu cultivarea spiritelor și a sufletelor”.

Fiecare proaspăt student, indiferent de parcursul în care și-a ales să se specializeze, ajunge, așadar, la universitate având o cultură filozofică, indispensabilă pentru a se orienta în lumea largă, dar și în domeniul restrâns în care se pregătește să exerseze.

Încrezători că inițierea în filozofie este mijlocul ideal pentru un adolescent de a se cunoaște pe sine și de a descoperi lumea, vom încerca să aducem în atenția tinerilor cursanți câteva dintre marile teme pe care filozofia le tratează. Vom pleca de la studiul principalelor noțiuni (fericirea, adevărul, datoria, dreptatea etc.) și vom învăța să construim o problemă filozofică, să dăm răspunsuri întrebărilor noastre și să aducem argumente și contra-argumente răspunsurilor noastre. Altfel spus, să ne descotorosim pe cât posibil de prejudecăți, care nu sunt altceva decât scurtături ale gândirii noastre și care ne împiedică să vedem mai limpede și mai departe.

Theodor Paleologu, care va interveni ocazional în desfășurarea cursului, spunea în Povestea Casei Paleologu cât de importantă a fost deprinderea unei metode riguroase de gândire și redactare în anii petrecuți în licee prestigioase precum Stanislas și Henri IV. Irina Ioniță este ea însăși profesoară de filozofie într-unul din cele mai bune licee din Franța, liceul Henri Matisse fiind clasat pe locul 5. Metoda franceză vă va fi extrem de utilă, indiferent dacă veți studia sau nu în Franța.

Cursul va fi divizat în trei module, după cum urmează:

1. Natură și cultură (în care vom pune problema specificității omului în raport cu celelalte ființe, a existenței unei naturi umane și a manifestărilor ei: munca, creația artistică, fenomenul religios)

2. Cunoașterea (vom pleca aici de la noțiunea de adevăr: este acesta oare un scop accesibil omului și, dacă da, prin ce mijloace: rațiunea, știința sau, din contră, credința, experiența mistică?)

3. Morală și politică (ne vom întreba în ce măsură căutarea fericirii se acordă cu împlinirea datoriei: avem datoria de a fi fericiți sau, din contră, fixarea fericirii ca scop face din noi ființe egoiste, indiferente față de datoriile lor? Care sunt motivele pentru care oamenii se asociază, formând societatea? Omul este, așa cum spune Aristotel, un „animal politic", sau, din contră, o ființă solitară?)

Cele 3 module sunt independente, iar cursanții pot alege să participe doar la unele dintre ele. Orizontul lor comun va fi noțiunea de fericire, pe care o vom aborda de fiecare dată prin prisma domeniului studiat.

Acesta este primul modul, despre natură și cultură.

  • Cursul va avea șase întâlniri, în zilele de 14, 21, 28, octombrie, 4, 11 și 18 noiembrie de la ora 10:00 (ora României). Fiecare întâlnire durează o oră și jumătate. 
  • Cursul se adresează liceenilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Ne dorim ca oaspeții de la curs să se conecteze de pe un device dotat cu cameră video și microfon. 
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua desfășurării cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

283 Cartolina Filozofie După Metoda Franceză Pentru Liceeni   Natura Si Cultura Instagram