Cum de a învins creştinismul, sesiunea de decembrie

La multe dintre cursurile, discuțiile și excursiile Casei Paleologu a apărut întrebarea de ce a cîștigat creștinismul în competiția cu celelalte religii din antichitate. Desigur, cei care se mulțumesc cu răspunsuri scurte vor spune că “așa a vrut Dumnezeu” sau că “adevărul trebuia să triumfe asupra miciunii”. Există însă răspunsuri mai lungi, mai elaborate, care ne conduc pe drumuri întortocheate.  Vom evoca particularitățile creștinismului în comparație cu alte culte, marea diversitate din sînul creștinismului timpuriu, dificila constituire a unui canon, a unei ortodoxii și a unei ierarhii bisericești, persecuțiile declanșate de populație sau de autorități, polemicile teologice și filozofice cu gînditori anticreștini, convertirea și politica religioasă a împăratului Constantin cel Mare și a urmașilor săi (inclusiv Iulian zis Apostatul).  Acest curs vă invită în primul rînd la o lectură atentă a Noului Testament, completată cu texte din afara canonului, cum ar fi, de pildă, Evanghelia lui Toma sau Iuda, Faptele lui Petru sau ale lui Pavel și Thecla. Este vorba însă de o lectură a unor texte plasate în contextul lor istoric și ne vom referi la evenimente, doctrine și curente din epocă, de natură să ne facă să înțelegem de ce a învins creștinismul, ce fel de creștinism e cel care a învins și dacă această victorie era ineluctabilă. 

Important: data limită de înscriere a fost 23 noiembrie 2018, grupul este formt, însă ne-am gîndit să mai primim și eventualii doritori întârziați. Acest curs va avea loc la Cincşor. Ne vedem direct acolo, la Casele de oaspeţi, unde vom fi cazaţi cu toţii. Participanţii rezolvă chestiunea transportului pe cont propriu. Începem pe data de 7 decembrie, vineri seara, la cină şi continuăm întreaga zi de sîmbătă, pe 8 decembrie, după micul dejun şi duminica dimineaţa, pe 9 decembrie. Luăm prânzul împreună şi apoi plecăm fiecare înspre casă.

* Cursul se achită separat de alte cheltuieli, în avans, până la data de 30 noiembrie, iar factura este emisă de Fundaţia Paleologu. Onorariul cursului este de 650 lei (TVA inclus) de persoană. Pentru participarea la curs este necesar să vă înscrieți la noi pe site.

** Celelalte costuri sunt trecute mai jos și nu revin Fundației Paleologu.

*** Fundaţia PALEOLOGU în parteneriat cu KULTUR ROJECT/CASELE DE OASPEŢI CINCŞOR/Transilvania susțin împreună învățarea și dezvoltarea pe baze reale și solide. Vă invităm într-un un weekend de dezvoltare, învăţare şi de relaxare. Împreună  ne vom bucura de subiecte pasionante, de cunoaştere, de dezbatere şi dialog într-un loc inedit – fosta şcoală evanghelică (stil Art Nouveau, 1912) şi fosta parohie evanghelică (1624) lîngă Biserica fortificată din Cincşor/Transilvania. 

Preţul pentru cazare pentru 1 persoană pe noapte este următorul:

  • în cameră dublă mare inclusiv mic dejun: 40,- EURO (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră dublă mică inclusiv mic dejun: 35,- EURO (două persoane cazate în cameră)
  • în cameră single mare inclusiv mic dejun: 65,- EURO
  • în cameră single mică inclusiv mic dejun: 60,- EURO

Aceste tarife sunt disponibile numai pentru minim 2 nopţi, în weekendul de curs, numai pentru cursanţii Casei Paleologu.

Prânzul și cina se rezervă separat, pentru cei interesați. Prețul total pentru masă pentru ambele (!) zile este de 58,- EURO (cina de vineri și sâmbătă seara, prânzul de sâmbătă și duminică, cafea și băuturi naturale în pauze. Preţurile nu includ băuturi alcoolice). 

Casa de oaspeţi Cincşor, Cincşor nr. 212, jud. Braşov/Transilvania/România, e-mail: [email protected], Tel. 0744373090