Ne (mai) convinge argumentarea?

Trăim în societăți polarizate – ni se spune. Stânga nu se mai înțelege cu dreapta, ateii nu se mai înțeleg cu credincioșii, săracii nu se mai înțeleg cu bogații, orășenii cu sătenii, părinții cu copiii, streamerii și gamerii cu conservatorii și naționaliștii, politicienii cu nepoliticienii etc. Se strigă, se scandează și se acuză din toate părțile. Care mai este rolul argumentării în asemenea condiții? Cum rămâne cu schimbul rezonabil de argumente, cu dezbaterea calmă, cu logica?

În acest curs scurt vreau să explic că ineficiența argumentării, departe de a fi vreun semn rău al unor vremuri tulburi, este inevitabilă. Apoi vreau să merg mai departe și să arăt că ea este de fapt dezirabilă, că argumentele nu sunt făcute să convingă așa cum ne-o spune modelul standard de la Platon încoace și că felul în care convingem și ne lăsăm convinși în mod rațional depinde de instituțiile (oficiale și neoficiale) în care ne întâlnim unii pe ceilalți și ne descoperim ca fiind diferiți.

  • Cursul va avea o întâlnire, în data de 17 noiembrie, de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.

287 Cartolină  De Ce Nu (mai) Sunt Argumentele Convingătoare Instagram