City break studios la cetățile medievale și palatele nobiliare din județul Cluj

Participare fizică - Cluj, România

Vă invităm să descoperim împreună istoria Transilvaniei și a nobilimii ardelene într-un mod cu totul inedit, în aer liber, la cetățile și palatele nobiliare ale Clujului. Nu ne vom limita la prelegeri cu iz istoric sau filosofic, ci vom retrăi atmosfera epocilor în cele mai autentice locuri, la cetățile Liteni și Bologa, la Palatele Banffy de la Răscruci și Bonțida, la Castelul Kornis și la Conacul Goga de la Ciucea. Lista nu este exclusivă.

Ne începem ziua la Palatul de la Bonțida, acest Versailles al Transilvaniei, cu influențe renascentiste, baroce și neogotice, reședință a bine-cunoscutei familii extinse Banffy, care a dat Ardealului nu doar guvernatori, ci și scriitori prolifici. Continuăm la reședința Banffy de la Răscruci, palat cu o frumoasă fațadă neoclasică, cu un salon deosebit, dotat cu mobilier specific epocii cum rar s-a mai păstrat în această parte de lume. Vom explora și ruinele Castelului Kornis, ansamblul renascentist recunoscut pentru ai săi celebri inorogi din piatră – astăzi, ascunși privirilor indiscrete.

A doua parte a călătoriei noastre privește cetățile medievale care străjuiau vechiul drum al sării, Cluj-Oradea. Explorăm Cetatea Bologa, fortificație din secolul XIV, recent restaurată, disputată de-a lungul secolelor de nobilii ardeleni, regalitatea maghiară, de Habsburgi și Otomani. Ne oprim și la ruinele pitorești ale Cetății Liteni, unde vom avea ocazia să aflăm legende fascinante și să zăbovim privind spectaculoasa Vale a Ierii. La Conacul Octavian Goga de la Ciucea, descoperim un mix ardelenesc de identitate maghiară și românească, povestea conacului fiind legată de viețile poeților Ady Endre și Octavian Goga.

Încheiem periplul nostru în orașul Cluj, într-un succint tur al arhitecturii, istoriei și legendelor orașului, la obiectivele medievale – zidul de incintă, Turnul Croitorilor – și la casele nobiliare, cum sunt cele ale familiilor Rhedey, Josyka, Teleki și Banffy.

Așadar, vă invităm să explorați istoria Transilvaniei într-un cadru relaxat, unde dialogurile deschise cu lectorii vă vor permite să învățați fără grija cunoștințelor prealabile.

***

Datele desfășurării city break-ului studios sunt 22 -25 mai 2025. 

Data limită pentru pre-înscriere și confirmare este 1 mai. Pentru pre-înscriere nu este necesară plata onorariului, ci doar unui avans de 30%. Restul de plată va fi solicitat numai după ce vom confirma călătoria. 

Vom sta la Cluj de pe 22 până pe 25 mai 2025. Numărul total de ore de predare este de cel puțin 14. 

***

Onorariul specificat pentru acest curs revine integral Biroului Casei SRL și nu include costurile de cazare, masă, intrări la muzee și transport. Suma afișată include toate taxele și TVA. 

Pentru prietenii Casei din afara Clujului, vă punem la dispoziție agenția de turism cu care colaborăm noi pentru cazare. 

În cazul în care vor apărea modificări ale datelor city-break-ului, vom anunța din timp.

Lector
Mai 2025
Data începerii
22 mai 2025
Participare fizică
Cluj, România
Ziua
joi
vineri
sâmbătă
duminică
Număr întâlniri
3
Ora de începere
12:00
Durata totala
14h
Onorariu total, TVA inclus
2.500,00 RON
Onorariu special până pe 01 apr 2025
2.000,00 RON