Claude Levi-Strauss: Tropice triste

Curs cu participare fizică - Casa Paleologu

Antropologia, o ştiinţă totală a omului. Care este raportul dintre arhaic şi modern? Mai există un loc pe planetă pentru popoarele aşa-zis „primitive”? Care este sensul călătoriei printre ceilalţi, astăzi? De ce ne place să călătorim? Civilizaţia tradiţională şi progresul sunt incompatibile? Există o cultură de masă? Dar o cultură a maselor? Una a elitelor? De ce suntem toţi atât de diferiţi, dar teribili de asemănători cu Celălat, aproapele nostru? De unde vine „puterea” cărţilor autobiografice? Trecerea timpului este o ameninţare sau o resursă? De ce suntem parcă mai trişti pe măsură ce progresăm necontenit? Ce se pierde atunci când se câştigă? 

Ne vom apropia de toate aceste întrebări şi teme de reflecţie prin intermediul uneia dintre cele mai importante cărţi de antropologie din toate timpurile: Tropice triste – Claude Levi-Strauss, figură iconică a secolului XX, publicată pentru prima oară ȋn anul 1955, tradusă apoi ȋn 30 de limbi . Mai mult decât o carte, o fereastră deschisă spre profunzimea umanităţii universale.

  • Cursul va avea o întâlnire, pe 31 octombrie, de la ora 19:00.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
Lector
Data începerii
31 oct 2022
Curs cu participare fizică
Casa Paleologu
Ziua
luni
Număr întâlniri
1
Ora de începere
19:00
Durata
2h
Onorariu total, TVA inclus
25000 lei