"Confesiunile" lui Augustin - o odisee creștină

Scrise între 397 și 401, Confesiunile s-au bucurat de la bun început de o receptare entuziastă. Pentru prima dată în istoria creștinismului de limbă latină un episcop își scria autobiografia spirituală. Era privirea unui om matur, revenit acasă după o călătorie în care căutase succesul și îl găsise, de fapt, pe Dumnezeu; voia să se iubească pe sine și, în pofida rezistențelor de tot felul, fusese învins de iubirea lui Dumnezeu. Însă ceea ce oferă această privire retrospectivă nu este o simplă poveste, ci o descoperire, deopotrivă dramatică și lirică, a sensului vieții personale în dialog cu Dumnezeu. Augustin își face publică viața nu pentru că dorea să se arate întregii lumi, ci pentru că simțea că propria convertire conținea o cheie pentru oricare dintre viitorii săi cititori. Este, așadar, analiza unei convertiri, care a marcat istoria Occidentului creștin. Din secolul al V-lea și până în zilele noastre, Confesiunile au rămas o carte pasionantă, devenind un best-seller mondial. Ce este atât de peren în autobiografia (incompletă) a unui episcop din Nordul Africii de la sfârșitul secolului al IV-lea? Cursul își propune să dea un răspuns la această întrebare, oferind o introducere în lectura acestei mari cărți a umanității: de la semnificația sa în Antichitatea creștină, de la analiza voinței, a memoriei și a timpului, până la receptarea sa modernă. Augustin a vorbit prin Confesiunile sale fiecărei epoci: ca un antic celor din vremea sa, apoi ca un medieval, ca un om al Renașterii și ca unul modern. Să vedem ce ne spune și nouă astăzi. 

  • Cursul va avea două întâlniri, pe 19 și 26 octombrie, de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, cât și pensionarilor. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.