Creștinismul egiptean

Egiptul ocupă un loc aparte în istoria creștinismului antic și medieval. Astfel, Alexandria a fost timp de secole capitala intelectuală a Imperiului Roman și obârșie a unor teologi distinși precum Clement, Origen, Athanasie sau Chiril. De asemenea, originile monahismului creștin sunt adesea asociate cu doi Părinți ai pustiei egiptene, Antonie cel Mare și Pahomie. În focul controverselor hristologice care au dus la schisma de la Chalcedon (451 d.Hr.), Egiptul s-a îndepărtat treptat de creștinismul „internațional” susținut de împărații bizantini. Această turnură va da naștere Bisericii Ortodoxe Copte, care își va păstra vigoarea intelectuală, continuând să influențeze politica ecleziastică din Orientul Mijlociu. De la cucerirea arabă din 641-642 d.Hr., creștinismul copt intră într-un declin lent, însă ireversibil, care va culmina cu convertirile masive la Islam din perioada ayyubidă și mamelucă.

Acest curs în două părți propune o scurtă istorie a creștinismului egiptean de la originile sale (secolul II) până în perioada otomană (sec. XVI-XIX). Care sunt cele mai timpurii papirusuri creștine descoperite în Egipt? Ce conține biblioteca „gnostică” de la Nag Hammadi? Care au fost primii monahi creștini? Cine sunt copții? Este Biserica Coptă monofizită? Cum a supraviețuit creștinismul în Egipt după cucerirea arabă? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să răspundem împreună pe parcursul celor două întâlniri.

Principalele teme discutate în cele două prelegeri

1. De la origini până la criza ariană, perioada lui Athanasie și arianismul, biblioteca de la Nag Hammadi, monahismul, Chiril și criza nestoriană, Sinodul de la Chalcedon și ruptura de biserica imperială.

2. Epoca postchalcedoniană, perioada papei Damian al Alexandriei, dominația persană a Egiptului, creștinismul în perioada arabă (sub umayyazi, ‘abbasizi, tulunizi, fatamizi, ayyubizi, mameluci, otomani).

 

  • Webinarul live va avea 2 întâlniri, în datele de 24 și 31 octombrie, ambele de la ora 10:30.
  • La acest curs oferim două burse pentru elevi și studenți și o a treia pentru cadre didactice din învățămîntul preuniversitar. Detalii, aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.