Capodopere ale artei antice: Venere și Madonă

Curs online - Webinar live

Cum ar arăta un concurs de frumusețe cu cele mai alese chipuri feminine ale tuturor timpurilor? Nu toate sunt Venere, deși arheologii secolului al XIX-lea au dat numele zeiței până și figurilor paleolitice cu forme generoase, care nu aveau multe în comun cu seducătoarea mamă a lui Amor. De fapt, într-un clasament VIP din pre- și protoistorie, trebuie să așteptăm secolul al IV-lea a. Chr. pentru a auzi despre o Afrodită faimoasă dar pierdută pe veci la Cnidos. În acest curs, noi ne uităm mai ales după originaluri, pornind de la fermecătoarea Venus de la Brassempouy.

După un salt în timp de aproape 20 000 ani, ascultăm tăcerea idolilor cicladici, deși Nefertiti ne tot face semn cu ochiul. Reîntorcându-ne spre marea Egee, vom poposi în Creta, la Doamna din Auxerre, ce anunță lunga serie a fetelor (korai) ioniene și a cariatidelor atenienne, cu coafurile lor perfecte în ciuda vântului de pe Acropole.  Dar cum Praxitele a dezbrăcat-o pe Afrodita și a pus astfel capăt modei hainelor lungi, vom explora cele mai seducătoare poziții prin care o femeie divină poate ieși din mare sau din baie, eventual la cules de mere sau la privit porumbițe, mai ales când n-are de-aruncat vreo sanda după fiul năzdrăvan.

Nu vom uita s-o bârfim pe Venus din Milo (care în ciuda misterioaselor sale brațe, nu-și merită reputația), dar ne vom ține gura în fața Venerelor romane, mai ales când ele stau alături vreunui împărat ce se crede Marte. Pentru cei curioși despre destinul târziu al zeiței, vom parcurge metamorfozele ei în Isis, Astarte și chiar în Fecioara Maria, încremenită în majestatea ei.

  • Cursul va avea două întâlniri, pe 2 și 9 aprilie, de la ora 17:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.
Lector
aprilie 2023
Data începerii
02 apr 2023
Curs online
Webinar live
Ziua
duminică
Număr întâlniri
2
Ora de începere
17:00
Durata
4h
Onorariu total, TVA inclus
32000 lei