Biserica Ortodoxă Română ȋntre fervoare şi secularizare

În anii '90 religia rima cu descoperirea libertăţii, cu bucuria de a crea, trăi şi gândi liber. În anii 2000 apar primele crize, primele mişcări de contestare, de la povestea lui Vasilică neatent’ din manualele de religie la prezenţa icoanelor ȋn sălile de clasă. În acelaşi timp, pelerinajul dedicat Sfintei Paraschiva de la Iaşi strânge aproape un milion de persoane. Tragedia de la Colectiv aduce cu sine popularul slogan „Vrem spitale, nu catedrale” şi contestarea deschisă, ȋn stradă, a BOR, o premieră absolută ȋn istoria naţională. În timpul molimei, Biserica a fost parcă mai prezentă ca niciodată ȋn mass-media, de la polemica ȋn jurul linguriţei de ȋmpărtăşanie la efortul colectiv de vaccinare.

Scopul ȋntâlnirii noastre este realizarea unui ȋnceput de investigaţie asupra relaţiei dintre religie şi modernitate ȋn România şi a implicaţiilor sociale, politice și economice ale acesteia. Pentru că dincolo de credinţe şi opinii personale, fapt divers, fervoare sau indignare, religia constituie ȋncă un pilon de bază al societăţii. 

  • Cursul va avea o întâlnire, pe 30 martie, de la ora 19:00, ora României.
  • La acest curs oferim burse elevilor și studenților, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pensionarilor sau clericilor, indiferent de confesiune. Detalii aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.