Divina Comedie: traversarea lumii celor morți

În Divina Comedie, Dante descrie o călătorie inițiatică prin lumea celor morți, mai întâi coborând în adâncurile pământului, în Infern, alături de poetul Virgiliu, apoi urcând muntele Purgatoriului și, în sfârșit, fiind condus de Beatrice în Paradis. Însoțindu-l pe Dante, vom face câteva popasuri: rătăcirea prin pădurea obscură, intrarea în Infern, plecarea lui Virgiliu și întâlnirea cu Beatrice sunt doar câteva dintre opririle la care vom medita pentru a înțelege nu doar sensul pe care această traversare a lumii celor morți îl are pentru Dante, ci și sensul pe care ea îl poate dobândi în existența fiecăruia dintre noi.

Aceste popasuri vor fi ocazia de a aborda câteva aspecte fundamentale ale teologiei, filozofiei și istoriei medievale, care permit înțelegerea arhitecturii de ansamblu a poemului lui Dante: problema liberului arbitru și a dreptății divine, nașterea Purgatoriului, viciile și virtuțile la Aristotel și la medievali, conceptul creștin de iubire, separarea dintre puterea seculară și puterea spirituală etc.

Ne vom raporta la ediția în limba română întocmită de Eta Boeriu, precum și la ilustrațiile realizate de Botticelli și de Gustave Doré, stimulante atât pentru inteligență, cât și pentru imaginație

  • Cursul va avea cinci întâlniri, pe 11, 18, 25 ianuarie, 1 și 8 februarie, de la ora 19:00, ora României. Fiecare întâlnire durează două ore.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

316 Cartolina Divina Comedie Traversarea Lumii Celor Morți Instagram