Arta angajată: Iudita și Olofern

În cartea Iuditei din Vechiul Testament citim despre izbânda acesteia în stăvilirea invaziei asiriene conduse de războinicul Olofern. Episodul în care evreica îl ucide pe Olofern și astfel își salvează cetatea de invadatori devine subiect des întâlnit în pictură. De la Lucas Cranach la Caravaggio, Rembrandt și până la Gustav Klimt, cei mai importanți artiști vizuali ai Europei au mobilizat povestea biblică pentru a dezbate teme sociale și politice. Iudita omorându-l pe Olofern este un punct privilegiat de plecare pentru a discuta teme variind de la rolul femeii în societate până la dreptul de a rezista. Vom analiza diferențele subtile de înfățișare vizuală a aventurii Iuditei pentru că ele au la bază orientări filozofice diferite asupra puterii pe care arta o are în viața activă.

  • Webinarul live va avea o întâlnire, în data de 22 septembrie, de la ora 19:00 (ora României). 
  • La acest curs oferim locuri cu burse integrale pentru elevi, studenți, profesori și pensionari. Detaliile despre modul prin care puteți deveni bursier se găsesc aici.
  • Cum vom proceda? Vom folosi o platformă de video online, unde ne vom vedea live de pe orice aparat dotat cu cameră video, microfon și acces la internet. În ziua de desfășurare a cursului veți primi pe email calea de acces către platforma unde întâlnirea noastră va fi găzduită online.