Comerțul ca armă: istoria și practica sancțiunilor economice

Privite atent, multe evenimente recente, de la Brexit la invadarea Ucrainei, de la reacțiile în fața pandemiei ori a tehnologiei blockchain la strategiile Net Zero, ne dezvăluie sensul politic profund al extinderii și intensificării comerțului între state naționale. Vom încerca să creionăm un tablou al capcanelor pe care ignorarea acestui sens politic le întinde “conștiinței noastre kantiene”. Logica comerțului se opune aparent logicii tradiționale a politicii printr-o presupusă tendință spre egalitate, relații de schimb pașnic și “deteritorializare”. Deși speranțele puse în comerț sunt sistematic spulberate, încrederea în efectul pacificator al unei piețe globale nu a fost zdruncinată nici de războaiele și totalitarismele secolului XX. Ne pot fi de folos doctrinele economice când vrem să explicăm logica comerțului nu în opoziție cu logica politicului ci tocmai ca pe o expresie și un instrument al puterii naționale? 

Cursul va propune întâi o scurta istorie a ideilor economice care au răspuns “geloziei comerțului” – acea tensiune dintre economie și politică care face ca statele naționale să se implice în competiția pe piața globală transformând-o în teatru de război comercial. Discuția se va concentra apoi asupra instrumentelor coercitive introduse în politicile comerciale din secolul trecut ca precursoare a sancțiunilor financiare recente. Vom vedea cum au evoluat “armele economice” care restricționează fluxurile comerciale și ce determină eficiența lor în contextul geopolitic actual. În analiza sancțiunilor comerciale vom introduce câteva dintre conceptele cheie propuse de Albert O. Hirschman pentru explicarea relației dintre economie și politică. Ne vom referi mai ales la prima sa carte în care ilustrează efectul relațiilor comerciale asupra politicii internaționale în cazul Germaniei interbelice: National Power and the Structure of Foreign Trade, Univ of California Press, 1945. 

Acest curs este organizat împreună cu Dragoș Radu cu scopul de a aduna fonduri pe care le vom direcționa integral către Expert Forum, asociație ce oferă asistență cetățenilor ucraineni. Fondurile sunt folosite pentru a asigura transport, materiale de bază și alte servicii de care va fi nevoie. În măsura în care vom putea, vom da prioritate populaţiei civile din Ucraina, acolo unde nevoia de ajutor este maximă.

  • Folosiți acest link pentru donații, suma minimă pe care vă invităm să o donați este de 150 de lei - https://mpy.ro/3fa1eder
  • Pentru donații prin transfer bancar, vă rugăm să folosiți acest cont bancar RO02BTRLRONCRT0265437502, iar la descriere să treceți Donație pentru Expert Forum, activitate Ucraina. Informațiile referitoare la donațiile pentru acest curs vor fi disponibile pe site-ul Expert Forum.